U fokusu

Sava se mijenja

Autor/izvor: DAZ 09/10/2013

Pozivamo vas na prezentaciju, radionicu i javnu diskusiju na temu jednog od mogućih rješenja uređenja rijeke Save koja će biti održana u prostorijama Društva arhitekata Zagreba u utorak 15. listopada  2013 u 18:00 sati.

 

Prezentacija projekta namijenjena je stručnoj javnosti, arhitektima i urbanistima i nastavak je niza prezentacija kojima se žele upoznati kolege i stručnjaci koji mogu i žele dati svoj doprinos promišljanju potencijala i razvoja ovog neprocjenjivog prostora koji je bitan element gradskog identiteta i održivog razvitka.

Kao dio programa zaštite, uređenja i korištenja rijeke Save, u suradnji HEP-a i Hrvatskih voda razvijena je nova koncepcija uređenja rijeke i obrane od poplave u sklopu projekta Zagreb na Savi. Koncepcija predviđa odvođenje velikih vodnih valova rekonstruiranim odteretnim kanalom Sava-Sava te oslobađanje potencijala na prostoru od granice s Republikom Slovenijom do Siska. Smanjenje razina podzemnih voda samoborskog i zagrebačkog vodonosnika, zbog uzvodne regulacije rijeke Save, obavezuje sve aktere na djelovanje kako bi se utjecalo na negativne trendove. Program zaštite, uređenja i korištenja rijeke Save nastoji pronaći najbolji oblik za rješavanje problema navedenog područja te uključiti sve zainteresirane dionike. Prezentacija u Društvu arhitekata Zagreba nastavak je upoznavanja stručnih javnosti s novom koncepcijom te prilika za davanje smjernica u daljnjem razvoju Programa. Ovaj je projekt od iznimnog značaja ne samo za Zagreb već i za cijelu Hrvatsku, te je stoga dobio odobrenu tehničku pomoć za razvoj i pripremu studije izvodljivosti iz Europske Unije u iznosu od 1,5 milijuna EUR-a. Ovo je jedinstvena prilika da se o prostoru rijeke u Zagrebu počne na vrijeme promišljati i razgovarati u brojnim stručnim i interdisciplinarnim krugovima, te nam pomoći u sagledavanju potencijala koje moguća realizacija ovog projekta donosi.


Prezentacija: Leo Penović, dipl.ing.građ.

Rijeka Sava gotovo u redovitim intervalima od deset godina zaokuplja širu stručnu javnost. Reguliranje vodostaja, eksploatacija hidroenergije te korištenje golemog urbanističkog potencijala inundacijskog pojasa Save, kao i same rijeke kao gradotvornog elementa s kojim je Zagreb kroz svoju povijest više bio u kompetitivnom nego kohabitativnom odnosu. Bilo da se radi o  anketnim urbanističkim natječajima poput onog iz 2002. Ili ambicioznim razvojnim projektima  po principu top-down, bitno je uključiti sudionike iz svih stručnih sfera radi programiranja i ostvarivanja najboljeg rješenja za grad vodeći se ekološkim, energetskim i urbanističkim smjernicama.

Nakon prezentacije uslijedit će javna diskusija i interaktivna radionica kojoj je svrha osvrnut se na moguće novonastale potencijale i načine kako se prema njima odnositi, uključiti što više kolega u raspravu, te dati povratne informacije provoditeljima projekta i preporuke za dalje. Previđeno trajanje rasprave uz pauzu i osvježenje je do 21:30 sat.

Korištenjem interaktivnih grupnih procesa i odgovarajućih moderatorskih metoda za velike grupe, omogućit će se aktivno sudjelovanje svim članovima koji se odazovu javnoj diskusiji – zato vas pozivamo da se odazovete u što većem broju kako bi zajedno s drugim kolegama konstruktivno razgovarali i aktivno doprinijeli daljnjem promišljanju mogućih novonastalih potencijala.

Za organizaciju ovakve vrste javne diskusije potrebna nam je najava dolaska zainteresiranih članova i kolega. Stoga vas molimo da svoj dolazak na javnu diskusiju potvrdite na email adresu kolegice Mladena Belamarić – mladena.belamaric@d-a-z.hr ili na broj telefona 01/481 61 51.

 

Pridružite nam se na ovom zanimljivom druženju s kolegama i podijelite s nama vaša iskustva, stavove i viđenja ovih potencijala.

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: