Arhitektura

Socijalno stanovanje na Mallorci

Autor/izvor: DAZ 24/07/2013

RipollTizon, španjolski arhitekti realizirali su stambeni kompleks na španjolskom otoku Mallorca. Kako danas izgleda socijalno stanovanje na Mediteranu pogledajte u nastavku.

Smješten u predgrađu malenog grad na otoku Mallorca trokatni stambeni kompleks kojeg su projektirali arhitekti RipollTizon s 19 stambenih jedinica je mješavina stanova različitih tipologija s dvije ili tri spavaonice.

Organizacija zgrade ostvarena je oko atrija do kojeg se dolazi pješačkim komunikacijama, kojima je blok perforiran te koje se protežu svim katovima kompleksa. Atriji je osmišljen kao centralni dio susreta i polu-javni prostor za stanare, a igrom zidova komunikacija i perforacija uklopljen je u postojeći kontekst susjednih zgrada.


situacija

 


tlocrt prizemlja


tlocrt kata

 

Pri projektiranju korišten je modularni sustav dvaju modula, manjeg – za spavaonice i kupaonice te većeg za dnevni boravak s blagovanjem i kuhinjom. Kako arhitekti ističu modularni sustav im je omogućio racionalno korištenje i organizaciju prostora i konstrukcije što je primaran zahtjev kod socijalnog stanovanja kao što je Sa Pobla.

Pri upotrebi materijala, jedna od osnovnih misli vodilja je bila ukorijeniti zgradu u lokalni tradicionalni kontekst. Iz tog razloga koristili su se jednostavni završni slojevi kao što je bijela žbuka te beton bez završne obloge. Na ovaj način ne samo da se odražava skromnost primjerena socijalnom stanovanju, već se ujedno i naglašavaju prostorne karakteristike arhitekture, vizure, igra svijetla i sjene i slično.

 

Otvori na fasadi su tretirani ravnopravno i isto drvo je korišteno za prozorske okvire kao i za škure tipične za majorkinski kontekst, koje upotrebom od strane korisnika stvaraju zanimljivu igru na fasadi.

Više o radu arhitekata RipollTizon pogledajte ovdje.

fotografije: José Hevia

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: