Simpozij arhitekture

Proto/e/co/logics 002: The Field is Open

Autor/izvor: DAZ 22/08/2012

U Rovinju se 1. i 2. rujna, u organizaciji Mediteranskog laboratorija za arhitekturu i urbane strategije (MLAUS), održava drugi simpozij arhitekture Proto/Eco/Logics pod nazivom The Field is Open, čiji su kustosi Alisa Andrašek i Bruno Juričić.

Prošle godine naglasak Simpozija bio je na raspravi i definiciji spekulativnih smjerova u arhitekturi koji se kreću izvan reduktivnih pristupa ekologiji, kroz pojmove kao što su održivost i zeleno, dok ovogodišnji Simpozij naglasak stavlja na vezu između procesa digitalne fabrikacije i računalih modela, kao poveznicu ekologije, arhitekture i produkcije.

Na prvom simpoziju Proto/e/co/logics 001 pod nazivom Speculative Materialism in Architecture Rovinj je ugostio neka od najpoznatijih imena arhitekture današnjice: Patricka Schumachera iz Zaha Hadid Architects, sa svojim provokativnim prijedlogom Parametricisma kao novog univerzalnog pokreta u arhitekturi, Francoisa Rochea sa sugestivnom prezentacijom o novoj vrsti sintetičke prirode kroz Eros [vs] Machinism, dok je jedan od najintrigantnijih i provokantnih mislilaca današnjice Reza Negarestani pokušao odgovoriti na pitanje je li moguća ekologija poslije Kopernika, pa sve do fenomenalne prezentacije veterana svih tema u vezi suvremene ekološke misli i arhitekture – Sanforda Kwintera, pod nazivom Ecological Thinking.


Proto/e/co/logics 001: Predavanje Sanforda Kwintera: Ecological Thinking (Izvor: Proto/e/co/logics)

Naime, Proto/e/co/logics 001 pokazao je kako pitanje dizajna unutar suvremene "denaturalizirane materijalne ekologije" zahtijeva pristup koji nije jednostavno određen samo kroz trajne transformacije naslijeđenih oblika, vrijednosti i tradicije discipline arhitekture, već zahtjeva oslanja na prepoznavanju aktivnog sudjelovanje non-human agency, s jedne strane, i shvaćanja materije kao infromacije s druge strane.

Misija Proto/e/co/logics 002 The Field is Open pokazat će kako se pod pritiskom akceleracije znanstvenih otkrića stvaraju nove definicije arhitekture, tehnologije i prirode, na način da sva tri područja zajedno čine novi model shvaćanja design-ecology, brišući postepeno i neizbježno međusobne granice. Na taj način se stvaraju potrebe za otvorene modele sinteza projektiranja između digitalne fabrikacije (3D printeri, roboti, itd.), matematičko-računalnih apstrakcija i njihovog fizičkog izričaja u smjeru rekonceptualizacije materijalnih i idejnih procesa dizajna i aplikacija na području arhitekture, pojašnjavaju kustosi Alisa Andrašek i Bruno Juričić.

Za razliku od načela holizma totalnosti koji su karakterizirali raniju ekološku misao, ova vrsta sintetičkih pristupa nudi otpornost poroznih disciplinarnih granica, s povećanom sposobnošću za tkanje kontingetnih design forces. Na takav se način, geološki, biotski, tehnološki, estetski, pa čak i psihički čimbenici zamišljaju (importiraju) kao aktivne tvari–- ili agents na proto/e/co/logics stavu prema arhitekturi, objašnjavaju organizatori.


Proto/e/co/logics 001: Okrugli stol: Ed Keller, Daniela Zyman, Sylvia Lavin, Francois Roche, Bruno Juricic (Izvor: Proto/e/co/logics)

Od ovogodišnjih sudionika simpozija, organizatori su istaknuli Petera Testu, iz Los Angelesa, pionira implementacije digitalne produkcije u arhitekturi, tj. uvođenja tehnologija koje dolaze iz drugih područja, prvenstveno auto industrije (6-axis roboti) , na arhitekturu.

Iz Los Angelesa je i Hernan Diaz Alonso,jedan od najutjecajnih i radikalnijih arhitekata svoje generacije i dobitnik mnogobrojnih nagrada iz područja arhitekture i dizajna (pobjednik prestižnog MoMA PS1, New York ), kao i sudjelovanje jednog od najkontroverznijih suvremenih filozofa, predstavnika object-oriented-philosophy Grahama Harmana.

Iz ETH iz Züricha dolaze jedni od najvećih eksperata na temu arhitekture i računalnih modela – Michael Hansmeyer i Philipe Morel.

Ostali predavači za Proto/Eco/Logics 002 The Field is Open su: Michael MeredithPerry HallEyal WeizmanChina MievilleBenjamin BrattonTom WiscombeFlorencia PitaRoland SnooksGraham HarmanSaša Begović i drugi.

Simpozij traje dva dana i svaki dan je podijeljen na dvije teme. U subotu, 1. rujna, simpozij počinje s temom Supersensitivity |Physics|, a popodnevna tema je Non-Natural|Objects|. Nedjelja počinje s AxiomaticHeresy|Codes|, dok je popodne rezervirano za Contingency|Data|.

Simpozij se održava uz materijalnu podršku Maistre, Istarske županije i Grada Rovinja koji su prepoznali važnost ovog simpozija kao svjetskog događaja koji obrađuje teme od direktnog značaja za privatni, javni i civilni sektor.

Više o simpoziju i program možete potražiti ovdje.

___
Naslovna fotografija: Sylvia Lavin, Francois Roche, Sanford Kwinter, Enric Ruiz-Geli, Alisa Andrasek, Bruno Juricic (Izvor: Proto/e/co/logics)

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.