Arhitektonsko-urbanistička radionica

Škola Grada – Dubrovnik 2012

Autor/izvor: DAZ 17/09/2012

U Dubrovniku će se od 22. do 27. listopada održati studentska radionica Škola Grada, pod vodstvom profesora Nenada Fabijanića. U okviru radionice organizirana su brojna predavanja renomiranih stručnjaka na kojima mogu prisustvovati svi zainteresirani, a sudjelovanje će se bodovati u Programu stalnog stručnog usavršavanja.

Vježbanje arhitekture u radionicama inspirirano izvornim, manje-više poznatim ili prepoznatim ambijentima i čitanjem uvijek nove atmosfere, najpogodniji je način formiranja aktivnog arhitektonskog iskustva. Dubrovnik, ambijent koji sumira gotovo sva mediteranska izvorišta i slojeve, grad koji u najvišem smislu otjelovljuje pojam grada i spomenika, idealna je podloga za poduku i učenje o problemu odnosa tradicije i suvremenosti u arhitekturi.

 
Studentska vježba na ovoj radionici usmjerena je ka afirmaciji i valorizaciji baštine. Tema ovogodišnje Škole je uređenje Boškovićeve poljane, jednog od naših najinteresantnijih baroknih sklopova čije uređenje već desetljećima intrigira struku. 
 
U vremenu od 22. do 27. listopada, u Poslijediplomskom središtu Dubrovnik, održat će se prezentacije studentskih radova i tematska predavanja vezana na ideju zadatka, prakse i teorije. Predavanja će održati renomirani stručnjaci, a vrata su otvorena svim zainteresiranim gostima i sudionicama, arhitektima, povjesničarima, kulturnim djelatnicima, umjetnicima, političarima... građanima.
 
Raspored događanja u Poslijediplomskom središtu Dubrovnik (Don Frana Bulića 4):
 
Utorak, 23. listopada
9-13h otvorenje izložbe i prezentacija studentskih radova
15-19h predavanja:
1. Romano DuićNeke dubrovačke slike i arhitekti
2. Snješka KneževićNovi trgovi starih crkava. Primjeri iz Europe
3. Nenad FabijanićProbni baloni za 'Planet utopija' (2. dio) 
4. Sou Fujimoto (u suradnji s Danima Orisa) 
 
Srijeda, 24. listopada
9-12h prezentacija studentskih radova; zaključna rasprava
15-19h predavanja:
1. Matko VetmaOd piazze Mercatale do pjace u Gružu
2. Joško BelamarićSplitska lekcija Roberta Adama
3. Frank WalkerNational and international: Charles Rennie Mackintosh and the relevance of the past 
 
Četvrtak, 25. listopada
9-13h razgledavanje lokaliteta recentne arhitekture u Dubrovniku
15-19h predavanja:
1. Slobodan VukovićSamospoznaja u zrcalu Grada
2. Ivo BabićPovijesne jezgre dalmatinskih gradova i njihova sudbina. Jednoćelijske crkvice s polukružnom apsidom. Jedno dugo trajanje
 

Rezultati

Spomen soba "Tigrova"

29/09/2020

Objavljujemo rezultate Natječaja za izradu idejnog rješenja uređenja, likovnog postava i opremanja Spomen sobe poginulih i nestalih „Tigrova“ u Domovinskom ratu.

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: