Promocija knjige / stripa

Promocija stripa Stipana Tadića

Autor/izvor: DAZ / vizkultura.hr 28/11/2014

U petak 28. studenog, u Laubi - kući za ljude i umjetnost s početkom u 20h bit će predstavljen prvi strip slikara Stipana Tadića Parisian Nightmares.

Strip u produkciji i izdanju HDLU-a nastao je kao direktna posljedica Tadićeva boravka u Parizu na HDLU-ovoj rezidenciji u Cité Internationale des Arts prije dvije godine. U tri tjedna boravka u Parizu Tadić je odlučio napraviti odmak od slikarstva te se intenzivnije fokusirati na svoju strip karijeru i baš sve što mu se tamo događalo dokumentirati crtežom i pratećim komentarima. Njegov stripovski autorski angažman traje već nekoliko godina, tijekom kojih na svom Facebook profilu manje ili više redovno objavljuje skice i crteže svojih dogodovština iz ‘obične’ svakodnevice ili eskapada s putovanja, koje prate prikladni tekstovi namjerno pogrešnog i smiješnog engleskog. Radi se o humorističnom pristupu i talentu za spretan i duhovit spoj slike i priče, koji će ovim ‘pravim’ stripom (konačno) nadići uži krug Stipanovih prijatelja i pratitelja.U procesu rada na stripu koji će javnosti predstaviti u petak 28.11.2014. Stipan Tadić je ‘odradio’ još jednu rezidenciju, u Abu Dhabiju, gdje je također ilustracijom i tekstom bilježio sve tamošnje trenutke, što je predstavio na izložbi u HDLU-u početkom godine kroz stotinjak crteža i naracije razvučenih od početka do kraja kružnog zida Galerije PM.

 Tadićev stil pisanja koji prati njegove skice, crteže i ilustracije neizmjerno je zabavno štivo ovaj put upakirano u ‘pravi’ strip i parišku priču s početkom i krajem. Crtačkim bilježenjem Stipan, kako sam navodi, ovdje komentira svakodnevicu koja može biti jednako mučna, kako u Parizu tako i u Zagrebu te banalizira utopističko shvaćanje turizma i putovanja. (Iz intervjua Ivana Dorotića sa Stipanom Tadićem)

Uz promociju knjige bit će izloženi i originalni radovi koji su nastali u protekle dvije godine. Cijena stripa bit će promotivnih 50 kn, a autor stripa će svakom kupcu nacrtati crtež u knjigu.

Projekt je financiran od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba.
Izdavač: HDLU - Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, 2014.
Autorica predgovora publikacije: Tea Hatadi, voditeljica galerije PM u HDLU-u

facebook event

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Projekt

STUDIO UP: Hotel Amarin

09/03/2017

Predstavljamo projekt Studija Up, Hotel Amarin smješten u Rovinju.

Projekt

SODA arhitekti – Kuća B

16/02/2017

Predstavljamo projekt studija SODA arhitekti: Kuća B

Projekt

Dinko Peračić i Roman Šilje - Građevinski fakultet u Osijeku

09/02/2017

Predstavljamo projekt autora Dinka Peračića i Romana Šilje: Građevinski fakultet u Osijeku