Poziv

Poziv za predlaganje programa odjela za arhitekturu Matice hrvatske

Autor/izvor: DAZ / MH 14/12/2015

Odjel za arhitekturu Matice hrvatske uputio je poziv za predlaganje programa, projekata i aktivnosti odjela u 2016. godini koje mogu uputiti članovi MH, ali i svi arhitekti, studenti arhitekture i drugi pojedinci ili ustanove zainteresirani za promociju različitih tema naše struke u nekoliko tematskih područja.

Simpoziji. – Na godišnjoj će razini Odjel nastojati organizirati barem jedan znanstveno-stručni skup (po uzoru na paradigmatski Matičin simpozij Hrvatska arhitektura u XX. stoljeću), za što također postoji besplatan prostor multimedijske dvorane u zgradi MH. Predloženi tematski okvir skupa treba biti aktualan te strukovno i društveno relevantan za današnji trenutak.

Tribine. – Namjera je Odjela da u redovitim ciklusima organizira tribinu s autorskim predavanjima, razgovorima i okruglim stolovima, otvorenim i struci i široj kulturnoj javnosti, pa se očekuju prijedlozi tema. Uz to, po potrebi će se organizirati i ad hoc savjetovanja o aktualnim pitanjima hrvatske arhitekture i prostora, koja se mogu predlagati stalno, tijekom tekuće godine.

Promocije knjiga. – Očekivana su i povremena aktivnost predstavljanja knjiga o arhitekturi, također prezentacije drugih projekata i strukovnih inicijativa od javnoga značenja, koje je moguće predlagati i naknadno, tijekom godine, te ih je moguće realizirati u kratkom roku.

Izložbe. – U sklopu zgrade MH u Zagrebu postoji suvremeni galerijski prostor, dosad uglavnom korišten za likovne izložbe, no s dobrim uvjetima i za postavu arhitektonskih izložbi – tematskih istraživačkih, također autorskih, opusnih, koje inače teško pronalaze prostor i slobodne termine u drugim muzejsko-galerijskim ustanovama.  

Nakladništvo. – Matica hrvatska kao jedan od najvećih nacionalnih izdavača nakladnički program razvija u dvadesetak biblioteka i više časopisa. To osigurava dobar okvir i za objavu arhitektonskih knjiga, zbornika, kataloga itd., možda i u zasebnoj biblioteci s redovitim godišnjim programom, koju bismo željeli pokrenuti.

Nagrada. – U perspektivi Odjel bi želio utemeljiti i Matičinu nagradu za osobite doprinose u hrvatskoj arhitekturi (umjetničke, znanstvene i šire kulturološke), i to za važne pojedinačne kreativne ili društveno angažirane geste (izvan redovite nomenklature godišnjih nagrada), ili pak za dugogodišnje doprinose kulturi struke. Odjel će sa zanimanjem razmotriti prijedloge i promišljanja u tome segmentu afirmacije struke.

Navedeni osnovni program aktivnosti, u skladu s praksom djelovanja MH i politikom osiguranja financijskih potpora, planira se i sastavlja za godinu unaprijed – ovim pozivom za 2016. – prema prijedlozima i poticajima koji temeljem raspisa budu primljeni, dok bi se dopunski programi po potrebi stvarali ad hoc, s onim aktivnostima kojima će se moći promptno reagirati na aktualne teme i događaje u području arhitekture. Prijedlozi se dostavljaju u slobodnoj formi, s kratkim opisom projekta i podacima o predlagatelju na e-mail adresu mcvjetko@matica.hr do 31. prosinca 2015., a o odabranim temama Odbor Odjela za arhitekturu izvješće će objaviti do 31. siječnja 2016.  Zaključno, želimo najaviti da će potkraj 2016, u suradnji sa Orisom – kućom arhitekture, biti organiziran prvi tematski znanstveno-stručni skup s popratnom izložbom i objavom zbornika s temom Nova sakralna arhitektura u Hrvatskoj (1990-2015), o čemu ćemo uskoro objaviti poziv za sudjelovanje s teorijskim istraživanjima i kritičkim interpretacijama, ali i s projektima i realizacijama.

POZIV

izvor: Matica hrvatska

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: