poziv investitorima

Poziv investitorima za Blok Badel

Autor/izvor: DAZ 24/04/2019

Grad Zagreb 17.04.2019. objavio je poziv investitorima za iskazivanje interesa za sudjelovanje u razvoju i realizaciji projekta „Blok Badel“ u Zagrebu.

Za razliku od poziva investitorima za projekt „Grad u Gradu“ na prostoru Hipodroma i Velesajma, ovaj poziv duži je za trećinu stranice i već to dovoljno je da je značajno potpuniji u proceduralnom smislu. Rok je ponovno kratak i iznosi 23 dana, do 10. svibnja 2019., no ipak je duži od prethodnih 15 dana na projektu „Grad u Gradu“.

Nadamo se većem interesu kvalitetnih investitora za ovaj centralni gradski prostor i dostavljanju više od dvije relevantne ponude.

U tekstu poziva projekta „Blok Badel“ navodi se osnova za razvoj ovog gradskog projekta zasnovana na provedenom javnom anketnom urbanističko-arhitektonskom natječaju  iz 2012. godine i provedena planska procedura za Gradski projekt koja je završena donošenjem Odluke o realizaciji gradskog projekta Blok Badel na Gradskoj skupštini Grada Zagreba u prosincu 2018. godine.

Javni anketni urbanističko-arhitektonski natječaj

Za projekt „Blok Badel“ 2012. godine proveden je prvi međunarodni urbanističko-arhitektonski natječaj putem weba u suradnji raspisivača Grada Zagreba i provoditelja Društva arhitekata Zagreba. Na natječaj koji je trajao od 10. siječnja 2012., do roka za predaju natječajnih radova 05. travnja 2012., stigla su 242 rada. Međunarodni Ocjenjivački sud koji je djelovao u sastavu: Zoran Boševski arhitekt, predsjednik OS-a, Jadranka Veselić Bruvo arhitekt, dopredsjednica OS-a, Tadej Glažar, arhitekt, Francine Houben, arhitekt, Irena Matković, arhitekt, Silvije Novak, prof., Toma Plejić, arhitekt, Robert Jonathan Loher, arhitekt (zamjenik  člana), dodijelio je 3 nagrade i 2 jednakovrijedna otkupa.

Prvu nagradu osvojio je ured Pablo Pita Architects iz Portugala, arhitekti Luís Pedro das Neves Pereira i Pablo Rebelo.

Drugu nagradu osvojio je ured FILTER iz Bosne i Hercegovine (arhitekti Nedim Mutevelic, Kenan Vatrenjak, Vedad Islambegovic, Ibrica Jasarevic, Asmir Mutevelic, Vernes Causevic), a treću nagradu ured PlaC iz Italije (arhitekti Alessandro Bua, Ilaria Ariolfo, Andrea Alessio). Otkupe su zaslužila dva tima iz Španjolske (tim arhitekata Gonzalodel Val,Valentín Sanz, Toni Gelabert, Sergio del Castillo, Íñigo Iñi Machimbarrena, Alejandro Londoño, Gonzalo Gutierrez i drugi tim arhitekata Iñigo Cornago, Miguel Beloqui, Sergio Ramos).

Više na poveznici.

Opći pokazatelji

Planirana ukupna građevinska bruto površina u zoni užeg područja obuhvata iznosi maksimalno 90.000 –95.000 m2, u što su uključene i podzemne etaže, pri čemu je maksimalna nadzemna površina približno 65.000 m2, uključujući i površine prenamijenjenih prostora industrijske arhitekture.

U pozivu se daju i okvirni iskazi omjera mogućeg planiranog prostore za poslovnu namjenu (oko 25 –35% ukupnog GBP-a), stanovanje (oko 25 –35% ukupnog GBP-a), trgovine (oko 20 –25% ukupnog GBP-a), hotel (oko7% ukupnog GBP-a), ugostiteljstvo (nije definirano postotkom),  javnu i društvenu namjenu (oko 10 –15% ukupnog GBP-a), i ostale prateće sadržaje (nije definirano postotkom).

Urbanistički plan uređenja

Precizan iskaz površina predloženih namjena preispitat će se u postupku izrade Urbanističkog plana uređenja i odrediti sukladno članku 11. Generalnog urbanističkog plana.

U postupku izrade Urbanističkog plana uređenja ispitat će se mogućnosti i uvjeti prenamjene postojeće izgradnje, pojedinačno preventivno zaštićenih i drugih vrijednih građevina nekadašnje tvornice Badel u prostore kulturne namjene i javnog korištenja na temelju predloženih mjera zaštite nadležnog Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode.

Daljnji koraci

Pozivamo Grad Zagreb da i po odabiru investitora ustraje na provedbi planirane procedure donošenjem Urbanističkog plana uređenja u kojem će sudjelovati prvonagrađeni tim iz Pablo Pita Architects, kao dobitnici javnog urbanističko-arhitektonskog natječaja. Nadalje očekujemo da će i arhitektonske realizacije pojedinih zgrada biti produkt javnih arhitektonskih natječaja, kako bi osigurali izvrsnost u uređenju ovako značajnih gradskih prostora.

Cjeloviti poziv investitorima

Poziv investitorima za iskazivanje interesa za sudjelovanje u razvoju i realizaciji projekta „Blok Badel“ u Zagrebu, objavljen na web stranicama Grada Zagreba, nalazi se na poveznici.

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.