potres 2020

Privremeni domovi Zagrepčana stradalih u potresu

Autor/izvor: DAZ 27/05/2020

Gdje graditi zgrade za građane koji su se morali iseliti iz svojih stanova zbog oštećenja potresom: u Novog Zagrebu ili u istom susjedstvu iz kojeg su se iselili?

Dva mjeseca nakon snažnog potresa u Zagrebu stanovnici devastiranih zgrada i dalje su prepušteni sami sebi, kako po pitanju obnove, tako i neizvjesnosti smještaja. Dio njih smješten je u studentskom domu, privremenom substandarnom rješenju, dio još uvijek u rizičnim stradalim zgradama, a dio stanovnika nastanio se kod rodbine, prijatelja i slično.

Izgradnja stanova u Novom Zagrebu

Posljednje informacije govore o planiranju gradnje stambene novogradnje u novozagrebačkom naselju Podbrežje za potrebe smještaja stanovnika kojima je potres onemogućio stanovanje u vlastitim stanovima ili kućama. Pokrenut je natječaj za projektiranje koji će dovesti do izgradnje pete zgrade u novoformiranom naselju koje se gradi južno od Sigeta i nikad dovršenog južnog kraka tzv. Plave potkove, velebnog parka koji je osmišljen prije šezdeset godina za Novi Zagreb.

No, zašto dislocirati stanare centra u Novi Zagreb, kada u širem centralnom području grada ima lokacija koje nude mogućnost izgradnje pogodnih stambenih zgrada?

Izgradnja stanova u istom susjedstvu

Nabrojimo samo neke moguće lokacije koje su u vlasništvu grada ili države te bi bile pogone za izgradnju stambenih zgrada u centralnom gradskom području. Zamjenska gradnja u unutrašnjosti bloka u Ulici Eleonore Patačić kod Matrićeve ulice, rubni dijelovi prostora Gredelja od Glavnog do Autobusnog kolodvora, ili lokacije u Zagorskoj ulici blizu Selske, blok Badel kod Kvaternikovog trga, a također i lokacija Vatrogasne postrojbe na Savskoj cesti, koja je potresom znatno oštećena te bi uz postojeću mogla integrirati i novu stambenu funkciju u obnovi. U tom aranžmanu može se izgraditi barem 30 karakterističnih donjogradskoj zgrada sa 600 stanova na lokaciji u blizini devastiranog centra grada.

Time bi stanovnici centra živjeli u neposrednoj blizini svoje lokacije, te mogu biti neposredniji sudionici obnove. Djeci se omogućuje pohađanje istih odgojno-obrazovnih ustanova kao i do sada (ukoliko nisu devastirane potresom), korištenje istih parkova. Kontinuitet života se može regenerirati, a ne defragmentirati i dislocirati.

Jednaka logika treba vrijediti i za stanovnike oštećenih kuća ili stanova u podsljemenskom dijelu.

Jer grad su i njegovi ljudi. Turizam kojeg nastojimo evocirati neće se razvijati u gradu kulisi. Stanovnici i način života tvore specifično bilo svakog grada. Kako to izgleda kada tog bila nema mogli smo svjedočiti posljednjih mjeseci, kada je život iščezao iz centra grada zbog posljedice dvojne virus-potres krize kojom je iznimno potresen naš grad.

Kako su to radili drugi

Svjetski primjeri govore o sličnim postupanjima. Projekt urbane obnove Berlina ostvaren je u desetogodišnjem razdoblju, 1979.-1989. na području zapadnog Berlina. Internationale Bauausstellung Berlin - IBA Berlin fokusirala se na pažljivu urbanu rekonstrukciju. Takav pristup nastavljen je i nakon rušenja Berlinskog zida. Niz suvremenih stambenih ostvarenja istaknutih arhitekata oplemenio je urbano tkivo objedinjenog grada.

Zagreb ima priliku promišljenim suvremenim interpolacijama i urbanom regeneracijom oplemeniti svoje središte i transformirati ga u središte grada 21. stoljeća.

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: