ARTUR 2015

Toplice - turistički potencijali

Autor/izvor: DAZ 11/03/2015

Pozivamo Vas da nam se pridružite na radionici "POTENCIJALI TOPLIČKOG TURIZMA" u sklopu programa ARTUR, koja će se održati 26. ožujka 2015., u Daruvarskim toplicama, Julijev park 1, s početkom u 10:30h. Radionica je uvrštena u Sustav stalnog stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata, te se boduje s 10 bodova, a za sve zainteresirane sudionike biti će organiziran prijevoz  autobusom, a za sve zainteresirane sudionike biti će organiziran prijevoz  autobusom s polaskom u 8.00h ispred Glavnog kolodvora.

ARTUR (Arhitektura i turizam) je program koji je iniciralo Društvo arhitekata Zagreba i pokrenulo u suradnji s Institutom za turizam, Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju, te Društvima arhitekata Zadra, Dubrovnika i Istre a čiji su dugoročni ciljevi bili usmjereni na prevladavanje postojećih nedostataka i problema vezanih za prostor i turizam.

U 2015. godini ARTUR će se posvetiti kontinentalnoj Hrvatskoj pod nazivom „Prostor i turistički potencijali kontinentalne Hrvatske“ S obzirom na potpuno različita okruženja u kojima se odvijaju turističke aktivnosti, kroz novi ciklus programa ARTUR nastojat ćemo istražiti sve načine i tipove turizma te njihove potencijale koji se stvaraju, naravno bazirano na principu održivosti te savjesnog i pametnog planiranja prostora i okoliša kao osnove turizma.

Prva radionica se održala 12.02.2015. u Zagrebu pod nazivom „Gradski turizam“ i bavila se transformacijom smještajne ponude i pratećih sadržaja grada Zagreba s obzirom na konstantan porast broja turista u Zagrebu, o čemu možete pročitati ovdje.

Pred nama je druga radionica koja će se održati 26.03.2015. u Daruvarskim toplicama pod nazivom "Potencijali topličkog turizma" koja će se baviti prirodnim resursima kao generatorima potražnje i osnovom turističke ponude. 



Gost radionice u Daruvarskim toplicama je Dinko Peračić, koji će u iznijeti osnovne koncepte Plana razvoja prostornih resursa Daruvarskih toplica (lipanj 2012.) i idejnih arhitektonskih rješenja rekonstrukcija građevina.  Planom je predložena temeljita poslovna i funkcionalna reorganizacija i restrukturiranje postojećih prostora respektirajući postojeće, velikim dijelom zaštićene strukture.

Planirane promjene nisu dramatično vidljive u prostoru, ali su vrlo opsežne u smislu funkcioniranja sklopa, aktiviranja resursa i podizanja kvalitete usluge i doživljaja. Izrađena su i pojedinačna detaljnija rješenja kojima se vizualizira mogući novi identitet toplica.

Jedna od gošći okruglog stola je arhitektica Melita Matasić Paić čiji se arhitektonski ured MM interijeri specijalizirao za projektiranje i dizajn  interijera, turističkih objekata, hotela, SPA &  weelnessa, te ima niz realiziranih arhitektonskih i interijerskih  projekta.

Primjeri koji će se obraditi:

  • Uže područje Daruvarskih  toplica i njihova povezanost s Daruvarom
  • Stubičke toplice, Bizovačke toplice...
  • dobri primjeri wellness sadržaja uz toplice
  • prateća ponuda i sadržaji
    Pitanja koja će otvoriti radionica:

1. Definiranje javnog prostora: korisnik, sadržaj, vrijeme, tko su korisnici toplica i pratećih sadržaja, koji su to prateći sadržaji koji upotpunjuju ponudu toplica kroz koje vrijeme se prostor koristi
2. Kako toplički turizam doprinosi razvoju grada
3. Kako ojačati turističku ponudu implementacijom novih sadržaja
4.  Kako pomiriti potrebe za suvremenim adaptacijama s potrebom  da se sačuva arhitektonsko naslijeđe

Ciljevi radionice:
podići svijest o važnosti prirodnih resursa u planiranju razvoja turizma
prepoznati specifičnosti i autentične vrijednosti mjesta
povezati ključne dionike u upravljanju prostorom i planiranju investicija



Treća radionica iz ciklusa „Agro turizam“ bavit će se revitalizacijom tradicionalne izgradnje te poljoprivredom i prehrambenom industrijom kao pokretačem razvoja te regije održat će se u Slavoniji i Baranji 14. svibnja 2015. Nakon interaktivnih radionica, u Zagrebu će u lipnju 2015. biti organizirana završna konferencija ARTUR s ciljem promicanja uloge arhitekture u razvoju i zaštiti specifičnih vrijednosti hrvatskog turizma. Tijekom konferencije u Zagrebu na završnoj svečanosti iznijet će se zaključci održanih radionica te će se održati svečana dodjela nagrada ARTUR za najbolje prakse i projekte u arhitekturi i turizmu.

Program radionice:


Pozivamo Vas da nam se pridružite u Daruvaru.
Ulaz je slobodan, ali zbog ograničenog broja mjesta potrebno je prijaviti se putem prijavnice na mail adresu ana.marendic@d-a-z.hr  do 24. ožujka 2015.

Dinko Peračić, arhitekt,živi i radi u Splitu. Magistrirao je na Institutu za naprednu arhitekturu Katalonije (IAAC) u Barceloni te diplomirao arhitekturu na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Osnivač je i programski voditelj Platforme 9,81 – udruge za arhitektonska istraživanja.  Partner u arhitektonskom uredu ARP. Svojim radom aktivno sudjeluje u Udruženja hrvatskih arhitekata, Društvu arhitekata Splita, Platformi Doma mladih i KLFM- radio u zajednici. Bavi se projektima vezanim za kulturu, turizam i urbano planiranje. Osvojio je više nagrada na arhitektonskim natječajima u Hrvatskoj. 0d 2008. godine radi kao asistent na Arhitektonskom fakultetu u Split,u a od 2014. kao gostujući nastavnik na katedri za Arhitektonsko projektiranje. Dobitnik je druge nagrade Salona arhitekture 2006. godine sa R.Šilje za novi pristup arhitektonskim praksama za projekt Građevinskog fakulteta u Osijeku i druge nagrade 2009. godine sa Mirandom Veljačić za projekt revitalizacije Doma mladih koji je izlagan je na izložbama u New Yorku, Rimu i Montpellieru. Svoje arhitektonske i umjetničke projekte izlagao je na nizu domaćih i međunarodnih izložbi.

Melita Matasić-Paić (rođena u Bjelovaru 1962.)., na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu diplomirala 1990g. Nakon prvog razdoblja rada u nekoliko arhitektonskih ureda u Zagrebu , 1995 .g osniva svoj ured  MM-INTERIJERI - specijaliziran za projektiranje i dizajn  interijera, turističkih objekata, hotela, SPA &  weelnessa , a u kontinuitetu  2010. g otvara  Ured ovla.arh. u Zagrebu   .  U periodu od 1995-2015. , radi  kao autor i Glavni  projektant na  nizu  realiziranih arhitektonskih i interijerskih  projekta  , među kojima su najznačajniji :Thalasso spa hotela  Elaphusa  ,Bol;  interijer  hotela  Kaj ,Marija Bistrica ; interijer  hotela Coral, Umag; hotel Vela vrata, Buzet  i značajni broj projekata wellness centara & spa  : spa hotela Soline, Brela ;spa hotela Uvala ,  Dubrovnik ;  spa hotela Alan , S..Paklenica  ;spa hotela Aristos ,Zagreb;  OCEAN SPA-Green Gold Zagreb i dr. Sudjelovala je u brojnim  natječajima iz područja projektiranja turističkih objekata :projekt Hotela Rovinj ,nagraden u prvom krugu natječaja –suradnja sa arh. Marijom Kojaković , Pozivni natječaj za hotelski kompleks Bluesunhotels u Stubičkim toplicama, suradnja sa Prof.B.Magaš / Niva inženjering. U području dizajna nagrađena je nagradama ZV za dizajn izložbenog prostora 2006 .  , i  nagradom za  produkt  dizaj stola na Ambienti 2010. Sudjelovala je više puta kao predavač na  seminarima  ,skupovima  i dr.  na temu spa i wellness u Hrvatskoj i  inozemstvu. Pri Ministarstvu turizma  radila  na pripemi  posebnih standarda za wellnesse u turističkim objektima


ARTUR je program koji je iniciralo Društvo arhitekata Zagreba i pokrenulo u suradnji s Institutom za turizam i Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju, te Društvima arhitekata Zadra, Dubrovnika i Istre čiji su dugoročni ciljevi usmjereni na prevladavanje postojećih nedostataka i problema veznih za prostor i turizam.
U protekloj sezoni, s temom grad i regija kroz program ARTUR preispitali smo obalni dio Hrvatske te utjecaje grada na regiju s turističko sociološkog aspekta te refleksije na prostor u Zadru, Dubrovniku i Puli.

Kroz 2015. godinu ARTUR će se posvetiti kontinentalnoj Hrvatskoj s obzirom na potpuno različite karakteristike takvog tipa turizma, a kako bismo prikazali koje sve načine i tipove turizma zaista imamo te potencijale koji se iz njih rađaju, naravno bazirano na principu održivosti te savjesnog i pametnog planiranja prostora kao osnove cjelogodišnjeg turizma.
Osim toga, ove će se sezone dio programa baviti podizanjem svijesti o neophodnosti projektiranja poštujući i implementirajući sve zakonitosti korištenja obnovljivih izvora energije i bioklimatskog dizajna, s obzirom da je turistički segment privrede jedan od najvećih potrošača energije. Namjera je približiti alate i metode usmjerene na učinkovito korištenje energije, poštujući i promovirajući Nacionalne ciljeve za smanjenje količine CO2 do 2030 god kao i energetske učinkovitosti.

I ovom prigodom upućujemo poziv za prijavu prijedloga za nagradu ARTUR kojom želimo istaknuti najbolje primjere u oblikovanju i razvoju turističkog prostora, te promovirati najbolje prakse u korištenju arhitekture i kvalitetno oblikovanog prostora u svrhu razvoja hrvatskog turizma. Temu zaključujemo konferencijom koja će se održati u Zagrebu u lipnju 2015. godine, na kojoj ćemo predstaviti rezultate održanih radionica, te dodijeliti nagrade i priznanja ARTUR
.

Više informacija o projektu pročitajte ovdje i na www.artur.d-a-z.hr .

Zahvaljujemo se pokroviteljima, partnerima, sponzorima i donatorima koji su doprinijeli realizaciji prošlogodišnjeg programa ARTUR 2014
:

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.