Društvo

Pregled aktivnosti Društva arhitekata Zagreba za 2013. godinu

Autor/izvor: DAZ 31/01/2014

Donosimo vam pregled rada Društva arhitekata Zagreba u kojem vas želimo ukratko provesti kroz aktivnosti i događanja iz 2013. godine, te izvijestiti o planovima i aktivnostima za 2014. godinu u kojima ćete nam se, vjerujemo, pridružiti.

 

Za Društvo arhitekata Zagreba 2013. je bila godina naglašene suradnje, otvaranja prema drugim strukama i institucijama i raznih oblika partnerstva u provedbi brojnih programa i projekta koji su se provodili u prošloj godini. Aktivnosti su se kao nikada do sada provodile vani, na 'terenu', u četvrtima i drugim ustanovama u gradu Zagrebu, u drugim hrvatskim gradovima i  u drugim zemljama.

U programu ARTUR ostvarili smo vrlo produktivnu suradnju s Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju, Institutom za turizam, Društvima arhitekata Zadra, Dubrovnika i Pule, te Veleposlanstvom kraljevine Nizozemske bez čije bi početne financijske pomoći bilo teško pokrenuti ovaj program.

Projekt Akupunkture grada razvija se već drugu godinu za redom u suradnji s partnerskim kulturnim organizacijama iz regije – Public Room Sarajevo, Public Room Skopje, Kulturni front iz Beograda, te Društvom arhitekata iz Splita. U sklopu ovog projekta ostvarili smo i mnogobrojne suradnje na lokalnoj razini s građanima i udrugama, te lokalnim samoupravama u svim gradovima u kojima su se održavale radionice i realizacije projektnih intervencija (Gradom Zagrebom, Gradom Sarajevom, te Gradom Splitom).

Program Think Space proširio je svoje granice izvan polja likovnosti i arhitekture prema široj kulturnoj i socijalnoj problematici kroz program MONEY/NOVAC koji provodimo u partnerskoj suradnji s izdavačkom kućom dpr-barcelona iz Španjolske i s Laubom – Kućom za ljude i umjetnost. U sklopu ovog programa održana je i izložba u suradnji s Galerijom Storefront for Art & Architecture iz New Yorka koja je podržana od strane prestižne Graham zaklade iz Chicaga.

Mnogobrojni mladi članovi DAZ-a dobili su, kroz program Arhitektura bez granica – Leonardo da Vinci, mogućnost stručnog usavršavanja u inozemstvu kroz prakse u 15 prestižnih partnerskih arhitektonskih ureda. Program Male škole arhitekture odvijao se u suradnji sa zagrebačkim osnovnim školama, Hrvatskim dizajnerskim društvom (Dan D), UHA- om (3. Kongres arhitekata)  i projektom Akupunktura grada u Splitu.

PROGRAMI DAZ-a

ZIMSKE TURE ARHITEKTURE – program koji je trajao cijelu veljaču 2013. te se sastojao od brojnih okrugli stolova i predavanja koja su se bavila širokim spektrom tema od uređenja interijera, preko inovativnih tehnologija u oblikovanju prostora, zaštite arhitektonskog naslijeđa, primjenom humora u arhitekturi, do suvremenih metodologija u poučavanju djece i mladih.

Program smo započeli predavanjem Antonija Pušića poznatijeg kao Rambo Amadeus na Arhitektonskom fakultetu, koji je održao inspirativno i duhovito predavanje “Od pećine do nebodera pa opet do pećine. Izazovi bliske budućnosti." o energetskoj učinkovitosti i izazovima koji nas očekuju u budućnosti održivog razvoja okoliša. Zatim je uslijedila II Think Space Nekonferencija, Trnjanska radionica projekta Akupunktura grada u sklopu koje je Horst Hörtner – voditelj Ars Electronica Futurelaba, održao dva predavanja, te Mari Jaakonaho arhitektica i dizajnerica iz Finske, koja je održala predavanje o vizualnoj i arhitektonskoj edukaciji djece. Program smo nastavili predavanjima naših sekcija a kroz Malu &ˇkolu arhitekture pružili smo priliku da se osobe koje poučavaju djecu i mlade u području arhitekture dodatno obrazuju i razmijene iskustva s trenerima iz Finske. O programima detaljnije u nastavku.

III DANI ZAGREBAČKE ARHITEKTURE nazvani „135 godina zagrebačke arhitekture u Europi“ održali su se od 20.-25. svibnja 2013. U petodnevnom kolažu predavanja i prezentacija osvrnuli smo se na značajne trenutke u razvoju grada te ujedno obilježili i 135. godina rada Društva arhitekata Zagreba. Stoga su na središnjoj svečanosti dodijeljena počasna članstva posebno zaslužnim osobama i arhitektima.

Kao poseban prilog Danima, Sekcija mladih DAZ- a pripremila je i mali džepni vodič arhitekture Zagreba na hrvatskom jeziku koji objedinjuje 180 najznačajnijih arhitektonskih realizacija.

Najavljujemo IV DANE ZAGREBAČKE ARHITEKTURE koji će se održati od 19. -24. svibnja 2014. te će u cijelosti biti posvećeni poslovnoj i komercijalnoj arhitekturi i trendovima oblikovanja prostora koji prate suvremene promjene u poslovnim procesima i poslovanju. Kakve su danas potrebe poslovanja i poduzetništva, kako arhitekti odgovaraju na njih i kakve su posljedice modernih poslovnih objekata na razvoj pojedinih četvrti i grada u cijelosti, pitanja su koja će biti razmatrana u sklopu ovogodišnje manifestacije.

U sklopu europskog projekta AKUPUNKTURA GRADA / CITY ACUPUNCTURE u Zagrebu je održana treća u nizu radionica u od 24.2.-1.3.2013. u gradskoj četvrti Trnje, izabranoj javnim pozivom. Okupilo se oko 40-ak mladih stručnjaka iz regije koji su kroz interkulturni i interdisciplinarni dijalog nastojali što kvalitetnije osmisliti i pripremiti niz malih i preciznih intervencija u gradskom prostoru. Prije same radionice održana je radionica s djecom po principima svjetski poznate škole Arkki iz Helsinkija.

Od 01 - 05. travnja 2013. u suradnji s Public Room Sarajevo održana je četvrta radionica Akupunktura grada Sarajeva te su predložene intervencije u četvrti Bistrik. U sklopu radionice održana su predavanja koja nadopunjuju temu akupunkturnih intervencija samog kvarta, a  održali su ih  strani i domaći predavači. 

U Splitu je od 07. - 11. listopada 2013. održana zadnja, peta, interdisciplinarna međunarodna radionica Akupunktura grada Splita kojoj je fokus bio gradski kotar Varoš prigodno nazvan "Akupunktura Varoša" iz koje je proizašlo pet intervencija.

U Zagrebu je tijekom ljeta, u suradnji s gradskom četvrti Trnje, realizirano šest intervencija (Kockica, OTW, Pimp my Štanga, Dynamo ja volim!, In Out i Stop By), nastalih za vrijeme zagrebačke radionice. Zadnja, sedma intervencija, kvartovska manifestacija Trnjeraj! održana je 21. rujna 2013. na trnjanskoj Savici. Manifestacija je uključivala građane svih skupina putem druženja, radionice za djecu, radionice Gumještaja, razmijene odjeće u organizaciji “Za grad”, besplatnih arhitektonskih savjeta uz pomoć članova DAZ -a.

Najavljujemo REGIONALNU KONFERENCIJU "AKUPUNKTURA GRADA/CITY ACUPUNCTURE"  koja će se održati 24. - 25. travnja 2014. u Zagrebu, a okupit će sudionike projekta, predstavnike lokalnih samouprava svih uključenih gradova, udruge i organizacije koje se bave prostornim pitanjima te stručnjake za urbani razvoj. Na konferenciji će biti predstavljeni rezultati dosadašnjih akupunktura gradova, ali i drugih sličnih metoda koje se primjenjuju u europskim gradovima kako bi se sustavno unaprijedila kvaliteta urbanog života.

Međunarodni program konceptualnih natječaja THINK SPACE/ MISLI PROSTOR. organiziran je, treću godinu za redom. Unutar ciklusa Past Forward u veljači 2013. održana je II Think Space Nekonferencija u Laubi – kući za ljude i umjetnost te je službeno zaključen Past Forward ciklus započet u 2012. na kojoj su se okupili arhitekti i umjetnici iz 13 zemalja svijeta, a na središnjoj svečanosti uručene su nagrade pobjednicima pojedinih natječaja iz ciklusa. Neposredno prije Nekonferencije u Galeriji Storefront for Art & Architecture u New Yorku održana je izložba programa od 22.01. – 15.02.2013.

U rujnu 2013., započeo je treći tematski ciklus MONEY/ NOVAC objavom prvog natječaja, poziva na objavu kritičkih tekstova i okruglim stolom, gosti kustosti su Ethel Baraona Pohl i Cesar Reyes Najera (Barcelona). Cilj ovog ciklusa je pronaći mlade arhitekte i projekte koji promoviraju i predstavljaju progresivne ideje na sjecištu arhitekture, sociologije, ekonomije, programiranja i marketinga, a istovremeno radikalno propituju osnovne prostorne, socijalne i urbanističke odnose zasnovane na kapitalizmu.

Rezultati prvog online arhitektonskog natječaja MONEY Territories (žirator španjolski arhitekt, David Garcia) uz okrugli stol predstavljeni su 09.12.2013. na mini-simpoziju održanom u Laubi te je najavljen sljedeći natječaj MONEY Culture & Society koji će žirirati Pedro Gadanho, kustos odsjeka za arhitekturu u njujorškoj MoMA-i. Zadnji natječaj u ovom ciklusu MONEY Enviroment žirirat će Keller Easterling, arhitektica, teoretičarka i profesorica na Sveučilištu Yale. Paralelno s arhitektonskim natječajima objavljen je i poziv za stručne teorijske radove. Ovogodišnji ciklus MONEY prate značajni svjetski medijski pokrovitelji Arqa, ArchDaily, Competitiononline, VolumeMagazine, Quaderns.

Think Space promišlja, ukazuje i utječe na buduće trendove u arhitekturi i urbanizmu na globalnoj razini a završni  skup sudionika programa: kustosa, žiratora, nagrađenih autora i zainteresirane kulturne javnosti, III THINK SPACE NEKONFERENCIJA održat će se od 11. - 13. lipnja 2014. u Zagrebu s izložbom, svečanom dodjelom nagrada i promocijom godišnje publikacije.

Program ARTUR (Arhitektura i turizam) 2013/2014: Turistički prostor: Grad i regija bavi se propitivanjem i istraživanjem odnosa turističkih gradova i njihovih regija.

ARTUR je predstavljen u Zagrebu 30. rujna 2013. na Okruglom stolu Turistički prostor: Grad i regija na kojem smo od značajnih dionika u hrvatskom turizmu dobili njihove poglede i smjernice za daljnji razvoj programa i teme. Istom prigodom najavljen je i poziv za prijavu prijedloga za nagradu ARTUR kojom se žele istaknuti najbolji primjeri u oblikovanju i razvoju turističkog prostora, te promovirati najbolje prakse u korištenju arhitekture i kvalitetno oblikovanog prostora u svrhu razvoja hrvatskog turizma.

Prva radionica u Zadru (Uloga arhitekture javnih prostora u turizmu) na kojoj se okupilo oko 80 sudionika, arhitekata, urbanista, turističkih djelatnika i predstavnika lokalnih samouprava koji su raspravljali o ulozi arhitekture javnih prostora u turizmu održana je 26. listopada 2013. u suradnji s Društvom arhitekata Zadra.

Artur radionica u Dubrovniku (Identitet: Grad-regija) održana je 26. studenog 2013. a bavila se pitanjem definiranja koncepta identiteta regije uvažavajući značaj razvoja turizma na temelju cjelovitog potencijala grada i regije kroz podizanje svijesti o gospodarskom  i kulturnom potencijalu koji proizlazi iz specifičnog prirodnog okruženja, kulture i tradicije. Radionica je organizirana u suradnji s Društvom arhitekata Dubrovnika.

Zadnja radionica održana u Puli (Gradski projekti kao turističke atrakcije) 16. i 17. prosinca 2013.  propitivala je ulogu suvremene arhitekture u planiranju turističke ponude, potencijal gradskih projekata i njihov značaj za  regiju a organizirana je u suradnji s Društvom arhitekata Istre.

Na završnoj KONFERENCIJI ARTUR koja će se održati 27.03.2014. u Zagrebu predstavit ćemo iskustva i prezentirati zaključke okruglog stola te radionica koje promišljaju o gradu i regiji u kontekstu cjelogodišnjeg turizma i održivog razvoja s posebnim naglaskom na Zagreb kao već prepoznatu cjelogodišnju turističku destinaciju te ćemo dodijeliti nagrade i priznanja ARTUR.

Partneri programa ARTUR su Institut za turizam, Hrvatski savjet za zelenu gradnju, Društvo arhitekata Zadra, Dubrovnika i Istre. Potporu programu pružili su Nizozemska ambasada – program MATRA, Ministarstvo kulture RH, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba, Gradski ured za gospodarstvo, rad i poduzetništvo grada Zagreba, Turistička zajednica grada Zagreba, Grad Pula, Grad Dubrovnik.

ARHITEKTURA BEZ GRANICA – Leonardo da Vinci projekt kojim se potiče mobilnost mladih arhitekata koji su završili fakultet i njihovo stjecanje prvih radnih iskustava u arhitektonskim uredima u europskim zemljama. Projekt se provodi u sklopu programa Leonardo da Vinci, kojeg u Hrvatskoj provodi Agencija za mobilnost i programe EU. U mobilnosti sudjeluje 15 mladih arhitekata – do 30 godina, članova Društva arhitekata Zagreba, koji će 12- tjednom praksom u 15 različitih arhitektonskih ureda iz 9 europskih zemalja steći radno iskustvo, nova znanja i vještine u struci te unaprijediti znanje stranog jezika. Projekt se provodi od kraja lipnja 2013. do studenog 2014. a prakse će se provoditi u razdoblju od rujna 2013. do kolovoza 2014.

MALA ŠKOLA ARHITEKTURE – arhitektonske radionice za djecu

I u 2013. programom Male škole arhitekture nastojali smo doprinijeti boljem odnosu budućih generacija prema vlastitoj baštini i suvremenoj arhitekturi a djecu potaknuti na kreativno promišljanje o arhitekturi i gradu. DAZ je u suradnji s udrugom OPA, HKA, te udrugom NoThiNG nastavio s radionicama. Mari Jaakonaho, gošća iz Finske, koja se u svom radu bavi vizualnom i arhitektonskom edukacijom djece, uz Biljanu i Bratislava Baranković iz PROCES-a te Miu Roth Čerinu, vodila je cjelodnevnu radionicu i okrugli stola koji se održao 26.2.2013. a bavio se vizualnom edukacijom djece.

Dan D, lipanj 2013. -  Radionica za djecu  "Grad Gredelj".

Muzej suvremene umjetnosti, lipanj 2013. - Radionica i izložba: Mala škola arhitekture – Prostor i ja

Javna radionica za djecu: Jesi li za trg? radionica u javnom prostoru u sklopu programa Akupunktura grada-Trnje.

III Kongres arhitekata u Osijeku, rujan 2013. – Tri radionice, Oblik grada, "Esseker", "Mjesta i doživljaji – emotivne mape Osijeka", te "Grad na rijeci",

Akupunktura grada Split -  5. listopada 2013. - Javna radionica za djecu Varoš Priča - Šetnja gradom

Prostor i ja serija je radionica koje će se odvijati u 2014. a kojima je za cilj djeci približiti probleme prostornog planiranja i arhitekture. Na radionicama s djecom pokušat ćemo na različite načine misliti i stvarati prostor. Radionice će se održavati subotom od 10-12 sati u Društvu arhitekata Zagreba (pod vodstvom kreativnih i stručnih voditelja). Sedam radionica činit će jedinstvenu cjelinu a roditelji djecu mogu prijaviti za cijeli program ili za svaku radionicu pojedinačno.

NATJEČAJI

U prošloj godini provedena su dva natječaja što je vjerujemo s obzirom na  prijašnje godine rani pokazatelj ponovnog pokretanja ciklusa provođenja arhitektonsko urbanističkih natječaja. Prvi je bio natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne EUROPE-SEECEL na Kajzerici u Zagrebu, kojega je investitor bilo Ministarstvo poduzetništva i obrta.

Natječaj je karakterističan zbog načina raspisa, samog tijeka kao i rezultata, jer su uvedeni neki novi uvjeti i kriteriji koji su počeli važiti s ulaskom Hrvatske u EU, što je veliko i dragocjeno iskustvo za buduće natječaje. Prvu nagradu na natječaju dobio je Igor Franić, dia, s autorskim timom: Zorana Debeljuh dia, Tajana Derenčinović Jelčić dia, Andreja Dodig dia, Sonja Franić dia, Petar Reić dia, Simona Sović Štos dia, suradnik za prostorni prikaz: Igor Sladoljev. Otvorenje izložbe održano je u DAZ-u, 18. 6. 2013. u prisutnosti Ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Drugi natječaj koji je proveden je bio natječaj za izradu idejnog urbanističko –arhitektonskog rješenja za benzinsku postaju Stupnik Istok – „ENERGIJA ZA BUDUĆNOST“, investitora INA (Industrija nafte d.d.). Prvu nagradu su dobili su autori: Petra Starčević,dia i Goran Karlović, dia.

SEKCIJE DAZ-a

Sekcija za arhitektonsko naslijeđe

VII ciklus predavanja o obnovi arhitektonskog naslijeđa bavio se bastionskim utvrdama u kontinentalnoj Hrvatskoj od 16. -19. stoljeća, voditelj ciklusa bio je arhitekt Stjepan Lončarić a održana su sljedeća predavanja:

24.01.2013.  Karlovac – mogućnosti restitucije bastionskog sustava - Stjepan Lončarić,

28.02.2013. Osječka Tvrđa – projekti i realizacije - Ivana Sudić, Grgur Marko Ivanković, Valerija Vuković i Valentina Slabinac,

28.03.2013. Energetska učinkovitost i arhitektonsko naslijeđe - Zlatan Šljivić,

25.04.2013. Stari grad Čakovec – obnova utvrde, Ksenija Petrić,

23.05.2013. Tvrđava Slavonski Brod – konzervatorske studije i rekonstrukcija kapele sv. Ane - Zlatko Uzelac.

U sklopu Dana D, na Gredelju u organizaciji sekcije AN predstavljen je primjer dobre prakse obnove i prenamijene bivše kožare u Gliptoteku HAZU, predavanje je održala kustosica Gliptoteke Vesna Mažuran Subotić.

U Društvu arhitekata Zagreba 04. 11. 2013. održana je međunarodna javna rasprava s temom "Politika lokalnog razvoja na temelju kulturne i prirodne baštine". Povod tribine bilo je predstavljanje zajedničkog pilot projekta Ministarstva kulture i Vijeća Europe razvijenog za područje otoka Cresa a predstavljeni su i primjeri Lonjskog polja koji je prezentirala mr. sc. Ksenija Petrić, voditeljica Sekcije za arhitektonsko naslijeđe kao i primjer francuskog Regionalnog parka prirode Loire-Anjou-Tourainea. Cilj je bio ukazati na opću važnost među-sektorske suradnje na zajedničkom cilju očuvanja baštine, izvan uskog kruga konzervatora prirodne i kulturne baštine.

Sekcija za Interijer i u 2013. nastavila je s javnim dijalozima iz ciklusa Dijalog struka, a održana su sljedeća predavanja:

11.12.2013. Dijalog struka – Tatjana Bartaković (DesignAgenda), i Saša Begović (3LHD) i Toma Plejić (Studio Up), Damir Gamulin, Nikola Radeljković (Numen For Use),

22. 01.2013. Scenografija i interijer - Sandra Meštrović, Nikša Mrkonjić; Dijaprojektor: Ivana Knez, Ana Bakić; Numen/For Use: Nikola Radeljković, Sven Jonke,

19.02.2013. Sakralna arhitektura – Robert Križnjak, Roman Vukoja, Jeronim Tišljar,

27.03.2013. Svjetlo, scena, prostor – Ana Dana Beroš, Bojan Gagić

03.12.2013. Dva arhitekata

Okrugli stol DIJALOG struka promovira domaću produkciju vezanu uz temu interijera, timski rad s ciljem uključivanja u dijalog svih dionika u hrvatskom dizajnu od studenata, kreativnih pojedinaca različitih umjetničkih struka, te timova, tvrtki, menadžera,  investitora, kulturnih i privrednih djelatnika koji djeluju na promociji hrvatskog dizajna i arhitekture. U godini koja je pred nama očekuje nas još mnogo zanimljivih događanja.

II. otvoreno prvenstvo u tenisu za arhitekte i arhitektice u organizaciji DAZ-a i Područnog odbora HKA Zagreb održano je po drugi put i to od 01 - 03. veljače 2013. Odlična atmosfera i prijateljsko nadmetanje razlog su zašto turnir ponovno organiziramo i ove godine, III. otvoreno prvenstvo u tenisu za arhitekte i arhitektice održat će se od 31.01.-02.02. 2014. pa tko voli nek izvoli i pridruži nam se. 

ČLANSTVO

U 2013. godini DAZ je okupljao 494 aktivna člana, od toga je 11 novo promoviranih članova, uvaženih stručnjaka koji su svojim radom u područjima povijesti zagrebačke arhitekture, projektiranju, publicistici i arhitektonskom naslijeđu zadužili grad Zagreb i Društvo te su na završnoj svečanosti III Dana zagrebačke arhitekture promovirani u počasne članove Društva. Među počasnim članovima su i tri žene, prve počasne članice Društva arhitekata Zagreba. Navodimo ih redom: mr.sc. Ksenija Petrić, prof.dr.sc. Hildegard Auf Franić, dr.sc. Snješka Knežević, prof. Ivan Crnković, prof.dr. Marijan Hržić, akademik Branko Kincl, arhitekt Aleksander Laslo, arhitekt i umjetnik Vladimir Mattioni, dr.sc. Tomislav Premerl, arhitekt Mladen Perušić te arhitekt Andrija Rusan.

Ovim putem još jednom se zahvaljujemo svim članovima koji su plaćanjem članarine potpomogli djelovanje DAZ-a. Pozivamo sve članove da iskoriste pogodnost korištenja prostorija Društva za vlastite aktivnosti i sastanke s partnerima i potencijalnim klijentima uz prethodnu najavu na mail ana.marendic@d-a-z.hr. Korištenje prostora je besplatno, ali se dodatne usluge naplaćuju po principu stvarnog troška.

SKUPŠTINA:

Zbog nedostatka kvoruma 9.5.2013. nije održana 28. Redovita Skupština DAZ-a na kojoj je glavna tema trebala biti izmjena postojećeg Statuta i općih akata DAZ-a, stoga je Izvršni odbor na izvanrednoj sjednici održanoj istoga dana donio odluku da se 20.6.2013. održe 28. redovita i izborna Skupština. S obzirom da više od 8 godina nije održana niti jedna redovita skupština, zbog nedostatka kvoruma, na 28. sjednici Skupštine, koja je ujedno bila i izborna, iskorištena je prilika da se promijeni Statut,  najvažniji dokument naše udruge, kojim se osim ciljeva i djelatnosti udruge, određuju temeljne vrijednosti, njen ustroj, način donošenja odluka i poslovanja. Svi ostali dokumenti proizlaze iz Statuta, kao i sve odluke i djelovanja udruge.

Na izbornom dijelu sjednice izabrano je novo vodstvo DAZ- a, s novim predsjednikom na čelu  Teom Budankom te članovima  Upravnog odbora Društva: Gianmarco Čurčić Baldini, Željka Hrs Borković, Rene Lisac, Damir Ljutić, Iva Rukavina, Margareta Zidar.

Još jednom Vas podsjećamo na važne datume u 2014.

KONFERENCIJA ARTUR, 27.03.2013. , Zagreb

REGIONALNA KONFERENCIJA AKUPUNKTURA GRADA, 24. i 25. 04. 2014., Zagreb

IV DANI ZAGREBAČKE ARHITEKTURE, 19. - 24. 05. 2014., Zagreb

III THINK SPACE NEKONFERENCIJA, 11. - 13. lipnja 2014.,  Zagreb

28. REDOVNA SKUPŠTINA DRUŠTVA, lipanj 2014., Zagreb

Iako je proteklih godina globalna kriza utjecala na smanjenje gospodarske aktivnosti, DAZ je nastojao održati razinu i kvalitetu aktivnosti raznim projektima i programima, predavanjima i prezentacijama kako domaćih tako i stranih predavača, izložbama, promocijama te nekim sasvim novim projektima, obogatiti arhitektonsku scenu i proširiti područje djelovanja.

Zbog iznimno teških tržišnih okolnosti broj provedenih natječaja dramatično je smanjen te time i prihodi Društva iz tog istog izvora. Također je, usprkos povećanju ukupnih prihoda iz privatnog sektora, odaziv sponzora na suradnju smanjen. Društvo je stoga nastojalo iznaći nove izvore prihoda za programe i projekte koje još do sada nije koristilo. Tako su po prvi puta prihodi i potpore ostvareni od institucija poput Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa; Graham Foundation iz Chicaga; potpora Nizozemske vlade kroz MATRA program, EACEA- Europske izvršne agencije za kulturu, obrazovanje i audiovizualnu umjetnost, kroz program Cultura 2007-2013, Francuske vlade putem Francuskog instituta u Hrvatskoj, Leonardo da Vinci programa, gradova Pula, Dubrovnik, Split. Ono što ne smijemo nikako zaboraviti su godišnje potpore koje programi DAZ- a ostvaruju kroz programe sufinanciranja Ministarstva kulture RH, Gradskog ureda za obrazovanje kulturu i šport grada Zagreba, Gradskog ureda za gospodarstvo, poduzetništvo i rad grada Zagreba, Turističke zajednice grada Zagreba.

Srdačan pozdrav.
Ana Marendić
ana.marendic@d-a-z.hr

 

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.