Secesija

Partage Plus program digitalizira europsku Secesiju

Autor/izvor: DAZ 01/08/2013

Partage Plus je međunarodni projekt digitalizacije europske secesijske baštine koji će, počevši od ožujka 2012. godine, u razdoblju od 24 mjeseca digitalizirati europske secesijske predmete, umjetnička djela, plakate i građevine, te stvoriti više od 75 000 digitalnih reprodukcija predmeta – uključujući 2000 3D modela stručno odabranih predmeta.

Glavni koordinator projekta je Collections Trust, a sudjeluju 23 partnera iz 18 europskih zemalja. Pored objedinjavanja svih europskih izričaja secesijskog stila, značaj projekta je u tome što će cjelokupni materijal biti dostupan putem vodeće mrežne stranice za kulturu Europske unije – Europeane, a pretraživanje sadržaja bit će omogućeno na 17 europskih jezika zemalja sudionica projekta.

Projekt je dobio sredstva EU Programa podrške politikama za primjenu informacijskih i komunikacijskih tehnologije (ICT PSP) kao dijela Okvirnog programa za konkurentnost i inovativnost (CIP). Sudjelovanje Muzeja za umjetnost i obrt u projektu Partage Plus financijski će podržati Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba.

Secesija je jedan od posljednjih univerzalnih stilova koji se manifestira u svim granama umjetnosti, arhitekture i, naročito, dekorativne umjetnosti u vremenu na prijelazu stoljeća, oko 1900. godine. Ovaj stil je dobro zastupljen u muzejskim zbirkama, arhivima, knjižnicama i na građevinama &ˇirom Europe, a poznat je i pod nazivima Art Nouveau, Liberty, Modernism, Arte Nova i Jugendstil.

Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu je 2003. godine u suradnji s 40 vodećih hrvatskih muzeja, galerija, privatnih kolekcija i institucija u kulturi realizirao veliku izložbu Secesija u Hrvatskoj, stoga je odabran za hrvatskog partnera u projektu. U tijeku je digitalizacija oko 5000 predmeta i građevina s područja čitave Hrvatske, te će kao suradnici biti angažirane brojne ustanove iz Zagreba, Bjelovara, Čakovca, Dubrovnika, Opatije, Osijeka, Pule, Rijeke, Samobora, Siska, Splita i drugih gradova. Digitalizacija, pored snimanja trodimenzionalne građe i skeniranja dvodimenzionalne građe, uključuje i izradu detaljnih opisa predmeta (metapodataka) što će uvelike olakšati pretraživanje enormne kolekcije. Povezivanjem podatkovnih resursa, koherentnom organizacijom podataka, ujednačenom nomenklaturom i korištenjem standarda može se doći do vrijednih spoznaja. Internet (kao i Europeana portal) predstavlja višejezičan prostor, stoga je Partage Plus projekt iznimno važan jer omogućava da resursi raznih zemalja budu lako pretraživi u Hrvatskoj, i obrnuto, globalnu dostupnost nacionalnim resursima, čime bi se velikom broju korisnika informacijskih tehnologija širom svijeta približila djela domaćih umjetnika i arhitekata poput Ivana Meštrovića, Roberta Frangeša Mihanovića, Bele Čikoša Sesije, Tomislava Krizmana, Antonije Krasnik, Aladara Baranyaija, Vjekoslava Bastla i drugih. Istovremeno, proširit će se znanje o opusima svjetski priznatih umjetnika – Emilea Galléa, Renéa Julesa Laliquea, Henrya Van de Veldea, Louisa Comforta Tiffanyja, Alfonsa Muche i ostalih – primjercima iz hrvatskih muzeja i drugih kulturnih ustanova.

ˇ

Rezultati

Tematski park "Hrvatska u malom"

09/12/2019

Objavljujemo rezultate natječaja za izradu rješenja Tematskog parka „Hrvatska u malom“

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: