Događanja

Piranski dani arhitekture 2011.

Autor/izvor: Luka Anić 29/11/2011

Luka Anić, student Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, poslao nam je izvještaj s ovogodišnjih Piranskih dana arhitekture na kojim je i sam održao kratku prezentaciju pod naslovom Antiteza savjesti. Do predavanja je došlo iz želje za poticanjem većeg sudjelovanja studenata, a Luka se uključio na poziv svojih mentora Miroslava Genga i Lovorke Prpić.

Piranski dani arhitekture održavaju se redovito već preko 25 godina, a predavanja su tematski fokusirana. Ovogodišnja tema je bila Aktivna arhitektura, kroz koju se pokušalo kritički sagledati podređeni položaj arhitekture u društvu u odnosu na krutu ekonomsku logiku, kao i odnos suvremene arhitekture prema svojoj nekadašnjoj, izgubljenoj avangardnoj ulozi.Predavanja su održali arhitekti iz Italije, Njemačke, Švicarske, Belgije, Slovenije i Hrvatske, kao i studenti ljubljanskog i zagrebačkog arhitektonskog fakulteta. Posebno se istaklo tematski prigodno predavanje slovenskih arhitekata iz ureda abiro, Miloša Florijančića i Mateja Blenkuša, koji su se osvrnuli na zadanu temu kroz jedinstven prikaz materijala korištenih u svojim projektima. Vera Grimmer održala je odlično predavanje o poznatijim radovima arhitekta Vitića, kao i o njihovom današnjem stanju.Uz sami glavni dio cijelog događaja, tj. predavanja, postavljene su i izložbe, od kojih je dio bio u Piranu, a dio u susjednom gradiću Portorožu. Među poznatijim arhitektima, izlagali su i naši studenti Krešo Renić, Darko Šeparović i Andrea Šimić, dok sam ja održao predavanje.Kratko predavanje pod naslovom Antiteza savjesti je bio osvrt na anemično stanje arhitekture gradova i razloge niske svijesti javnosti o nužnosti promjene postojećeg statusa quo. Analiza pokazuje nemogućnost arhitekture da ponudi istinski zadovoljavajuće odgovore na probleme koji muče današnje gradove, jer i sami problemi sa kojima se susrećemo više nisu u domeni arhitekture. Kao reakcija na to, ponuđeno je uvođenje subverzivne discipline anti-arhitekture koja bi spektakularnim destruktivnim akcijama nadopunjavala 'običnu' arhitekturu te ukazivala na opće probleme zajednice i arhitekture.Luka Anić

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: