Simpozij

Preobrazbe, Danska - Hrvatska

Autor/izvor: DAZ / HKA 16/10/2014

22. listopad 2014. na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u velikoj predavaonici održat će se simpozij „Preobrazbe, Danska – Hrvatska“ kao dio obilježavanja 5 godina Hrvatske komore arhitekata.

Zadnjih 20 godina su period radikalnih urbanih i teritorijalnih preobrazbi. Dok su se u Zapadnoj Europi post-industrijske urbane preobrazbe odvijale postepenije, u hrvatskim gradovima one su vrlo brze i u načelu slabo regulirane. S jedne strane, urbanistička disciplina i institucije u Hrvatskoj još uvijek istražuju operativne modele dobrog upravljanja gradovima. S druge strane, arhitektonska kultura je sa samopouzdanjem odgovorila na suvremene izazove. Ambiciozni arhitektonski projekti su uglavnom ograničeni na javne investicije, no pokazuju optimističku viziju otvorenog društva koja je do neke mjere naprednija od društvene stvarnosti.

U istom periodu, iako na sasvim drugačiji način, i Danska arhitektura se preobražavala. Danska suvremena arhitektura je duboko utemeljena u modelu države blagostanja koji se u 21.stoljeću sve više dovodi u pitanje. Uvođenje slijeda inovacija u Danskoj arhitektonskoj politici pomoglo je u očuvanju svijesti o poukama prošlosti istovremeno gledajući u budućnost. Arhitektonske prakse se odmiču od stilističkih žanrova i više se bave ljudima, kontekstom i naslijeđem okoliša.

Što slijedi u Hrvatskoj i Danskoj arhitekturi? Kakve nas preobrazbe očekuju?

9.00 h
Uvod
Tomislav Ćurković, Hrvatska komora arhitekata, predsjednik
Boris Koružnjak, Arhitektonski fakultet, dekan

9.10 h
Preobrazbe politika / Transforming Policy
Henrik Stjernholm, Gradski arhitekt, Komuna Vejle / City Architects, Vejle KommuneTihomir Jukić, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
10.30 h
Preobrazbe urbanog života
Thomas Krarup, COBESaša Begović, 3LHD
11.50 h
Pauza

12.20 h
Preobrazbe postojeće okoline
Erik Brandt Dam, EBD arkitekterNenad Fabijanić, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu / Arhitektonski studio Fabijanić
14h
Zaključna riječ
Boris Koružnjak, Arhitektonski fakultet, dekan
Tomislav Ćurković, Hrvatska komora arhitekata, predsjednik

14.05 – 14.20h
Visoka posjeta Nj.K.V. Prince Consorta

Moderatori:
Maroje Mrduljaš
Mia Roth Čerina

Koncepcija simpozija:
Cameron Burt
Maroje Mrduljaš

Organizacija:
Hrvatska komora arhitekata
Akademisk Arkitekt forening - Udruženje arhitekata Danske


Uz potporu: Kulturstyrelsen - Danska agencija za kulturu Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Svi sudionici Dansko - hrvatskog simpozija o arhitekturi pozvani su na izložbu: The Way we Lived i prigodno druženje uz domjenak, u prostoru Gliptoteke, Medvedgradska ulica 2, s početkom u 15:00 sati.

Osigurajte svoje besplatno sudjelovanje na Dansko hrvatskom simpoziju – Preobrazbe / Transformations (6 bodova u Programu SSU-a) i izložbi The Way we Lived (2 boda), pravovremenom pojedinačnom prijavom na mail adresu ssu@arhitekti-hka.hr jer je broj sudionika ograničen kapacitetom Velike Dvorane Arhitektonskog fakulteta.

PRIJAVNICA ZA SIMPOZIJ

PRIJAVNICA ZA IZLOŽBU

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: