Radionica / Izložba

Učionice za bolje sutra

Autor/izvor: DAZ 04/03/2013

U prostoru “krletki” Kneževe palače u Zadru od 1. ožujka može se razgledati izložba studenata treće godine arhitekture Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu.

Tema ovogodišnje radionica arhitektonskog projektiranja 3 koju su vodili Iva Letilović i Idis Turato bila je izrada prostorno-programske studije Gimnazije Franje Petrića (MIOC) u Zadru ali i osmišljavanje školske lođe Osnovne škole Galovac. Izloženo je 10 idejnih rješenja školskog paviljona "školske lođe" i 25 idejnih studija uređenja Gimnazije.

Studenti su, podijeljeni u četiri grupe u suradnji sa sam gimanzijalcima i ravnateljicom Brankom Pedišić ispitali prostorne mogućnosti za dogradnju, uređenje, faznosti i moguću izgradnju nove Gimnazije. Kroz projekt školske lođe u Galovcu studenti su, zajedno svojim mentorima pokušali dati odgovor na to kako izgleda suvremena učionica, učionica za 21. stoljeće i kakva je to promjena koju nova arhitektura može unijeti u naš obrazovni sustav koji je u osnovi nepromijenjen već 130 godina. Tako je osmišljen novi školski prostor, školska lođa, polivalentan učionica koja djeci omogućava usvajane novih vještina i znanja kako kroz klasične oblike nastave tako i kroz igru, samostalan rad, manje formalnu nastavu, nove tehnologije i vannastavne aktivnosti. Istovremeno školska lođa je i javni prostor, prostor koji škola otvara prema mjestu te tako obogaćuje kulturni i društveni život zajednice.

Posebnost ove radionice je i u tome što su studenti kao konačan proizvod prezentirali zajednički paviljon koji će uz pomoć Zadarske županije i sponzora biti izgrađen kao nadogradnja Osnovne škole Galovac. Ovaj princip je nastavak suradnje između Zadarske Županije i Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije ostvarene prošle godine na izradi školske lođe Osnovne škole Stjepan Radić u Bibinjama. I dok se čekaju sve potrebne dozvole i skori početak radova na prvom paviljonu i započinju paralelne pripreme drugog javlja se još niz škola zainteresiranih ovakav oblik suradnje.

Ovaj rezultat je nagrada i motiv mentorima koji su ovaj, u Hrvatskoj jedinstven projekt osmislili i svojim ga neizmjernim entuzijazmom pokrenuli, a ponajviše studentima koji kroz izradu i realizaciju projekta stječu neprocjenjivo iskustvo i motivirajuću spoznaju da uložena energija i rad ne samo da neće proći nezapaženo i završiti „u ladici“ već će biti nagrađen realizacijom.   

Trud koji su iskazali studenti sa svojim mentorima, učenici i ravnatelji OŠ Galovac i Gimnazije Franje Petrić i podrška koju im je pružilo Fakultet i Zadarska županija na čelu sa pročelnikom Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ivanom Šimunićem u ovom malom pokušaju redefiniranja školskog prostora pruža nadu da hrvatski obrazovni sustav ima želju i energiju da sam sebe postupno reformira kako prostorno tako i programski. Princip rada sa studentima arhitekture u kojem su arhitekti, u ovom slučaju mentori i studenti pokretači inicijative, u kojem se pokušava riješiti stvaran „životan“ problem u suradnji sa krajnjim korisnikom, širom zajednicom i institucijama i u kojem je krajnji cilj realizacija koja doprinosi “društvenom“ možda i više nego na pitanje kao treba izgledati učionica za bolje sutra daje odgovor na pitanje kako treba izgledati obrazovanje za bolje sutra.

Nadamo se da će se ova suradnja nastaviti i da će se Zadar i  okolica u skoroj budućnosti moći pohvaliti nizom ovakvih malih, studentskih, arhitektonskih bisera. I za kraj riječi kojima je profesor Idis Turato otvorio izložbu: „Vidimo se dogodine u paviljonu u Galovcu“.

Autor:
Domagoj Diklić

Foto:
Tanja Gulan

Studij arhitekture
Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije – Split

Radionica arhitektonskog projektiranja 3
Voditelji: Iva Letilović, Idis Turato
Asistenti: Dinko Peračić, Katarina Kovačić

Zadarska Županija
Upravni odjel za društvene djelatnosti
Pročelnik Ivan Šimunić prof

Gimnazija Franje Petrića
Ravnateljica Branka Pedišić

Osnovna škola Galovac
Ravnatelj Josip Lučić

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.