Okrugli stol

Prazni poslovni prostori

Autor/izvor: DAZ 25/11/2013

"Prazni poslovni prostori i (kakve veze) mjesna samouprava (ima s tim?)" naziv je javnog okruglog stola  - Ispražnjeno u povratu 3, koji će se održati 27. studenog 2013. u 20h, u knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Preradovićevoj 5.

Nekoliko stotina praznih i (mjestimično) godinama zatvorenih poslovnih lokala, kvartovski su znakovi širih globalnih (recesijskih) i lokalnih (tranzicijskih) procesa. Sudionici okruglog stola o problemu diskutiraju iz kulturno-antropološke, pravne i urbanističke perspektive s fokusom na lokalne tranzicijske procese. Diskusija je usmjerena na ulogu gradskih struktura lokalne samoupravne i Mjesnih odbora kao potencijalnih generatora revitalizacije gradskog prostornog tkiva. 

Mogu li se prazni poslovni prostori, bez obzira jesu li u privatnom, gradskom ili državnom vlasništvu, gledati kao resurs od opće važnosti? Ispunjavaju li Mjesni odbori ulogu posredništva između građana i viših gradskih instanci i do koje mjere (na kvartovskoj razini) mogu utjecati na dominantne prostorne politike?    

Cilj okruglih stolova fokusiranih na zagrebačke praznine je pokušaj uspostave multidisciplinarnog dijaloga – prvog koraka na putu do nužno interdisciplinarnog pristupa neoliberalnoj transformaciji grada. Okrugli stolovi iz serije Ispražnjeno u povratu, oslanjaju se na kulturno-antropološko istraživanje objavljeno u publikaciji Ispražnjeno u povratu; prilog etnografiji praznine (Bojan Mucko, HBS i UIII; Zagreb, 2012.)

Okrugli stol organiziran je u sklopu višegodišnjeg projekta Res Urbanae Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja u suradnji i uz podršku Zaklade Heinrich Böll.

Sudionici: Boro Doklestić, urbanist / Svibor Jančić, vijećnik Gradske četvrti Maksimir / Sonja Leboš, kulturna antropologinja / Irena Ščurić, vijećnica Mjesnog odbora Zrinjevac  / Jana Špoljar, vijećnica Mjesnog odbora Eugen Kvaternik

Moderator: Bojan Mucko, kulturni antropolog

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: