Rezultati

Rezultati natječaja za spomenik poginulim braniteljima u Zadru

Autor/izvor: DAZ / HDLU 11/12/2015

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika objavilo je rezultate natječaja za umjetničko rješenje spomenika poginulim braniteljima u Zadru.

OCJENJIVAČKI SUD
Za ocjenu radova djelovao je Ocjenjivački sud u sastavu sedam (7) članova:

PREDSJEDNIK:
1. Prof. Ivica Župan, povjesničar umjetnosti

ČLANOVI:
2. Prof. Mirko Vuco, akademski kipar
3. izv. prof. art Daniel Kovač, p.l.k.
4. prof. Krešimir Rogina, d.i.a.
5. prof. Radovan Dunatov, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i sport Grada Zadra
6. Anita Šare, predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja domovinskog rata
7. Tonka Bajlo, tajnica Udruge roditelja poginulih branitelja domovinskog rata zadarske županije

Tehnička komisija:
1. Stribor Jurčić, dipl. iur
2. dr. art Ida Blažičko, akademska kiparica

Tajnik natječaja:
1. Ivana Andabaka, dipl. oecc.

KRITERIJI ZA OCJENJIVANJE:
Pored usklađenosti rada s Uvjetima natječaja, pri ocjenjivanju radova Ocjenjivački sud će vrednovati: - umjetničku vrijednost djela; - simboličku vrijednost djela: jasna sugestija žrtve i pobjede u Domovinskom ratu i jasna sugestija simbola hrvatske državnosti; - primjerenost i jasnoću prikaza zamisli; - atraktivnost rješenja.
REZULTATI NATJEČAJA: Ukupno su zaprimljena dvadeset i dva (22) rada, od čega dvadeset i jedan (21) u propisanom roku.

Radove je moguće pogledati na izložbi u Muzeju antičkog stakla u Zadru od 12. do 16. prosinca 2015. Izložba se otvara 12. prosinca u podne.I. NAGRADA
u neto iznosu od 30.000,00 kn dodjeljuje se radu pod šifrom "21"
AUTOR: Tomislav Ostoja


Obrazloženje: Prvonagrađeni rad u najvećoj mjeri zadovoljava sve natječajne kriterije. Rad je strukturiran u obliku kocke i samom tom simbolikom odaje snagu odlučnosti i stabilnost. Svaka stranica ove kocke odaje različita likovna rješenja, prepuna tražene simbolike, nadahnute kulturnom i socijalnom atmosferom grada i kraja u koji se spomenik postavlja, posebno asocijacijom na trajnost grada koja seže još u antičko doba. Simboli vezani za Domovinski rat i stradanje lokalnog kućanstva ostvareni su suptilno i diskrektno, pomalo šifrirano. Autor je senzibilno pronašao pravu dimenziju spomenika, uvažavajući prostorne znakovitosti parka. Posebnu kvalitetu ovog rješenja daje znalačko i pomalo duhovito impostiranje spomenika u park. Autor je spomenik istodobno postavio tako da bude blizak promatraču i da s njim odlično komunicira. Od svih predloženih rješenja, ovaj spomenik najbolje komunicira s predloženom lokacijom. Naručitelju se sugerira da u pregovaračkom postupku s autorom razmotri mogućnost realizcije spomenika u odljevu aluminija. Sugerira se autoru da iznađe mogućnost notiranja činjenice da je spomenik posvećen svim poginulim braniteljima Domovinskog rata sa područja zadarske županije.II. NAGRADA
u neto iznosu od 20.000,00 kn dodjeljuje se radu pod šifrom "4"
AUTOR: Marko Gugić


Obrazloženje: Rad u velikoj mjeri zadovoljava propozicije natječaja. Ocjenjivački sud kao specifičnu kvalitetu istaknuo je sam motiv drveta ili čak cvijeta, kao motiv nepresušnosti života, rasta i optimističkog cvata. Rad se odlikuje oblikovnom elegancijom, prozračnošću i suptilnošću. Od svih predloženih radova, Ocjenjivački sud istaknuo je ovaj rad kao jedino ostvarenje koje simbolizira optimizam i nepredanost i na taj način komunicira natječajem traženu simboliku. Ocjenjivački sud pomalo je zabrinut za status rada zbog njegovih nedostatnih dimenzija. Mišljenja smo da bi dimenzije rada trebalo uskladiti sa situacijom u parku, tako da spomenik, povećanjem dimenzija, bolje afirmirira svoju znakovitost i simboliku.III. NAGRADA
u neto iznosu od 10.000,00 kn dodjeljuje se radu pod šifrom "9"
AUTOR: Josip Bosnić


Obrazloženje: Rad u velikoj mjeri zadovoljava propozicije natječaja. Ocjenjivački sud posebice je honorirao snažnu simboliku rada, koju je u formi žile ili korijena, očitao kao simbol neprestanog rasta svega u pojavnom i duhovnom svijetu, koji uvijek završava plodonosno. Plohe rada diskretno su oplemenjene figurativnom simbolikom propisanom natječajem. Ocjenjivački sud u cijelosti je odbacio autorovo arhitektonsko i hortikulturalno rješenje spomenika kao neprikladno, nametljivo i preagresivno s obzirom na odabranu lokaciju, pa će se autoru, u slučaju realiazacije, sugerirati rješenje bez njega i postavljanje spomenika na niskom postamentu, predstavljenom u maketi.

POSEBNO PRIZNANJE Ocjenjivačkog suda
dodjeljuje se radu pod šifrom “1”
AUTOR: Petar Barišić

Obrazloženje: Ocjenjivački sud dodjeljuje posebno priznanje ovom radu. Rad posjeduje nekoliko dimenzija. Prva je transparentna poetična lepršava forma, pomična jer je strukturirana tako da reagira na podražaje iz okružja, pogotovo vjetra, zbog čega se situacija u konstrukciji neprestano mijenja. Druga dimenzija je zvuk koji, uslijed djelovanja vjetra, konstrukcija proizvodi, koji se također neprestano mijenja. Međutim, rad nije uspio komunicirati s namijenjenim prostorom, u prvom redu zbog svojih dimenzija. Ocjenjivački sud mišljenja je da rad zahtijeva poseban, neusporedivo veći, i čišći prostor, u kojemu mu ništa ne bi konkuriralo niti ga osujećivalo da iskaže svoje znakovitosti i umjetnički potencijal. Ocjenjivački sud sugerira Naručitelju da povede računa o potencijalu rada za neki drugi gradski prostor.

hdlu

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: