Radionica

ŠKVER! 4. put u Malom Lošinju

Autor/izvor: DAZ 31/05/2013

ŠKVER! je umjetnički projekt iz eksperimentalne i rubne umjetnosti koji se sastoji od radionice i popratnih dogadanja, unutar i oko brodogradilišta u Malom Lošinju, od 9. – 16.6.2013.

Kulturno-umjetnički projekt pod imenom ŠKVER osmi&ˇljen je kao međunarodna kulturno-umjetnička suradnja preko 20-ak umjetnika gdje se u centru pažnje nalazi brodogradilište kao tematika, inspiracija, radionica i pozornica zbivanja. Projekt u svom programu obuhvaća radionički i prezentacijski dio.

Umjetnici raznih disciplina rubne i eksperimentalne umjetnosti, radom na svojim projektima, u trajanju od tjedan dana, uključuju lošinjsko brodogradilište kao temu/ motiv/ prostor zbivanja, pridonose izgradnji neinstitucionaliziranog kulturnog momenta u gradu Malom Lošinju i izlažu brodogradilište, kao bitnu gospodarsku i vizualno atraktivnu lokaciju, javnosti, u tkivo grada i u svijest građana i slučajnih namjernika.

ZAŠTO ŠKVER?

Brodogradnja je jedna od najstarijih tradicionalnih gospodarskih aktivnosti Malog Lošinja. Međutim, uz postepeno jačanje turizma i ugostiteljstva kao osnovnih i vrlo iskljucivih grana gospodarstva, brodogradnju je zadesila sudbina nepriznavanja, osporavanja, ignoriranja, te se brodogradilištu već godinama pripisuje etiketa zagađivača i gradskog rugla.

Interesantno je pak da svugdje u svjetu industrijski krajolik ima svoje mjesto na globalnoj estetskoj karti. Umjetnici odabiru željezne i drvene strukture kao motive, izložbe i happeninzi se dešavaju unutar zaboravljenih ili čak još uvijek aktivnih industrijskih kompleksa, hangara i tunela. Galerije i ateljei se otvaraju u lučkim terminalima, bivšim mesnicama i tvorničkim halama. Možda pomalo romantična, to je, ipak, realna slika modernog društva koje živi u skladnoj ravnoteži sa svim poljima svojih aktivnosti.

Namjera ovog projekta je vratiti brodogradilištu zasluženo mjesto u lokalnoj i globalnoj svijesti društva.

ZAŠTO GRAD?

Pri tome treba iskoristiti i samo brodogradilište i grad kao pozornice za umjetničko zbivanje otovorenog, neselektivnog karaktera (po uzoru na mnoga događanja i festivale u inozemstvu), orijentirane na prezentaciju kulture na javnim prostorima, za razliku od, često neinventivnih, već viđenih, kulturnih programa u galerijama, muzejima i drugim kulturnim institucijama.

Ovakav vid umjetničke akcije oživljava grad kao scenu na kojoj se odvija umjetnički život. Za razliku od institucionaliziranih prostora, javne površine grada nude puno izravniju komunikaciju umjetnika sa publikom, gdje publika nije pažljivo odabrano tijelo istančanog ukusa, već slučajan prolaznik, koji sam bira hoće li zapaziti ili ignorirati umjetnost koja se odvija pred njim. Bilo kakva reakcija je poželjna, jer nagoni pojedinca na promišljanje i doživljaj.

Uostalom, raspoređivanjem umjetničkih radova po raznim lokacijama u gradu Malom Lošinju, potiču se posjetitelji, turisti i lokalno stanovništvo da potraže mjesta na koja možda ne bi ni otišli ili dožive mjesta, kraj kojih su prošli bezbroj puta, na novi način.

ŠKVER! će se na trenutak predstaviti i u galeriji Greta kroz nekoliko umjetnika; gostiju ovogodišnjeg cijelotjednog škverskog kolaboratorija, koji će okupiti četrdesetak eksperimentalnih umjetnika iz Hrvatske i inozemstva.

U Greti se od 3. – 7.6. predstavljaju sitotisak kolektiv iz Portugala Oficina ARARA sa izborom plakata, FIJUK MREŽA (nezavisni izdavači stripa i muzike), festival eksperimentalne animacije DMTV sa projekcijom kratkih animacija u trajanju od 60 min, multimedijalni duo MSHR iz Portlanda, Oregona, sa futurističkim muzičkim performansom, muzicar Konrad Gęca aka Kompostownik sa eksperimentalnim zvukovnim kolažem te multimedijalna umjetnica Vana Gaćina sa interaktivnom instalacijom.

Više informacija o eventu u Greti ovdje.

9.6. NEDELJA ( 21.00 – 23.00 h ):
OTVARANJE ŠKVER-a ( UVALA SV MARTIN )
MSHR, koncert i performans, Portland, OR
Amnezijak na plaži, film Dalibora Barića, 30 min
DMTV festival suvremene eksperimentalne animacije, 60 min

13.6. ČETVRTAK ( 20.00 – 23.00 h ):
TINEL (knjižara i galerija, Trg RH 7: iza ribarnice )
Izložba postera i plakata: Oficina Arara ( Portugal ) i FIJUK mreža

14.6. PETAK ( 21.00 – 23.00 h ):
HOTEL HELIOS ( ČIKAT )
Projekcija dokumentarnog filma Guest House Helios redatelja Ryana Jeffery-a o zadnjem bastionu socialističkog ljetovanja na Lošinju

15.6. SUBOTA
OTVORENA VRATA ŠKVER-a ( 20.00 – 00.00 h )
Kada se napokon otvore vrata brodogradilišta, svi su pozvani na razgledavanje i završnu feštu. To je veliko finale gdje se prezentiraju novonastali radovi, instalacije, skulpture i murali, umjetnici i radnici, uz cijelovečernji program eksperimentalne glazbe, planiranih i neplaniranih performansa i projekcija, uz roštilj, zalazak sunca i vino.

Sav program je besplatan i otvoren za javnost.
Više informacija o ŠKVERU i ovogodišnjem programu potražite ovdje.
Naslovna fotografija: Mladen Matunci

ˇ

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.