Urbana matrica

Snimke iz zraka - prije i poslije

Autor/izvor: DAZ / Mashable 11/09/2013

Na današnji dan pred 12 godina nepovratno se promijenio izgled donjeg Manhattana. Drastične promjene u tkivu grada nekad su posljedica velikih katastrofa, a nekad ubrzanog razvoja.

Najbolje su vidljive iz zraka, pa vam donosimo neke primjere preuzete s Google Eartha:

 

New York, SAD

Stara snimka zatamnjena je sjenama, ali šokantan je odnos puno-prazno.

 

Dubai, UAE

Dubai je poznat po umjetnim otocima i velikim turističkim kompleksima. Ovdje se vidi transformacija obale u samo 10 godina.

 

Joplin, SAD

Tornado koji je 2011. prošao rezidencijalnim južnim dijelom grada Joplina u državi Missouri čupajući stabla i uništavajući kuće ostavio je nepogrešiv trag.

 

Port-au-Prince, Haiti

U razornom potresu na Haitiju 2010. uništeno je 250.000 kuća. Nakon katastrofe tražile su se slobodne, otvorene površine za postavljanje privremenih skloništa, pa je tako i ovaj nogometni stadion dobio novu matricu.

 

Minamisanriku, Japan

Posljedice tsunamija koji je 2011. pogodio Japansku obalu sagledive su tek iz zraka. Na zračnoj snimci grada Minamisanriku vidi se da je promijenjena geometrija obale te da su nestali dokovi, čitav sportski kompleks i mnoge zgrade.

 

Las Vegas, SAD

Stara snimka iz 1950. ne daje naslutiti da je na ovom mjestu kasnije niknuo jedan od najbrže rastućih američkih gradova. Urbana mreža prilagodila se starim prometnim pravcima vidljivim na lijevoj snimci.

 

Moore, SAD

Idilično američko predgrađe potpuno je stradalo u tornadu koji je ovoga proljeća pogodio grad Moore u saveznoj državi Oklahomi.

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: