Festival

Počinje nova Vizura Aperta!

Autor/izvor: DAZ 27/07/2011

VIZURA APERTA je međunarodni i multimedijalni festival, koji  djeluje već deset godina na specifičnoj lokaciji u zapadnoj Istri neposredno uz slovensku i talijansku granicu. Uz festival djeluje i multimedijalna radionica, koja istražuje prostor i relacijske vidove kroz kulturološke probleme, pitanja izolacije, marginalizacije, vezane za  konkretan teritorij i specifičan geo-politički kontekst. 11. izdanje festivala uvelike je orijentirano na zvuk i njegovo mjesto i valorizaciju u suvremenoj umjetnosti. Svratite u Momjan po svoje "zvučno" iskustvo u trajanju od 31.7. do 4.8. 2011!

Festival i radionica VIZURA APERTA zalažu se za suradnju različitih strukovnih grupa, umjetnika, arhitekata, sociologa, antropologa i dr. koji svoje radove stvaraju zajedno s mještanima, studentima i djecom u Momjanu.VIZURA APERTA 11 je orijentirana na projekte/prostorne intervencije koje se referiraju na arhitekturu i pejzaž a preispituju prostorne diskurse i komunikaciju kroz  audio vizualne radove, multidisciplinarnost i interakciju s mjestom i stanovnicima, a posebno s djecom kroz radionice Laboratorio bambini čiji se radovi prikazuju i vrednuju zajedno s umjetničkim radovima posljednjeg dana festivala.

Ideja festivala VIZURA APERTA je prikazati otvorenost granica vizualnih medija kroz intermedijalni pristup koji stvarni kontekst preslikava u formalni koncept festivala. Momjanski kontekst potiče izradu radova koji bilježe procese i otvaraju diskurse o prostoru nastanka rada.

Radionica (Laboratorio) stavlja svog protagonista - opremljenog vlastitim idejama, kulturnim i edukacijskim naslijeđem - u specifičnu situaciju i proces upoznavanja s novim i različitim načinima mišljenja i umjetničkog djelovanja te su radovi nastali u momjanskom Laboratoriju produkt reakcije na novi, drugačiji kontekst - osobe,  radove  i sredinu.

VIZURA APERTA 11je orijentirana na projekte/prostorne intervencije koje se referiraju na arhitekturu i pejzaž,  preispituju prostorne diskurse i komunikaciju kroz audio vizualne radove, multidisciplinarnost i interakciju s mjestom i stanovnicima, a posebno s djecom kroz radionice Laboratorio bambini čiji se radovi prikazuju i vrednuju zajedno s umjetničkim radovima posljednjeg dana festivala.

11. izdanje festivala Vizura aperta - festivala vizualnih i audio umjetnosti uvelike je orijentirano na zvuk i njegovo mjesto i valorizaciju u suvremenoj umjetnost. Momjan će ove godine biti mjesto susreta istarskih suvremenih umjetnika sa studentima zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti pod vodstvom mentorica Nicole Hewitt i Ane Hušman, te studenata Umjetničke akademije u Splitu čija je mentorica zagrebačka umjetnica Vlasta Žanić , kao i umjetnika s Metropolitan School of art iz Londona. Umjetnici, studenti, mještani i djeca će i ove godine zajedno istraživati specifičnost konteksta dajući naglasak zvučnoj komponenti koja gradi sliku prostora u kojem radionica djeluje.

Brojni umjetnici predstavit će se u istarskom okruženju međunarodnoj publici, te će se paralelno odvijati nekoliko dječjih radionica: etnolog Tomislav Pletenac će zajedno s arhitekticom Anetom Mudronjom Senkom Božić, atropolog-antropologinjom, Mariom Vrbančićem, redatelj voditi  dječju radionicu  vezanu uz dječji doživljaj prostora pod nazivom Mapa Momjana za odrasle.

Arhitektonska skupina za socijalno angžiranu arhitekturu Archisquad vodit će radionicu s mještanima Momjana HitnArhitektura, HitnA+Momjan, male korisne promjene u stanovanju.hitnaA*+momjan je nastavak istraživačkog projekta hitnaArhitekturagrupe Archisquad o postojećim stambenim uvjetima s ciljem poboljšanja individualnih i kolektivnih navika stanovanja, te prostora suživota i interakcije u određenim sredinama, a u ovoj ljetnoj epizodi radi se o stanovnicima Momjana. Projekt/akcija se sastoji od besplatnih arhitektonskih konzultacija, koje će se održavati na ulici, ili u 'pozvanim gostima' u dvorima, vrtlima ili obiteljskim domovima, pozivajući na svakom koraku stanovnike Momjana na sudjelovanje i dijeljenje svojih stambenih iskustava i potreba. Na temelju predstavljenih problema tim stručnjaka pružit će što konkretnija rješenja, o tome kako malim investicijama, ne nužno financijske nego čak emotivne prirode, možemo mijenjati svoj izgrađeni svijet na bolje.

Bojan Gagić će s djecom održavati dnevne ulične improvizacije u kojima se energija sunca i mjesta pretače u zvuk uz dječje intervencije predmetima iz okruženja. U sklopu svog diplomskog rada dječju radionicu Crvena, žuta- Sunčana Sicilija, Plava,zelena-hladna Norveška vodit će mlada umjetnica Maja Marković. Marko Ercegović će voditi radionicu "...fotografije koja se pojavljuju u Momjanu".

Pedesetak autora audio-vizualnih radova će se zajedno s djecom i mještanima predstaviti zadnjeg dana festivala Vizura aperta.

Svojom produkcijom posebno se ističe Laboratorio bambini (koju čini desetero zagrebačke djece u prosjeku od deset godina i isto toliko djece iz Momjana) u dječijim radionicama nastaju zajednički radovi djece i umjetnika, video radovi, instalacije, igrokazi, te se oživljavaju legende i prepričavaju priče, a svakodnevni trenuci postaju dio umjetničkih radova. Festival nadilazi tradicionalne granice i hijerarhiju koja razdvaja izvođače i publiku, te je uspio nadići podjelu umjetnosti u zasebna polja. Tako su vizualne, izvedbene  i audio umjetnosti podjednako dijelom kolektivnog kreativnog iskustva koje pokreće sve participante festivala.

Ovogodišnja momjanska radionica je vizualno-muzički eksperiment, igra i druženje na koje se pozivaju svi mještani/sudionici festivala Vizura aperta. Pozvani ste na radionicu donijeti različite predmete, vođeni kriterijem muzikalnosti ili njihovih estetskih osobina. Važno je imati na umu da je na ovoj radionici jednako bitno proizvoditi slike koliko i zvukove.

Festivalski program započinje video programom Slobodnih veza/Loose Associations: Nataša Bodrožić, Tonka Maleković  i  Ivana Meštrov i  R.E.P. kolektiva: Nikita Kadan, Olesya Khomenko, Volodymyr Kuznetsov, Zhanna Kadyrova, Ksenia Gnylitska, Lada Nakonechna, riječ je o video izboru koji se sastoji od dokumentacija akcija  i video radova nezavisne ukrajinske suvremene umjetničke scene. Tihe demonstracije na ničijoj zemlji, subverzivne akcije prijenosa plina preko ukrajinske granice i rušenje uvriježenog vrijednosnog sustava umjetnosti kroz susret „visoke kulture“ i umjetnosti preživljavanja.

Prikazujemo po zvuku birane video radove Damira Očka koje postavljamo na skrivenim mjestima u Momjanu, začudnost prostora i obojenost ambijenta je trag za njhov postav.

Evelina Turković predstavit će knjigu o tekstovima o umjetnicima o kojima se slušalo na 3. programu Hrvatskog radija, riječ je o knjizi likovnih kritika Borisa Grainera: Osvojena područja  tekstovi govore u velikoj mjeri  o umjetnicima koji su prisutni u programu i radionicama festivala te je  to način da ih predstavimo. Film Borisa Greinera: Pola sata upoznat će vas većim djelom populacije u vizualnom smislu, film je vizualni zapis s autorovog rođendana...

Evelina Turković izložit će ovogodišnju produkciju audio radova vizualnih umjetnika koji su tijekom2011. producirani na 3. programu Hrvatskog radija u emisiji Slika od zvuka.

Pozvani ste!

 

kontakt:

Davorka Perić

Kustosica festivala Vizura Aperta

festival@vizura-aperta.net

www.vizura-aperta.net

program:

31. 07. 2011. nedjelja 

20:00 otvorenje festivala 

Momiano 2011. & Slobodne veze - Ivana Meštrov & Nataša Bodružić

FUTURE WAS YESTERDAY

Samoorganizirane umjetničke prakse Ukrajine, videoprogram

Foto projekcija

22:00 Izbor iz video produkcije 00-10

Laboratorio Momiano 00-09:

Davor Sanvincenti, Marko Ercegović/ Marko Boško, Nicole Hewitt,  Ana Hušman, Nikica Klobučar/ Tomislav Šoban, Ben Cain/ Tina Gverović, Boris Greiner,  Vlasta Žanić, Steven Eastwood, Ariana Fantin, Naoko Takahashi & Fabrizio  Manco, Mara Verović & Laboratorio bambini...

dj domes

01. 08. 2010. ponedjeljak 

12:00 radionice za djecu – laboratori bambini

21:00 Naš audio izbor  videa – Damir Očko:

The Moon shall never take my Voice

HD video - 19'16” - sound - color - 2010

The Age of Happiness, HD video - 15'22” - sound - color - 2009

The End of the World,

HD video - 15'23” - sound - color - 2007

LessonVideo - 16'20” - sound - color - 2006

dj domes

02. 08.2010. utorak 

12:00 radionice za djecu – laboratori bambini2

20:00 Archisquad: prezentacija momjanske arhitektonske radionice HitnaA+Momjan

21:00 Predstavljanje knjige Borisa Greinera: Osvojena područja, knjigu će predstaviti Evelina Turković 

21: 30 Boris Greiner: Pola sata, video, 30 min

03. 08. 2010. srijeda 

12:00 radionice za djecu – laboratorio bambini

21:00 Audio izložba–audiomostra, Slika od Zvuka, Evelina Turković

04. 08. 2010. četvrtak 

12:00radionice za djecu – laboratori bambini

19:00 prezentacija radionice za fotografiju, voditelj Marko Ercegović

20:00 prezentacija radionice Crvena, žuta- Sunčana Sicilija,

Plava, zelena - hladna Norveška voditeljica Maja Marković

21:00 Tomislav Pletenac, etnolog, Aneta Mudronja, Senka Božić, antropolog, Mario Vrbančić, redatelj & Laboratorio bambini

prezentacija radionice Mapa Momjana za odrasle 

21:00 Zajednička izložba radova:

LABORATORIO MOMIANO&BAMBINIno11

23.00 dodjela nagrada festivala 

limena glazba 

dj Domes

sudjeluju:

Žiri: David Luščić, David Belas, Dezi Cetina, Marijana Miloš, Laboratorio Bambini

+

ARCHIsquad /Ana Dana Beroš, Luka Juras, Hrvojka Kalogjera, Mirna Horvat/ ,Tomislav Brajnović, Mario Vrbančić, Senka Božić, Davor Sanvincenti, Damir Očko, Ben Cain, Tina Gverović, Marko Ercegović+pas, Mara Fortunatović, Bojan Gagić, Maja Marković, Hrvoje Hiršl, Boris Greiner, Vlasta Žanić, Dragoslav Dragičević, Ana Lončar, Ana Hušman, Tomislav Domes, Nicole Hewitt, Ivana Meštrov, Aneta Mudronja Pletenac, Martin Mrzljak, Stjepan Milas, Nives Sertić, Ivana Jelavić, Sabina Mikelić, Luka Smetiško, Ana Kovačić, Phil Howe, John Newton, Marija Golub, Tomislav Pletenac, Alem Korkut, Damir Očko, Nataša Bodružić, Jelena Perić-Bulaja, Marko Boško, Mirko Bulaja, Ivan Marušić Klif, Evelina Turković

Organizacija: Vizura Aperta, Turistička zajednica Buje, Grad Buje, Pučko otvoreno učilište Buje, Mjesni odbor Momjana, Zajednica Talijana Momjan 

Donatori: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Buje, Grad Zagreb, Društvo arhitekata Zagreba i Udruženje arhitekata Zagreba, Istarska županija, Pansion Due momianesi, Momjan

Kustosica: Davorka Perić

Sponzori: Vino PRELAC, Vino Sinković, Vino Markežić

zahvaljujemo mještanima Momjana!

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.