urbanizam.zg

urbanizam.zg / javni prostor-politika-novac, 06.12. 2016. u 18 sati

Autor/izvor: DAZ 05/12/2016

Najavljujemo nastavak programa urbanizam.zg s  temama - javni prostor - politika - novac, u kojem u utorak  06. 12. 2016. u 18 sati u Društvu arhitekata Zagreba gostuju Emil Jurcan /Društvo arhitekta Istre Societa architetti dell lstria (DAI-SAI),  Dragan Žuvela / Društvo arhitekata Splita – DAS, Dario Crnogaća i Marko Chiabov/ Društvo arhitekta Šibenika, SOBA DAŠ, te predstavnici drugih udruga i inicijativa u diskusiji. 

Ovogodišnje izdanje je posvećeno temi javnog prostora i njegovom odnosu spram politike i novca, koje će se odvijati sklopu Klupskog utorka. Ovo je drugo u nizu okupljanja za javni prostor u Društvu arhitekta Zagreba, prvi dio urbanizam.zg okupio je zagrebačke aktiviste i civilne inicijative koje su se pokazale najaktivnijih borcima za javni prostor Zagreba. U urbanizmu.zg ovog utorka razgovarat  ćemo s  predstavnicima  lokalnih društva arhitekata koji su svojim usmjerenjem i javnim djelovanjem ukazali na ulogu arhitekta kao društveno političkih aktera u aktualnoj i budućoj slici grada, djelujući kao aktivisti, publicisti i/ili oni koji povezuju struku/struke  i građane, propagirajući odgovornije ponašanje prema gradu. 

Danas pravilnici, zakoni i pravosuđe omogućuju da je nemoralno i neprofesionalno  - legalno,  a ono što je protuzakonito presporo se  procesuirana ili se legalizira, tako dok tiho svjedočimo da  je legalizaciija ilegalnih objekata postala "urbanistički" potez na državnoj razini, postavlja se pitanje je li povezivanje arhitekata  s civilnim organizacijama i društveno angažiranim pojedincima i građanima jedini alat u razvoju i osnaživanju kritičke misli o životnom prostoru? 



U tom kontekstu razgovaramo s predstavnicima lokalnih društava arhitekata o njihovim strategijama i „pregovaračkim“ alatima kojima djeluju, sa željom za konsolidiranjem arhitektonske struke, prepoznavanjem  i buđenjem uloge arhitekata u javnoj sferi. 

U vremenu kada  su arhitekti izbačeni s pregovaračkih pozicija, a stručnost je stavljena na marginu relevantnosti  često dolazi do prihvaćanja loše koncepiranih arhitektonsko-urbanističkih natječaja kako od strane Društava tako i od arhitekta koji  sudjeluju na takvim javnim natječajima. Zbog ekonomsko političke krize i nekritičnosti struke, tek se pojedinci bune što  arhitektura nije pregovarana, što cijela situacija nije ispravno postavljena.Uloga urbanističko–arhitektonskih natječaja  često je politički manipulirana i svedena na političko-gospodarsku korist pojedinaca, te se ne može razbrati cjelokupna razvojna vizija prostora ili se čak ta protivi potrebama stanovnika. Etičnost arhitektonske struke dovedena je u pitanje kroz prihvaćanje točkastog rješavanja, na dugoročnu štetu gradova, te narušavanje ugleda struke. 



Foto Dalmatinski portal

urbanizam.zg

javni prostor - politika – novac

gosti
 
Emil JurcanDruštvo arhitekta Istre - Societa architetti dell lstria (DAI-SAI)
Diplomirao na arhitektonskom fakultetu u Ljubljani. Suosnivač grupa Temp i Pulska grupa. Autor projekata rekonstrukcije Malog rimskog kazališta u Puli, Palače Nomada u Splitu i sportske luke Delfin u Puli. Član arhitektonske zadruge Praksa. Od 2015. predsjednik Društva arhitekata Istre, koje se kroz nedavno održani program Dana arhitekture u u Istri 2016. – posvećenih temi Regionalni uvjeti okrenulo samoj ideji društvenosti arhitektonskog djelovanja, a s namjerom ispitivanja mogućnosti razvijanja kulture prostora i arhitektonske kritike u lokalnim, regionalnim sredinama, te ćemo s predsjednikom Društva razgovarati o najnovijim iskustvima, perspektivi povezivanja i ulozi lokalnih društava arhitekata.

Časopis Europske federacije za krajobraznu arhitekture (EFLA)  
 

Dragan ŽuvelaDruštvo arhitekta Splita
Obzirom na temu javni prostor- politika –novac na urbanizmu.itd gostuje novi predsjednik DAS-a, čije su reakcije na ilegalnu gradnju na gradskoj plaži Žnjan te izmjene GUP-a Splita bile prvo javno istupanje strukovnog društva arhitekata s ciljem zaštite javnog prostora.  DAS se zalaže konsolidirati struku, posebno mlade arhitekte koji su u vakuumu s obzirom na sadašnje stanje na tržištu i društvu općenito, te vratiti kritičko i strukovno promišljanje prostora grada Splita, posebno zbog nezapamćenog ignoriranja struke u procesu planiranja istog.
 Po pokrenutoj  kampanji za uključivanje građana u proces pisanja primjedbi na GUP Splita, u promišljanje gradskog urbanizma uključilo se nekoliko četvrti u Trsteniku i Split 3 organizirani su  prosvjedi, a održano je i javno predstavljanje na kojem se okupilo preko petsto građana, gdje je Društvo arhitekata Splita (DAS) reagiralo oštrom osudom GUP-a.
U izlaganju predsjednika DAS-a će se moći saznati o trenutačnoj situaciji u Splitu koja je dovela do devijacija u kontekstu planiranja i realizacije prostora grada te će biti jasni razlozi reakcija građana  i javnog angažmana DAS-a. Od kronologije s ilegalnom gradnjom na gradskoj plaži Žnjan do spornih izmjena i dopuna GUP-a Splita, izložit će se problemi koji su relevantni u kontekstu struke i društva i na nacionalnoj razini. Također, uzevši u obzir sve navedeno, izložit će se plan i način interakcije DAS-a s takvom problematikom. 

 

Split 3, izvor: Facebook

Dario Crnogaća, Marko ChiabovDruštvo arhitekata Šibenika, Soba DAŠ
Sekcija mladih arhitekata i studenata arhitekture nazvana SOBA djeluje pri Društvu arhitekata Šibenika od 2012. godine. SOBA je u suradnji sa Zavičajnom školom organizira Dane lokalnog angažmana koji su nedavno u Šibeniku okupili stručnjake iz raznih disciplina koje se bave prostorom.

 

Dvostruki bedem, preuzeto sa http://zagrebjavniprostor.tumblr.com/

O Danima, aktivnostima i planovima SOBE, te javnom prostoru Šibenika razgovaramo s arhitektima članovima SOBE DAŠ: Markom Chiabovom i Dariom Crnogaćom  SOBA javno iznosi  da je bitno da se unutar odjela za prostorno planiranje ponovo uvedu ljudi kojima je u opisu posla da sudjeluju u donošenju prostornih planova, a da sam projektni zadatak prije provedbe natječaja definiraju stručnjaci - interdisciplinarno. Osim o ulouzi javnih natječaja sa Sekcijom mladih Društva arhitekta Šibenika kroz teme poput dvostrukih bedema i Trga Poljana pričat ćemo o pretećim problemima štekatizacije i turistifikacije. 

 Foto: Arhiva Soba DAŠ i Saša Šimpraga

 

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.