Arhitektonsko naslijeđe

Spašavanje zapuštenog Badelovog kompleksa

Autor/izvor: DAZ / h-alter / 1postozagrad 06/11/2014

Brojni predstavnici stručne javnosti, među kojima i DAZ, zatražili su od Grada Zagreba da urušene dijelove krovišta središnje zgrade bivšeg tvorničkog kompleksa Arko-Badel preventivno saniraju kako bi se spriječilo daljnje propadanje toga vrijednog objekta sa statusom spomenika kulture.

Društvo konzervatora Hrvatske, Udruženje hrvatskih arhitekata, Društvo arhitekata Zagreba, Odbor za baštinu i prostor Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske i Marina Bagarić - autorica knjige o arhitektu Ignjatu Fischeru, supotpisnici su nove inicijative platforme 1POSTOZAGRAD za preventivnu sanaciju urušenih dijelova krovišta središnje zgrade bivšeg tvorničkog kompleksa Arko-Badel kod Kvaternikovog trga.

"Odgovorno upravljanje gradom i javnim dobrima podrazumijeva i obavezu primjerenog odnosa prema spomenicima"
Od nadležnih se gradskih službi traži da preventivno saniraju urušene dijelove krovišta kako bi se spriječilo daljnje propadanje toga vrijednog objekta sa statusom spomenika kulture. "S urušenim i oštećenim dijelom krovišta, objekt je izložen atmosferilijama što rapidno pospješuje njegovo propadnje, a unatoč višegodišnjim građanskim inicijativama za preventivnu sanaciju, svake godine stanje krovišta i objekta sve je lošije", poručili su inicijatori nadležnim gradskim tijelima, podsjećajući kako još do prije tri godine krovište ovog kompleksa nije bilo urušeno.

"Odgovorno upravljanje gradom i javnim dobrima podrazumijeva i obavezu primjerenog odnosa prema spomenicima, u ovom konkretnom slučaju objektu čije se propadanje može i treba zaustaviti preventivnom sanacijom urušenih dijelova krovišta, odnosno onako kako je to npr. već (pohvalno) učinjeno s dijelom krovišta bivše klaonice u Heinzelovoj ulici", ističe se u dopisu nadležnim gradskim tijelima.

Podsjetimo da su 2012. godine Društvo arhitekata Zagreba kao provoditelj i Grad Zagreb kao Raspisivač, proveli veliki međunarodni natječaj za Blok Badel na koji je pristiglo čak 242 natječajna rada, a rezultate i nagrađene radove možete pogledati ovdje.

izvor: h-alter.org / 1POSTOZAGRAD

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: