City Acupuncture

Splitskim Varošem završava ciklus radionica Akupunkture grada

Autor/izvor: DAZ 15/10/2013

Prošli petak, 11. listopada 2013. u osnovnoj školi Marjan održana je završna prezentacija prijedloga intervencija s posljednje radionice Akupunkture grada u sklopu EU projekta.

Staro splitsko predgrađe, Varoš, bilo je tema radionice. Sudionici i mentori iz regije obilazili su lokacije u Varošu i pokušavali riješiti specifične probleme tog predjela Splita. Gusta morfologija, neartikulirani javni prostori i odvijanje javnog života na ulici te neposredna blizina Dioklecijanove palače nude dobru podlogu za male intervencije s velikim utjecajem kakve Akupunktura grada generira.

Prije početka radionice u Varošu kao podloga za rad sudionicima organiziralo se mapiranje Varoša kako bi strani stručnjaci dobili što bolji dojam o lokaciji. Mapiranje se odvilo u dvije faze. Prvo su mladi arhitekti, članovi sekcije mladih DAS-a, detaljno popisali sve sadržaje - obrte, trgovine, ugostiteljstva, apartmane te sve javne površine i stanje u kojem se nalaze. Zatim se s učenicima osnovne škole Marjan obišao Varoš i dobilo njihovo viđenje problema i potencijala, te što bi oni voljeli da se napravi u javnim prostorima. Mapiranje su organizirali Nikola Bojić, mentor na radionici, te Frane Dumandžić, član organizacijskog tima DAS-a. Rad s djecom vodila je Davorka Perić iz DAZ-a. Produkti tih vrijednih inputa su se vidjeli već kroz nekoliko radnih prezentacija tijekom radionice što je pokazalo da je sudionicima ovakva vrsta informacija bila od izrazite važnosti.

Nakon prvih realizacija s prijašnjih radionica Akupunkture grada pokazalo se da je osim doprinosa sudionika i dobre volje organizatora potrebna i velika podrška lokalne vlasti.  U Splitu je situacija vrlo obećavajuća jer je postignuta kvalitetna suradnja između Društva arhitekata Splita, gradskog kotara Varoš i Grada, koji je prepoznao korist projekta za grad. Projekt je dobio i službenu podršku gradonačelnika Ive Baldasara.

Sudionici su uz projekcije i simulacije prezentirali zanimljive intervencije koje su osmislili pred više od 120 građana, predstavnika medija i žirijem u kojem su bili Ana Đeldum u ime Grada Splita, Ana Grgić i Alen Harapin s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije, Ivica Mitrović s Umjetničke akademije te Dean Stubnja, predstavnik DAS-a.

Izabrano je prvih pet radova koji adresiraju konkretne probleme u četvrti ali se bave i pitanjem njenog identiteta, kao i mogućnosti participacije građana u rješavanju problema u četvrti. O izvedbi ostalih intervencija odlučivat će se u suradnji s Gradom i kotarom Varoš, a kao i kod prijašnjih radionica, nadamo se da će se uspjeti realizirati što više rješenja dobivenih na radionici.

Splitskom radionicom završio je ciklus od 5 radionica u sklopu EU projekta, a pred nama je rad na realizacijama u Skopju, Beogradu, Sarajevu i Splitu, kao i dokumentiranje metodologije provedene na radionicama, priprema kataloga rješenja dobivenih na radionicama te završne konferencije koja će se održati u Zagrebu u travnju iduće godine.

Fotografije: Jovana Miletić

Za više informacija City Acupuncture.

Pokrovitelji:

     

 

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: