Arhitektura budućnosti

Polarni kišobran za obnovu ledenog pokrivača

Autor/izvor: DAZ 15/03/2013

Polar Umbrella - konceptualni neboder koji pomaže obnovu ledenog pokrivača i prikuplja sunčevu energiju.

eVolo je arhitektonski i dizajnerski magazin fokusiran na teme tehnološkog napretka, održivosti i inovativnog dizajna u 21. stoljeću. Od 2006. eVolo svake godine održava konceptualni natječaj za neboder budućnosti. U ovogodišnjem izdanju pristiglo je 625 radova. Dodijeljene su tri nagrade i 24 posebna priznanja, a prvu nagradu odnio je zanimljivi prijedlog ne tako konvencionalnog nebodera – polarnog kišobrana.
Američki arhitekt Derek Pirozzi je pobijedio svojim radom u kojem problematizira topljenje polarnih ledenih pokrivača. „Neboder“ se sastoji od goleme konstrukcije u obliku kišobrana koja ispunjava nekoliko uloge u isto vrijeme; zasjenjenje područja ugroženih od topljenja i omogućavanje stvaranja novog ledenog pokrivača, iskorištavanje sunčeve energije putem solarnih kolektora, dok sama građevina sadrži i postrojenje za desalinizaciju, istraživačku postaju te smještajne kapacitete. Osim toga Polar Umbrella bi koristio i princip osmoze za dobivanje energije iz obnovljivih izvora.Drugu nagradu osvojio je projekt iz Francuske arhitekata Darius Maïkoff i Elodie Godo modularnih stambenih prefabrikata, koji bi služili za urbanu obnovu industrijskih zona Pariza, dok je treće mjesto zauzeo projekt kineza Tin Xu i Yimin Chena lebdećeg nebodera, nošenog golemim balonom. Više o eVolo natječaju i ostalim radovima pogledajte ovdje.

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: