Projekt

Projekt obnove vukovarskog vodotornja Radionice arhitekture

Autor/izvor: DAZ / pogledaj.to 22/01/2016

U ponedjeljak je u Vukovaru najavljena obnova vukovarskog vodotornja, simbolu hrvatskog otpora tijekom Domovinskog rata, prema projektu autora iz Radionice arhitekture.

“Vodotoranj u Vukovaru odbio se srušiti. Dok su ga pogađale stotine projektila znao je da ne smije pokleknuti. Između eksplozija slušao je kako ga Hrvatska moli da ostane uspravan. Činilo se, dok on stoji, neće ni ona pasti. Uspravljen i pun rana izgledao je kao hrast čije su deblo izudarale munje, a grane lomio vjetar.
U nekim drugim krajevima ljudi se poistovjećuju s bambusom. Orkanski vjetar ga povija, a kad utihne, bambus se uspravi i mirno raste dalje. Ali mi nismo iz tih krajeva i ne namjeravamo se promijeniti. Naš znak je ovaj hrast, na ovoj našoj zemlji, prkosan i nesavitljiv. Naš znak je ovaj izranjavani Vodotoranj. Zataknuvši trobojnicu na vrh, znao je što slijedi. I ponovo bi to učinio.“

(Iz natječajnog rada)

KONCEPT
Toranj gotovo da i ne diramo. Parkovnim i arhitektonskim elementima podcrtavamo njegovu poruku i činimo je maksimalno čitljivom, jasnoj samoj po sebi. Ostalo neka bude park, mjesto za igru, vidikovac.

Oko samog Vodotornja uređujemo park s dječjim igralištem, auditorijem i kafićem. Budući da očekujemo posjete brojnih autobusa punih umornih posjetitelja, planiramo i odgovarajuće dimenzionirani sanitarni čvor. Elementi u parku bit će što ‘nevidljiviji’, jer ne želimo konkurirati Vodotornju.

Na samom ulazu projektiramo informativni punkt s prodajom ulaznica i suvenira. Iz njega, ostakljeno panoramsko dizalo s vanjske strane vodotornja, one okrenute prema Dunavu i središtu grada, vodi nas gore, prema memorijalnoj sobi i vidikovcu.

Na mjestu bivšeg ‘lonca’ za vodu je memorijalna soba. U njoj je ekran na kojem će se ‘vrtiti’ dokumentarne snimke iz 1991. godine, na kojima, između ostalog, vidimo kako neke od granata udaraju u vodotoranj. Neke od njih ukupno 640!

Sve rupe od pogodaka ostat će otvorene, popravit će se jedino mjesta na kojima je narušena statika ili postoji opasnost da se netko ozlijedi. Svi popravci namjerno će biti vidljivi.

S vidikovca, s tribine na krovu, gledat ćemo grad koji se obnavlja i Dunav koji protječe.

Lokacija: Vukovar, Hrvatska
Autor: Radionica arhitekture / Fani Frković, Sara Jurinić, Goran Rako, Josip Sabolić

Radionica arhitekture

via: pogledaj.to

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: