Diplomski projekt

Putujuća klaonica razotkriva proces proizvodnje mesa

Autor/izvor: DAZ / dezeen 04/08/2014

The Public Abattoir, An Atrocity Exhibition dio je diplomskog rada Janice Tseng Lau na Royal College of Art School of Architecture u Londonu. Sastoji se od putujuće klaonice koja razotkriva stvarnost mesne industrije i istražuje humaniji pristup u proizvodnji mesa.

 

“To je kampanja temeljena na aktivističkom brodu koji slijedi globalnu mesnu rutu i podiže svijest o okrutnostima u suvremenoj mesnoj industriji, te se zalaže za humaniji i iskreniji odnos prema mesu koje konzumiramo”, kaže Lau.

 

 

 

Posjetitelji se vode nizom prolaza i platformi kroz klaonicu kako bi svjedočili procesu proizvodnje mesa, od uzgoja stoke do završne faze obrade. 

 

“Iako je za većinu posjetitelja to šokantan prizor, transparentna klaonica u stvari pokazuje najbolje postupke u proizvodnji mesa. Projekt nije protiv proizvodnje mesa već za odgovornu i humanu konzumaciju istog.”

 

 

Klaonica bi trebala sadržavati izložbu o skandalima vezanim za hranu kako bi se naglasila kompleksna priroda globalne mesne industrije, kao i tržnicu i restoran gdje bi posjetitelji mogli kupiti svježe meso.

 

“Tržnica i restoran imaju ulogu suvenirnice u muzejima, ali i negiraju udaljenost mjesta proizvodnje i potrošnje mesa.”

 

 

Lau je na klaonici primjenila galerijsko koncipiranje prostora, posebno ističući radove Ralpha Appelbauma kao uzor.

 

“Nastojala sam primijeniti pristupe projektiranja izložbenih prostora kako bi se na neki način kontroliralo kako posjetitelji doživljavaju prostor klaonice. Čitala sam mnogo o Ralphu Appelbaumu, njegovoj filozofiji uređenja prostora i pažnji na stvaranju linearnih putovanja kroz prostor.”

 

Lau želi da projekt preispituje ulogu arhitekture izvan forme i funkcije, da djeluje kao alat promjene.

 

“U ovom projektu javna klaonica nije zaključak, već priča koja otvara iznimno aktualno i kontroverzno pitanje. Nadam se da ima sposobnost da otvori raspravu i podigne svijest o temama koje su nejasne ili skrivene od javnosti.”

 

 

 

Više o autorici i projektu pogledajte na službenoj stranici Royal College of Art.

 

Via dezeen.com

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Projekt

STUDIO UP: Hotel Amarin

09/03/2017

Predstavljamo projekt Studija Up, Hotel Amarin smješten u Rovinju.

Projekt

SODA arhitekti – Kuća B

16/02/2017

Predstavljamo projekt studija SODA arhitekti: Kuća B

Projekt

Dinko Peračić i Roman Šilje - Građevinski fakultet u Osijeku

09/02/2017

Predstavljamo projekt autora Dinka Peračića i Romana Šilje: Građevinski fakultet u Osijeku