Land art

Snježni land art

Autor/izvor: DAZ / Damir Sekulić 21/12/2013

U ovo blagdansko vrijeme vam donosimo priču koja povezuje sport, umjetnost, francuske Alpe i umjetnika Simona Becka.

Simon Beck stvara efimerni land art hodanjem po snijegu francuskih Alpi. Po profesiji Beck je kartograf koji izrađuje orijentacijske karte, no prema vlastitim riječima sada se više bavi stvaranjem fascinantnih formi u snijegu zbog čega se nedavno i preselio u francuske Alpe.

1958. godine rođeni britanac je iz rekreativne znatiželje stvorio hobi koji je prerastao u privremene umjetničke intervencije. Proces stvaranja golemih geometrijskih likova u snijegu počinje u alpskim interijerima. Beck se inspirira matematikom te planira način ostvarivanja određenih formi u svoja četiri zida. Realizacija kreče iz centra uz pomoć kompasa. Linije se stvaraju hodanjem u različitim smjerovima svijeta, dok se lukovi iscrtavaju u snijegu na isti način, ali iskustveno i aproksimativno. Za jedan rad veći od 1 ha potreban je jedan dugački dan, a ne rijetko Beck nastavlja hodati i po noći. Rezultat su matematički egzaktni oblici koji topljenjem snijega nestaju, međutim kako sam autor kaže, primarno je izraditi rad i fotografirati ga. Nakon toga je sporedno što će se dogoditi s njim. Problemi s kojima se susreće su loša vidljivost, nedostatak sijena koje mu pomažu u orijentaciji te iznalaženje načina kako fotografirati radove, koji su većinom realizirani na ravnom terenu.


Simon Beck u francuskim Alpama

Više o radu Simona Becka potražite ovdje i ovdje.

.

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: