Intervju

Transdisciplinarnost i društvena odgovornost u arhitekturi

Autor/izvor: DAZ / vizkultura.hr 17/05/2016

Frano Petar Zovko razgovara je za Vizkulturu s Anom Danom Beroš, zagrebačkom arhitekticom, kustosicom i višestruko nagrađivanom autoricom mnogobrojnih projekata, izložbi i programa.

Ana Dana Beroš već je nekoliko godina prisutna na domaćoj arhitektonskoj i kulturnoj sceni. Autorica je brojnih arhitektonskih natječajnih radova, umjetničkih projekata, izložbenih postava i publikacija te pokretačica i organizatorica nekoliko edukacijskih i participacijskih programa. Dobitnica je nekoliko veoma važnih međunarodnih priznanja, a svojim radom neprestano propituje postojeće prostorne prakse i proširuje metode arhitektonskog angažmana. Iako je o njenim radovima napisano već nekoliko kvalitetnih tekstova (većinom o projektu Intermundia), smatrali smo da je došlo vrijeme za opsežan intervju u kojem smo pokušali ocrtavanjem atipičnog arhitektonskog djelovanja problematizirati aktualne društvene i strukovne teme te ukazati na izazove socijalno orijentiranih stvaralačkih praksi. U nastavku slijedi kratka biografija te prvi dio velikog intervjua s Anom Danom.

Rođena je u Zagrebu, a diplomirala je 2007. godine na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu. S Vedranom Jukićem, Mirnom Horvat i Anom Boljar osnovala je Archisquad: Odred za arhitekturu savjesti i organizirala seriju predavanja Izvan fokusa: Arhitektura davanja. Radila je u arhitektonskom birou Dva plus, a 2009. godine osvojila posebno priznanje na Shinkenchiku natječaju u Japanu. 2012. godine bila je finalistica nagradeWeelwright koju dodjeljuje Harvard Graduate School of Design, a za projekt Intermundia, izložen u sklopu izložbeMonditalia na Venecijanskom bijenaleu arhitekture 2013., nagrađena je posebnim priznanjem žirija. Bila je članica uredništva časopisa Oris i autorica brojnih intervjua s arhitektima i stručnjacima iz bliskih struka. Danas radi kao arhitektica, istraživačica, kustosica, urednica i aktivistica. Bavi se projektiranjem izložbenih prostora, jedna je od autorica emisije Stvarnost prostora na Trećem programu Hrvatskog radija te članica uredničkog savjeta Orisa. Sudjeluje u organizaciji programa Think Space i Future Architecture Platform te kurira zagrebački segment međunarodnog umjetničkog projekta Actopolis.

Intervju pročitajte ovdje i ovdje, a vise o Ani Dani Beroš smo na stranicama DAZ-a pisali i ovdje i ovdje.

izvor: vizkultura.hr

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Projekt

STUDIO UP: Hotel Amarin

09/03/2017

Predstavljamo projekt Studija Up, Hotel Amarin smješten u Rovinju.

Projekt

SODA arhitekti – Kuća B

16/02/2017

Predstavljamo projekt studija SODA arhitekti: Kuća B

Projekt

Dinko Peračić i Roman Šilje - Građevinski fakultet u Osijeku

09/02/2017

Predstavljamo projekt autora Dinka Peračića i Romana Šilje: Građevinski fakultet u Osijeku