Javni poziv

Poziv umjetnicima za predlaganje intervencije u javnom prostoru grada Trogira

Autor/izvor: DAZ / moteltrogir.tumblr.com 30/07/2014

U tijeku je poziv umjetnicima za predlaganje koncepata ili intervencija u javnom prostoru grada Trogira koje će se realizirati u jesen 2014. godine u sklopu projekta Motel Trogir.

Poziv je upućen kao dio projekta MOTEL TROGIR kojim se nastoji pokrenuti rasprava o gradu, nestanku javnosti i krizi društvenosti. Početkom listopada 2014. projekt  započinje s nizom javnih razgovora i intervencija u javnom prostoru grada Trogira te ovim putem poziva zainteresirane umjetnike i javnost da pošalju kratki opis prijedloga koncepta intervencije za trogirski javni prostor. Predložene lokacije za intervenciju su motel Sljeme Ivana Vitića i park Garagnin-Fanfogna. Oba lokaliteta su zapuštena i nalaze se uz Jadransku magistralu i glavne prometne pristupe gradu, ali i lokalno najaktivniju liniju revitalizacije grada. Intervencija se može dogoditi i u nekom drugom gradskom ambijentu, ali je poželjno da se na neki način referira na neku od dvije predložene lokacije.

Zainteresirani umjetnici svoje prijedloge mogu poslati na adresu: slobodne.veze@gmail.com do 25.08.2014. Više o projektu pročitajte ovdje. Cilj projekta je poticanje šire rasprave o javnom prostoru, afirmiranje pozicije podruštvljavanja, nasuprot onoj privatizacije, te stvaranje zajednice angažiranih i društveno odgovornih građana.


Motel Sljeme u Trogiru danas / foto: moteltrogir.tumblr.com

Projekt MOTEL TROGIR započeo je 2013. godine kao javna kampanja za afirmaciju i očuvanje arhitekture socijalističkog modernizma, s naglaskom na jadranske motele arhitekta Ivana Vitića u Trogiru i Rijeci. Kao rezultat, krajem 2013. godine trogirski motel i formalno je stekao status zaštićenog spomenika kulture RH zahvaljujući nizu akcija, javnim raspravama, stručnim turama za javnost, istraživačkom radu te podršci stručne kulturne javnosti. Vitićev motel Panorama kod Rijeke u proceduri je dobivanja zaštite.

Zbog netransparentne privatizacije društvene imovine 90-ih i neriješenih vlasničkih odnosa slučaj trogirskog motela je na sudu. Zgrada motela je u ‘zamrznutom statusu’ te kontinuirano propada. Zona Motela ima neodređen vlasnički status i stoga je pristup načelno moguć, ali ne sasvim javan te prijedlozi intervencija trebaju uvažiti te specifične okolnosti.


Park Garagnin-Fanfogna/ foto: dalmatian-nature.hr

Park Garagnin-Fanfogna u Trogiru, koji se nalazi na istočnom ulazu u centar Trogira, od velike je hortikulturne i kulturno - povijesne vrijednosti, stvaran kroz više stoljeća. Taj se vrt, zasađen uglavnom praktičnim nasadima - povrćem i voćem - nalazio u blizini trogirske rezidencije obitelji Garagnin (kasnije Garagnin- Fanfogna) pa je ujedno ispunjavao i ulogu elegantnog parka s lijepom arhitekturom, ukrašenog antičkim lapidama. Osim težnje unapređenju zaostale dalmatinske poljoprivrede, Garagnin je eksperimentirao s biljnim vrstama potrebnim za tekstilnu industriju, a kultivirao je i egzotične vrste. Perivoj , površine 1.3 ha, zaštićen je kao spomenik parkovne arhitekture 1962. godine. Od tada se u vrtu nisu odvijali nikakvi ozbiljniji zaštitni radovi. Građevine u središtu imanja su u posve ruševnom stanju, a od nekadašnjih 355 biljnih vrsta danas ih je prisutno tridesetak. Čitav vrt je danas u zapuštenom stanju. Premda se kroz prošlu godinu, a dijelom i u 2014. u nekoliko navrata očistio, osnovno održavanje trebalo bi biti redovito, poput održavanja bilo kojeg drugog gradskog parka.

Izvor: moteltrogir.tumblr.com via d-a-s.hr

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

 • Rezultati

  DOM ZA STARIJE DUBRAVA

  30.8.2023.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

 • Rezultati

  Prostor središta Trešnjevke

  23.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

 • Rezultati

  Dječji vrtić Brezovica

  15.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI. 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


 •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.