Akupunktura grada

Predstavljena Akupunktura Zagreba

Autor/izvor: Hina | DAZ 30/10/2012

Na predstavljanju projekta Akupunktura grada/City Acupuntureu Društv u arhitekata Zagreb (DAZ) upućen je otvoreni poziv vijećima gradskih četvrti za sudjelovanjem u projektu, a spremnost za suradnju već su i iskazali nazočni predstavnici vijeća četiriju zagrebačkih gradskih četvrti: Trešnjevka-sjever, Novi Zagreb-zapad, Podsljeme i Gornji grad-Medveščak.

Što se zapravo 'krije' iza projekta Akupunktura grada novinari su mogli u kraćim crtama saznati na za njih priređenoj konferenciji, potankosti na predstavljenu samoga projekta, a raznolika stajališta o problemima gradskog urbanizma i njihovim rješenjima na okruglom stolu kojim je i završeno današnje događanje.

Osnovne podatke o projektu sažeo je predsjednik DAZ-a Damir Ljutić rekavši da projekt s 235 tisuća eura sufinancira Europska unija u sklopu projekta Culture 2007-2013., provodit će se od lipnja ove godine do svibnja 2014. u pet gradova: Skoplju, Beogradu, Zagrebu, Sarajevu i Splitu, koji dijele zajedničko povijesno nasljeđe i traže slične intervencije u svojoj strukturi.

Cilj mu je pak da nizom malih, preciznih i netendecioznih intervencija poboljšaju kvalitetu urbanoga života u gradskim četvrtima, povećaju socijalnu koheziju lokalne zajednice i ojačaju prepoznatljivost četvrti u gradu.
Projekt provodi konzorcij u kojemu su DAZ kao koordinator te partneri – Public Room Sarajevo, Public Room Skoplje, Kulturni front iz Beograda te Društvo arhitekata Splita u ulozi pridruženog partnera.

Ljutić je podsjetio da se Akupunktura grada razvila unutar agilne Sekcije mladih DAZ-a na volonterskoj bazi. Objasnio je i 'metodologiju' projekta – u svakom od pet gradova priređuje se petodnevna interdisciplinarna radionica na kojoj sudjeluju studenti i mladi stručnjaci (do 35 godina) različitih struka (arhitektura, kulturna antropologija, likovna umjetnost, dizajn) iz svakog grada, a na radionici se interdisciplinarno osmišljavaju male intervencije u pojedinoj gradskoj četvrti kojima je svrha podići razinu urbanoga života u toj gradskoj četvrti.

Po završetku svake radionice slijedi realizacija odabranih rješenja, kao i evaluacija izvedenih intervencija i cjelokupnog projekta.

Radionice su već održane u Skoplju u rujnu ove godine i nedavno u Beogradu, a Zagreb je, najavio je Ljutić, 'na redu' u veljači iduće godine.

Okrugli stol dao je i odgovor na pitanje u kojoj će od 17 zagrebačkih gradskoj četvrti radionica održati – bit će to gradska četvrt čije će vijeće pokazati najviše zanimanja pa je i otvoreni poziv gradskim vijećima, rečeno je, istodobno i poziv na kreativnost.

Na okruglom stolu su o svojim viđenjima i prijedlozima malih intervencije i participativnih procesa u gradu govorili zamjenica pročelnika Službe za mjesnu samoupravu Grada Zagreba Renata Šimon, predsjednik Vijeća gradske četvrti Donji grad Marijan Oljica, jedan od autora projekta Rene Lisac, arhitekt Borislav Doklestić, likovna umjetnica Tonka Maleković, Sonja Leboš iz Udruge za interkulturalna i interdisiplinarna istraživanja, predstavnica DAZ-a Davorka Perić te publicist i aktivist Saša Šimpraga. Moderatori su bili arhitektica Dafne Berc i antropolog Bojan Mucko.

Više o projektu i radionicama:
 
 

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: