Izložba i promocija knjige

Škola narodnog zdravlja "Andrija Štampar" u kontekstu arhitekture internacionalnog modernizma

Autor/izvor: DAZ / HAZU 27/11/2014

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti Hrvatski muzej arhitekture ima čast pozvati Vas na otvaranje izložbe Škola narodnog zdravlja "Andrija Štampar" u kontekstu arhitekture internacionalnog modernizma i predstavljanje knjige autorice Dubravke Kisić "Arhitektura i sanitarna tehnika u službi napretka".

Škola narodnog zdravlja "Andrija Štampar" u kontekstu arhitekture internacionalnog modernizma je istraživačko izložbeni projekt Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU u suradnji sa „Školom narodnog zdravlja“ i Muzejom povijesti medicine i farmacije HAZU (u osnivanju).Projekt Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ u kontekstu arhitekture internacionalnog modernizma realiziran je kao završna, reprezentacijska faza rada na istraživačkoj temi posvećenoj ulozi Higijenskog zavoda i Škole narodnog zdravlja u Zagrebu u procesima inauguracije i afirmacije internacionalnog modernizma u kontekstu arhitektonske discipline. Tema je obrađena u sklopu znanstvenog projekta „Modernizam i prostorni identitet Hrvatske u dvadesetom stoljeću“ koji se odvija u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU od 2006. do 2013. godine pod vodstvom akademika Borisa Magaša, a potom pod vodstvom akademika Andrije Mutnjakovića. Isto tako, projekt je rezultat jedne od temeljnih djelatnosti Hrvatskog muzeja arhitekture: rada na objedinjavanju izvora relevantnih za istraživanje arhitektonske kulture koji su pohranjeni u raznim institucijama ili se nalaze u sklopu različitih korpusa informacija, a pridonose razumijevanju procesa unutar arhitektonske kulture. Koncipiran je kao dokumentarna platforma koja u nekoliko tematskih cjelina uspostavlja vezu između djelovanja sanitarno-tehničke struke u sklopu Higijenskog zavoda i Škole narodnog zdravlja i razvojne linije hrvatske moderne arhitekture u razdoblju inauguracije novoga građenja te nastupa i afirmacije internacionalne moderne u razdoblju od polovine 20-ih do kraja 30-ih godina dvadesetog stoljeća.

izvor: HAZU

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: