Izložba

Umjetnik na odmoru i Gorgona

Autor/izvor: DAZ / MSU 01/09/2015

I ove godine na poziv kolekcionara Marinka Sudca trinaestero umjetnika boravilo je na radnom odmoru kao gosti istarskog Valemara. Radove nastale do 10. kolovoza prezentirati će 5. rujna u zagrebačkom MSU na izložbi „Umjetnik na odmoru“, u sklopu koje će biti otvorena i izložba „Gorgona“ na kojoj će se moći vidjeti do sada nepoznati radovi i dokumentacija najpoznatije neo-avangardne grupe na ovim prostorima.

Njih trinaestero, koji su ove godine ljetovali u Poreču u hotelima tvrtke Valamar Riviera d.d., aktivni su predstavnici neoavangardnih pokreta, upravo onih koji su, da (u duhu vremena koje je obilježilo njihovu umjetničku inicijaciju) parafraziramo čuvenu Marxovu 11. tezu o Feuerbachu, ne samo svijet različito interpretirali, nego ga i mijenjali. Štoviše, jedan od njih, Michail Grobman, skovao je pojam neoavangarda još početkom 1960-ih, a 1971. emigrirao je iz Moskve u Izrael. Zanimljivo je da su se tri članice grupe Pussyriot, pobjegavši iz Rusije zbog zabrane djelovanja, sklonile u prvo vrijeme upravo u domu Michaela i Irene Grobman u Tel Avivu.

Usto, niz je drugih zanimljivosti četvrtog izdanja „Umjetnika na odmoru“. Ove godine prvi su put gostovale i dvije umjetnice: Teresa Tyszkiewicz, poznata po radu s pribadačama i feminističkim temama te Ewa Partum, koja je u porečko more bacila slova iz jednog poglavlja Joyceova Uliksa. Umjetnik iz Slovačke, Milan Adamčiak bio je suradnik slavnoga Johna Cagea, a ekskluzivno se razotkrio i jedan član „nevidljive“ grupe Autopsia.

„Gorgona“
Osim djela umjetnika koji su sudjelovali u projektu, posebna atrakcija ovogodišnje, četvrte, izložbe, izbor je radova grupe Gorgona. Kultna Gorgona (koju su činili: Julije Knifer, Josip Vaništa, Đuro Seder, Marijan Jevšovar, Ivan Kožarić, Miljenko Horvat, Dimitrije Bašičević Mangelos, Matko Meštrović i Radoslav Putar) ne prestaje intrigirati i stručnu i širu javnost, a ovaj put publika će moći vidjeti neke do sada nepoznate radove i dokumentaciju članova. Izložba je ujedno i uvod za monografiju „Gorgona“ koja će biti izdana krajem 2015. g. Ova će iscrpna monografija, uz velik broj reprodukcija djela, korespondencije i dokumentacije, prikazati cjelokupan rad članova skupine Gorgona i predstaviti neke dosad nepoznate činjenice. Autor knjige je Ješa Denegri.

Željko Kipke – “Drugo lice Gorgone”
Uz izložbu “Gorgona”, Željko Kipke će održati predavanje u Oris Kući arhitekture u četvrtak, 10. rujna 2015. u 19 sati.



Film „Umjetnik na odmoru“
Posjetitelji izložbe će ekskluzivno imati priliku pogledati i film o prvoj sezoni projekta „Umjetnik na odmoru“, kada su sudjelovali: Attila Csernik i Era Milivojević iz Srbije, Romelo Pervolovici iz Rumunjske, Balint Szombathy, Sandor Pinczehelyi i Janos Sugar iz Mađarske, Radomir Damnjanović Damnjan i Ilija Šoškić iz Italije, a od hrvatskih su prisutni bili Vlado Martek, Željko Kipke i Ivan Kožarić.

Performansi na otvorenju
I samo otvorenje bit će poseban doživljaj: dva performansa, dvojice umjetnika. Milan Adamčiak iz Slovačke i Miloš Šejn iz Češke umjetnici su koji stvaraju na razmeđu različitih medija: vizualno, zvučno, tekstualno, uz vlastiti glas i pokret.

Promocija knjige
Ješa Denegri – Prilozi za drugu liniju 3

Na otvorenju 5. rujna 2015. g. bit će predstavljena knjiga uglednog povjesničara umjetnosti Ješe Denegrija “Prilozi za drugu liniju 3.”
Tekstovi uvršteni u ovu publikaciju, istovjetnog naziva kao i dvije prethodne (Prilozi za drugu liniju, Horetzky, Zagreb, 2003. i Prilozi za drugu liniju, 2, Macura, Beč/Beograd, 2005.), zajedno čine svojevrsnu kroniku koju je autor ispisivao tijekom svoje povijesno–umjetničke i kritičarske aktivnosti, uz mnoge — zbog raznih razloga — dosad neobjavljene, većinom posvećene pojedinim pojavama i pojedincima hrvatske umjetničke scene druge polovice XX. stoljeća.
Objavljeni tekstovi nastajali su različitim povodima, pisani su kao uvodnici za kataloge izložbi ili kao članci u stručnim časopisima. Autor je tekstove u ovoj knjizi, neke ponovno a neke po prvi put objavljene, nastojao objediniti u formi jedne posve osobne dokumentarne arhive.
Na otvorenju će o knjizi govoriti Branko Franceschi, Želimir Koščević i Feđa Vukić.

Izložba 13 umjetnika
A na drugom katu prostora za povremene izložbe, radovima nastalim u Valmaru, predstavit će se: Verbumprogram (Srbija), Autopsia (Češka), Teresa Tyszkiewicz (Francuska), Ewa Partum (Njemačka), Przemysław Kwiek (Poljska), Guia Rigvava (Austrija), Jan Steklik (Češka), Michail Grobman (Izrael), Vadim Fiškin (Slovenija), Deimantas Narkevičius (Litva), Miloš Šejn (Češka), Srečo Dragan (Slovenija), Milan Adamčiak (Slovačka).


Organizatori:
Institut za istraživanje avangarde
Kolekcija Marinko Sudac
Valamar Riviera d.d.
Muzej suvremene umjetnosti Zagreb
Turistička zajednica grada Poreča
Medijski pokrovitelj Večernji list

izvor: msu.hr

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.