Pregled događanja

Retrospektiva prosinca

Autor/izvor: DAZ 29/12/2011

Pogledajte što se događalo u prosincu u DAZ-u i šire, po rubrikama: natječaji, domaći i strani projekti, klupska događanja, godišnjice i novosti iz struke. Sve u svemu, prosinac je lijepo zaokružio ovu godinu i nadamo se da će sljedeća biti još uspješnija.

Natječaji

Koliko god ova godina bila krizna i recesijska, ponešto urbanističkih i arhitektonskih natječaja je ipak bilo. U prosincu je nekoliko natječaja završilo, neki su raspisani, a neki najavljeni.

Rezultati:

08.12. Rezultati natječaja za ljetnu pozornicu u Opatiji
Društvo arhitekata Rijeka predstavilo je rezultate natječaja za natkrivanje ljetne pozronice u Opatiji na kojemu su prvu nagradu dobili Tomislav Pavelić i Damir Vitković.

12.12. Otvorenje izložbe natječajnih radova za Poslovnu građevinu Vrbani
U Društvu arhitekata Zagreba održana je izložba natječajnih radova za Poslovnu građevinu Vrbani s razgovorom natjecatelja i Ocjenjivačkog suda.
Na web stranicama DAZ-a možete pogledati sve radove predane na ovom natječaju.

16.12. Hrvatski tim osvojio posebno priznanje na Europanu 11
Prenijeli smo rezultate natječaja  Europan 11, lokacija Dubrovnik na kojem je mladi hrvatski projektni tim osvojio posebno priznanje. 


21.12. Rezultati natječaja za novi vizualni identitet HKA
Natječaj koji je uzburkao arhitektonske i dizajnerske vode jer je raspisan i proveden dva puta u istoj godini, finaliziran je i na stranicama Hrvatske komore arhitekata predstavljen je nagrađeni rad.


27.12. Rezultati natječaja Brigi-Lokvice u Trogiru
Društvo arhitekata Splita objavilo je rezultate natječaja za crkvu i pastoralni centar s dječjim vrtićim na lokaciji Brigi-Lokvice u Trogiru, gdje je prvu nagradu odnio autorski tim Siniša Justić i Darko Latin sa suradnicima.

U tijeku:

14.12. Međunarodni natječaj za dizajn transportne ambalaže
Portal pogledaj.to i InTech d.o.o.objavili su natječaj za dizajn transportne ambalaže. Cilj projekta je osmisliti i izraditi konceptualno, estetski, funkcionalno i tehnički zadovoljavajuću i inovativnu ambalažu za transport jedne knjige tvrdog uveza. Rok za registraciju je 31.12.2011. a rok za predaju radova je 23.01.2012.

19.12. Natječaj za idejno oblikovno rješenje urbane opreme u Tvrđi u Osijeku
Agencija za obnovu osječke Tvrđe Osijek raspisuje, a Društvo arhitekata Grada Osijeka (DAO) provodi natječaj za idejno oblikovno rješenje urbane opreme i njezin prostorni raspored u Tvrđi u Osijeku. Rok za predaju radova je 20.02.2012.

21.12. Natječaj za uređenje Gradske luke - istočna obala u Splitu
Objavljen je novi rok za predaju radova na natječaju koji provodi Društvo arhitekata Splita - 06.03.2012.

U najavi:

22.12. Predstavljenje natječaja Blok Badel
U ZgForumu je predstavljen natječaj za Blok Badel koji rapisuje Grad Zagreb, a provodi DAZ. Natječaj Blok Badel bit će prvi hrvatski arhitektonsko-urbanistički natječaj proveden u potpunosti putem interneta. Objava natječaja očekuje se početkom siječnja 2012.

Domaći projekti

Ovaj mjesec predstavili smo neke zanimljive projekte hrvatske arhitektonske scene.

01.12. Presjek br. 2 i Muzej krapinskih neandertalaca
U suradnji s časopisom Presjek predstavili smo projekte publicirane u prošlim brojevima časopisa. Iz drugog broja objavili smo projekt Željka Kovačića za Muzej krapinskih neandertalaca.

06.12. Proglašene nominacije za nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata
Glavno zbivanje ovog mjeseca bila je objava nominacija i dodjela nagrada za godišnje nagrade UHA-e. Na webu DAZ-a predstavili smo sve nominirane projekte, te popratili otvorenje izložbe i dodjelu nagrada u Vukovaru.

16.12. Paviljon STUDIA UP na Bijenalu urbanizma i arhitekture u Kini
STUDIO UP je nastupio na ovogodišnjem Bijenalu urbanizma i arhitekture u Shenzhenu i Hong Kongu s projektom GIZMO, paviljonom u sklopu Ultra-Light Village izložbe koju je osmislio izbornik Terrence Riley.

16.12. Hrvatski tim osvojio posebno priznanje na Europanu 11
Objavili smo projekt s kojim je mladi hrvatski projektni tim u sastavu: Josip Mičetić, Miro Roman i Luka Vlahović osvojio posebno priznanje na natječaju Europan 11, lokacija Dubrovnik.

18.12. Presjek br. 3 i obiteljska kuća u Rudešu
Predstavili smo projekt Tomislava Pavelića za obiteljsku kuću u Rudešu iz trećeg broja časopisa Presjek čija tema je bila Opeka. 2009. godine Tomislav Pavelić  je s ovim projektom osvojio nagradu “Drago Galić” za najbolje godišnje ostvarenje na području stambene arhitekture.

Strani projekti

01.12. OMA dovršila svoje prvu zgradu u Londonu
Prenijeli smo vijest i projekt za prvu OMA-inu zgradu u Londonu - New Court koja je ujedni i druga OMA-ina zgrada na prostoru Ujedinjenog Kraljevstva, nakon, ove godine izgrađenog, Maggie's centra u Glasgowu.

15.12. Projekt korejskih tornjeva MVRDV-a izazvao niz kontroverzi
U vrlo kratkom roku nizozemski arhitektonski ured MVRDV dobio je ogroman publicitet zbog projekta za dva stambena tornja u Južnoj Koreji koji navodno budi uspomene i bolne asocijacije na WTC tornjeve, srušene 11.09.2001.

21.12. Muzej oceana i surfanja
Steven Holl Architects i brazilski arhitekt Solange Fabiao, za projekt Muzeja oceana i surfanja, osvojili su čak dvije nagrade tijekom ovog mjeseca: 2012 AIA Gold Medal i 2011 Annual Design Review Award

28.12. Lisabonski božićni ukrasi
Pogledali smo primjer lisabonske intervencije u javnom prostoru gdje su tradicionalni božićni ukrasi trgova i ulica zamijenjeni kreativnim i interaktivnim instalacijama umjetnika, dizajnera i arhitekata.

Novosti i informacije iz struke


06.12. Upozorenje: na nasjedajte na lažne ponude posredovanja
Skrenuli smo pažnju da smo dobili obavijest kako su kolegama arhitektima sustavno počele pristupati osobe koje se predstavljaju da nastupaju u ime Grada i predstavnika gradskih ureda i nude usluge posredovanja pri dobivanju poslova te da su te ponude u potpunosti neutemeljene i kažnjive.

15.12. Od sada obvezna primjena Cjenika komore i za naručitelje
Prema Izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju i gradnji NN90/11 koji je stupio na snagu u kolovozu 2011. svi naručitelji obvezni su za izrade planova i projekata primjenjivati i pridržavati se Cjenika usluga komora ovlaštenih arhitekata i inženjera.

20.12. 10 zahtjeva arhitektonske struke
Udruženje hrvatskih arhitekata uputilo je čestitku gospodinu Zoranu Milanoviću na izbornoj pobjedi, ponudilo otvorenu suradnju i uputilo 10 zahtjeva arhitektonske struke.

28.12. Intervju s novom ministricom kulture
Pročitajte razgovor s Andreom Zlatar, redovitom profesoricom na Filozofskom fakultetu u Zagrebu koja će u ovom mandatu voditi hrvatsku kulturu. Intervju s novom ministricom kulture vodio je za Jutarnji list nagrađivani radijski TV novinar Dobroslav SIlobrčić.

Klupska događanja

07.12. Mladi DAZ organizirao druženje i prezentaciju projekata
Na prezentaciji mladih DAZ-a predstavljeni su njihovi projekti Džepni vodič zagrebačke arhitekture, Akupunktura grada i projekt adaptacije prostora udruge Zamisli te se nakon toga druženje nastavilo uz DJ-a i VJ-a

09.12. Vuizam - arhitektura od krvi i mesa
U DAZ-u je upriličeno predstavljenje i promocija knjige Borisa Popovića: Vuizam, uz prigodno druženje.

13.12. U tinelu: Azra Suljić i Bogdan Budimirov
U DAZ-u je organiziran razgovor U tinelu (tinel - dalmatinski izraz za gostinjsku sobu, soba za goste) koji su vodili Azra Suljić i Bogdan Budimirov, kao prvi u nizu od tek započetog novog ciklusa.

29.12. Tradicionalni domjenak u DAZ-u
Godinu završavamo druženjem u sklopu tradicionalnog božićno-novogodišnjeg domjenka koje organizaraju UHA i DAZ i otvorenja Godišnje izložbe ostvarenja hrvatskih arhitekata u 2011. godini.

Godišnjice

07.12. 60. obljetnica postojanja grupe EXAT 51
EXAT 51, umjetnička grupa slikara i arhitekata koja je djelovala u Zagrebu do 1956,  formalno postoji od 7. prosinca 1951. kada je na plenumu Udruženja umjetnika primijenjenih umjetnosti pročitan Manifest grupe EXAT 51.

15.12. Oscar Niemeyer danas slavi 104. rođendan!
Slavnom brazilskom arhitektu, Oscaru Niemeyeru, rođenom 15.12.1907. godine u Rio de Janeiru zaželjeli smo sretan 104. rođendan.

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.