Sezona urbanizma

Predavanje Miće Gamulina: Pharos – hora, ager, campus i polje

Autor/izvor: UHA 18/01/2012

Pozivamo Vas na predavanje Pharos – hora, ager, campus i polje kolege Miće Gamulina koje će se održati u četvrtak, 26. siječnja 2012. s početkom u 19h, u velikoj dvorani UHA/DAZ, u sklopu programa Sezone urbanizma.

Sažetak predavanja:

Ravnica između Starog Grada i Jelse na otoku Hvaru za povijest hrvatskog urbanizma iznimno je važan prostor jer je nabijen snažnim i jasnim značenjima koja upućuju na ritualne sakralizacije urbanističkih praksi. Tu precizno slijedimo mijene korištenja prostora od pastirsko, ilirskih gradina do osnivanja grčkog polisa Pharos 385. gpr.Kr. najvjerojatnije prvog grada na teritoriju Hrvatske. Tijekom antike polje oko grada tri puta je razdijeleno ortogonalnim mrežama koje ukazuju na grčke i rimske urbanističke prakse sakralizacije prostora. U ravnici slijedimo i rijetke dokumentirane tragove ranoslavenskih praksi korištenja prostora, danas gotovo potpuno prekrivene kristianizacijom. Farsko polje tako je potencijalni konstituent nacionalnog identiteta, pa čak i identiteta hrvatskog urbanizma kojeg nažalost još nismo na adekvatan način formirali.

Ovim putem čestitamo kolegi Gamulinu na doktorskoj disertaciji na istu temu koju je obranio na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.

Više o sezoni urbanizma pročitajte ovdje.

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: