City Acupuncture

Trnjeraj! predstavio intervencije Akupunkture grada

Autor/izvor: DAZ 23/09/2013

U subotu 21. rujna 2013. je kvartovskom manifestacijom Trnjeraj! na trnjanskoj Savici predstavljen niz točkastih intervencija radionice City Acupuncture, a uz bogati program koji je završio na savskom nasipu pridružili su nam se Gumještaj, Za grad, Sindikat biciklista , Pogon Jedinstvo i dječija likovna radionica.

City Acupuncture, program Društva arhitekata Zagreba koji se proteklu godinu realizira i nekoliko gradova regije, doživio je svoj zagrebački klimaks. U veljači održana radionica, koja je polučila niz zanimljivih ideja kako poboljšati život na trnjanskoj Savici, ove subote predstavila je 7 realizacija uz bogati popratni program.

Pod nazivom Trnjeraj! manifestacija je uključila građane svih skupina putem druženja, radionice za djecu, radionice Gumještaja, razmijene odjeće u organizaciji Za grad, dok su arhitekti iz arhitektonskog ureda Križnjak i SML arhitekture bili dostupni stanovnicima Savice besplatnim arhitektonskim savjetima. Tokom dana skupljali su se i potpisi podrške inicijativi za uređenje ulice Ljerke Šram u javni trg, kao jednog od najfrekventnijih mjesta naselja. Za inicijativu je prikupljeno preko 100 potpisa, a da je lokacija primjeran za uređenje trga, pokazala je i cjelodnevna simulacija trg tijekom Trnjeraj!

Na Trnjeraju su bili i članovi upravnog odbora Društva arhitekata, koji su s predsjednikom Teom Budankom proveli gradonačelnika Milana Bandića po Savici upoznavši ga s inicijativom i programom Akupunkture grada i predstavivši mu realizirane intervencije: Kockica, OTW, Pimp my Štanga, Dynamo ja volim!, In Out i Stop By o kojima smo pisali u najavi eventa na stranicama DAZ-a. Gradonačelnik je podržao i pohvalio projekt te pohodio malonogometni turnir održana upravo na jednoj od lokacija – u Kockici na platou u Gruškoj ulici.

Osim raznih radionica i predstavljanja sedam akupunkturnih intervencija u kvartu, održan je sajam ploča i stripova, a u suradnji s klubom Močvara i Pogonom Jedinstvo. U popodnevnim i večernjim satima preselili smo se na savski nasip gdje smo uz kreativce iz svih polja umjetnosti završnom zabavom priveli Trnjeraj kraju.

Trnjeraj! kao lokalna urbana manifestacija nije služila samo prezentaciji akupunkturnih intervencija nego i upoznavanju građana s prostorom, poboljšanju kvalitete života malim intervencijama i podizanju svijesti o prostoru u kojem živimo i u kojem se krećemo. Ovakvim događajima se na najbolji i najneposredniji način građani upoznavanju sa širokim spektrom djelovanja arhitekata i demistifikaciji bavljenja prostorom u kojem obitavamo.

Ovim putem podsjećamo da nam uskoro predstoji zadnja u nizu radionica City Acupuncture, koja će se održati u Splitu od 7. do 11. listopada. Odabrana četvrt za intervencije u Splitu je Varoš ili Veli varoš, jedan od najstarijih dijelova grada Splita. Pratite i dalje Akupunkturu grada na web-u i na stranicama DAZ-a.

Više informacija o City Acupuncture potražite ovdje i na facebook-u.
Fotografije: Barbara Šarić

Tim za realizacije trnjanskih intervencija:

 • Kristina Careva
 • Rene Lisac
 • Valentina Benčić
 • Luka Cindrić
 • Larisa Čišić
 • Olja Ivanović
 • Uršula Juvan
 • Martina Kapuđija
 • Matej Korlaet
 • Karmen Krasić–Kožul
 • Luka Krstulović
 • Davorka Perić
 • Tomislav Soldo
 • Lana Trobentar
 • Vesna Vrga–Perović

Organizatori:

Pokrovitelji:

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: