City Acupuncture

Studio BASAR i Projekt CULBURB

Autor/izvor: DAZ 14/04/2014

Na Forum Akupunkture grada koji će se održati 24. travnja 2014. u Zagrebu, u Muzeju Mimara, u organizaciji DAZ-a, dolaze nam još neki vrlo zanimljivi gosti – arhitektonski studio BASAR iz Rumunjske te Projekt CULBURB koji povezuje glavne gradove središnje Europe.

Studio BASAR

Arhitektonski dvojac iz Bukurešta kojeg čine Cristi Borcan i Alex Axinte djeluje od 2006. pod imenom Studio BASAR. Smatraju se spasilačkom ekipom koja promatra, pa zatim malim intervencijama reagira u velegradu.  

Uglavnom su zaokupljeni dinamikom lokalnih urbanih kultura i gubitkom značaja javnog prostora u tranzicijskom Bukureštu (kao što je slučaj i u ostatku jugoistočne Europe), a njihov rad uključuje sve od intervencija u javnom prostoru, umjetničkih instalacija, urbanih istraživanja do natječaja i projekata različitih stambenih i javnih zgrada.

Dvojac se bori se za podizanje kvalitete života u glavnom gradu Rumunjske najrazličitijim sredstvima - od priručnika za olakšavanje muka mnogobrojnim obiteljima deložiranim uslijed rumunjskog tranzicijskog kaosa, preko mapiranja flore i faune prijestolnice do mnogobrojnih intervencija malog mjerila poput zaklona, klupa i ostalih, višenamjenskih objekata koji oplemenjuju javni prostor (bolje rečeno - ono što je od njega preostalo).

U 2009. studio BASAR radio je na izložbi u Rumunjskom paviljonu na Umjetničkom bijenalu u Veneciji te na izložbi 'Renensansno društvo' u Chicagu, a u 2010. izdali su knjigu 'Iseljavanje duha. Arhitekture preživljavanja' koja je na godišnjoj arhitektonskoj izložbi u Bukureštu nagrađena kao najbolja knjiga. U 2012. radili su kao suradnici na izboru radova i postavu izložbe 'Pif u Rumunjskoj, heroj zlatnog doba', a za 2012./2013. nosioci su stipendije Iaspis u Stockholmu.

Donosimo vam neke od vizuala iz njihovog iznimno bogatog opusa:

 

CULBURB (CULtural acupuncture treatment for suBURB)

Projekt CULBURB aktivira javno mijenje u predgrađima glavnih gradova središnje Europe koristeći male intervencije koje pobuđuju interakciju među građanima i tako mijenjaju život u zajednici. Uključeni su Bratislava, Budimpešta, Ljubljana, Prag, Beč i Varšava.

Danas su gradovi centralne Europe svojevrsne političke arene za građane, različite inicijative, udruge i ostale aktiviste, ali svjedocimo smo nedostataka sličnih inicijativa u predgrađima. U isto vrijeme uočavamo nagli rast predgrađa oko svih velikih gradova, što znači da su europljani nastanjeni izvan gustih urbanih sredina, ali su im sve prednosti grada dostupne.

Pritisak suburbije na centar nije samo pitanje infrastrukture povezano s financijskim ulaganjima, ego dolazi do paradoksa suvremenog grada zato što on gubi jendu od svojih primarnih funkcija – stanovanje. Većina korisnika grada ne živi više u tom istom gradu, njihov je dom izvan perimetra grada. Tako se stvara nova politička karta građana, oni koji žive u predgrađima imaju sve veći glasački potenicijal. Distribucija političke moći mogla bi biti ubojita za budućnost europskog grada. Nužno je ili promijeniti strukturu političkog sustava ili proširiti funkcije grada na predgrađe i smanjiti dnevne migracije.

Projekt CULBURB cilja na aktiviranje javnog mijenja u predgrađima glavnih gradova središnje Europe minimalnim sredstvima, te na približavanje suburbije gradu. Prvi korak u ovom procesu je poboljšanje javnih prostora u predgrađima, odnosno akupunkturne intervencije u šest gradova središnje Europe.

Na pojedinim lokacijama, akupunkturne metode će se implementirati pomoću umjetničkih i arhitektonskih alata. Odabrani pojedinci ili timovi dobivaju potporu za razvitak vlastitih ideja i akcija koje mogu biti u formi bilo kakve intervencije koja vodi do socijalizacije, redukcije granica, poboljšanja kvalitete okoliša ili života u zajednici. 

Više o programu OVDJE.


Partneri:

Sponzori:

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: