U tinelu

U tinelu: Leo Modrčin i Tomislav Pavelić

Autor/izvor: DAZ 07/05/2012

U utorak 08.05.2012. u 19 sati u DAZ-ovom tinelu gostuju Leo Modrčin i Tomislav Pavelić. Unutar teme arhitektura i esej govorit ćemo o arhitekturi kao društveno političkoj činjenici, o arhitekturi kao bitci za prostor razmišljanja, planova i ideja, o arhitektonskom  konceptu i eksperimentu i njegovoj vezi s realnim društvenim prostorom, o umjetnosti kao političkom djelovanju. 

U tinelu: Arhitektura i esej
Leo Modrčin i Tomislav Pavelić
Utorak 08.05.2012. u 19 sati


*tinel - dalmatinski izraz za dnevni boravak, sobu za opuštanje i druženje

Poslušajte razgovor dvojice arhitekata, izbornika  hrvatskih predstavnika na Bijenalu arhitekture u Veneciji,  arhitektonskih kritičara i autora brojnih tekstova o arhitekturi, čije čitanje arhitekture promišlja prostor izvan samih objekata kao prostor društvenog i vizualnog eksperimenta. Razgovor Lea Modričina i Tomislava Pavelića moderira autorica programa Davorka Perić.

Leo Modrčin je arhitekt koji je svojim radom prisutan u Hrvatskoj i SAD. Sjedišta njegove arhitektonske prakse su u ured ovlaštenog arhitekta u Rijeci i uRED Architecture u New Yorku.  Autor je Kazališta 59E59 u New Yorku, koji je 2005. nagrađeno Nagradom Viktor Kovačić i uključeno među najznačajnije scenske prostore u Sjedinjenim državama po izboru vodećih američkih publikacija. Modrčin je i autor stambenog objekta POS u Kraljevici koji je nominiran za Nagadu Drago Galić 2007. godine. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 1984. 1988.godine magistrirao je na Institutu Pratt u Brooklynu (New York) gdje je i predavao projektiranje. Od 2008. docent je na Katedri za projektiranje  Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Autor je mnogobrojnih nagradjenih natječajnih  radova, koji uključuju: Membrane nove generacije /Stari most u Mostaru (1.nagrada, 11th Membrane Design Competition, Japan, 1996) i Gradska knjižnica Rijeka (2.nagrada). Redovito publicira svoje radove i napise o arhitekturi u vodećim hrvatskim, američkim i međunarodnim publikacijama. 2010. godine realizirao je (s M Mrduljašem I D.Gamulinom) izložbu o organičkim tendencijama suvremene hrvatske arhitekture s naslovom Arhitektura u raju zemaljskom, koja gostuje u Londonu I Tokyu. Te je godine I povjerenik plovećeg  paviljona za 12. arhitektonsku izložbu Bijenala u Veneciji.

Tomislav Pavelić rođen je 17.02.1964. u Zagrebu. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 1990. Kontinuirano se bavi arhitekturom, kritikom, esejistikom i vizualnom umjetnošću. Do 2007. radi u arhitektonskom uredu Studio BF, brojne realizacije s B.Fiolićem i Z.Boševskim. 2007.otvara samostalni arhitektonski ured. Suradnik ČIP-a, Orisa, Trećeg programa Hrvatskog radija. 2002-2006. pokrenuo i uređivao emisije Život prostora s područja teorije i fenomenologije arhitekture na Trećem programom Hrvatskog radija. Šk.god. 2007/08. i 2008/09. honorarni predavač na Kabinetu za stambenu arhitekturu Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Nagrada Drago Galić (za ostvarenje s područja stambene arhitekture) Udruženja  hrvatskih arhitekata za 2009. godinu za obiteljsku kuću u Rudešu u Zagrebu. 2012. na javnom natječaju izabran za povjerenika hrvatskog nastupa na 13. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji. Unutar Umjetničke djelatnosti ostvaruje niz samostalnih izložbi i performansa te skupne izložbe (koncepcijske i/ili selektirane).


Program U tinelu je uvršten u sustav Stalnog stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata i boduje se s 2 boda.

Saznajte više o programu U tinelu:
Programi DAZ - U tinelu

Do danas je održano 8 razgovora U tinelu između Azre Suljić i Bogdana BudimirovaRadovana Delallea i Saše ŠimprageNevena Kovačevića i Hrvoja HrabakaVere Grimmer i Ane Dane Beroš,Sandre Križić Roban i Ivane MeštrovTomislava Premerla i Frane DulibićaIvana Juras i Luke Korlaeta, Dinka Milasa i Dafne Berc.

Autorica programa: Davorka Perić
Dizajn plakata: Jelena Perić

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: