ČIP

Promocija novog broja ČIP-a

Autor/izvor: DAZ / UHA 29/02/2016

U četvrtak, 3. ožujka 2016. u prostoru Udruženja hrvatskih arhitekata s početkom u 18 sati održat će se predstavljanje novoga broja časopisa Čovjek i prostor, trećega u nizu pod uredništvom Borisa Popovića.

Na promociji će se uz središnju temu Žice koja ukazuje na trenutačno krizno društveno-političko stanje u svijetu, govoriti i o ostalim temama koje nalazimo u svježe tiskanom izdanju. Gosti promocije su dr. sc. Pavle Kalinić, pročelnik Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama i Ivan Dorotić, arhitekt i fotograf, glavni urednik portala Vizkultura.

Ovaj broj već na prvu odiše svježinom, ne samo jer je 'friško izašao iz tiska', već prenoseći jasnu sliku trenutka u kojem jesmo, stvaramo i djelujemo u području arhitekture, dizajna, glazbe, obrazovanja, jednostavno rečeno – života.

U novom broju časopisa tako možete uskočiti u dijalog s majstorom arhitekture Nikolom Filipovićem i autoricom njegove monografije Zrinkom Paladino. Kako je kroz jednostavan, svakodnevni razgovor nastala ideja o knjizi i kako se ta ideja realizirala, čitajte u člankuMajstor i Autorica.

Snažno je kroz pojedine članake popraćena tema trenutačne izbjegličke krize kao društvenog fenomena današnjice na koji još kao civilizirano društvo nismo našli odgovarajući odgovor. Možda bismo si za početak samo trebali osvijestiti postojanje iste, a dobar korak za to je čitanje članaka Diane Magdić – Lebensraum te Nikoline Maravić Horvat i Nikoline Jovanović – Izbjeglička kriza i (ne)vidljivi prostori.

Vedriju melodiju ovoga broja donose iskustva i djelovanja Tanje Parlov u njezinom radu sa slijepom i slabovidnom djecom i Marine Linčar koja pomaže ljudima u osvješćivanju prostora kroz Shiatsu umijeće. Iz perspektive studenata/svježe diplomiranih arhitekata, ČIP donosi odgovore na pitanja o njihovom obrazovanju, a da sve nije tako 'crno – bijelo'možete čitati u Anketa 3+1 pitanje: Iana Kruezia. Najavljena je i nadolazeća 15. manifestacija Venecijanskog bijenala arhitekture na kojem će Hrvatsku predstavljati arhitekti Dinko Peračić i Miranda Veljačić, Emina Višnić i Slaven Tolj s projektom We need it – we do it/To trebamo – to radimo. O splitskim i zagrebačkim prostorima čitajte u člancima Utopija, gotovo…Kvart, Split i Gradska klaonica – od Madrida do Zagreba.

Glazbena rubrika odala je počast nedavno preminulom Davidu Bowieu, dok je u istoj predstavljen i interdisciplinarni kvartet koji okuplja četiri kreativne umjetnice – udaraljkašicu Kaju Farszky, skladateljicu Mirelu Ivičević, videoumjetnicu Dinku Radonić i oblikovateljicu svjetla Željku Fanijanić Šaravanja. I ovaj broj ČIP-a dotaknuo je područje dizajna, književnosti i teorije arhitekture te zaključio izdanje dozom humora u stripu Igora Hofbauera.

Novi broj ČIP-a bit će distribuiran kroz lokalna društva arhitekata, a svoj primjerak možete preuzeti na promociji novog broja ili od idućega tjedna u svom matičnom društvu.

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Projekt

STUDIO UP: Hotel Amarin

09/03/2017

Predstavljamo projekt Studija Up, Hotel Amarin smješten u Rovinju.

Projekt

SODA arhitekti – Kuća B

16/02/2017

Predstavljamo projekt studija SODA arhitekti: Kuća B

Projekt

Dinko Peračić i Roman Šilje - Građevinski fakultet u Osijeku

09/02/2017

Predstavljamo projekt autora Dinka Peračića i Romana Šilje: Građevinski fakultet u Osijeku