Događanja

Ured na otvorenom / Otvoreni ured

Autor/izvor: DAZ 30/09/2011

Urbana intervencija Ured na otvorenom/Otvoreni ured - privremena arhitektura kao kritičko promišljanje urbanog prostora*, autorica Ivana Knez, arhitektica iz Zagreba, održat će se u garažnom objektu u Miramarskoj ulici br. 13-15 u subotu 1. listopada od 10 do 17 sati.

Ured na otvorenom je prostorna instalacija na kojoj će se održati rad sa lokalnom zajednicom u Otvorenom uredu - besplatnom arhitektonskom savjetovanju za stanare i vlasnike garaža. Kroz razgovor sa sudionicima koje se izlaže fizičkom iskustvu boravka na krovu garaža, autorica ovog projekta želi istražiti koje su mogućnosti aktivacije lokalne zajednice i njihovog kolektivnog doprinosa u pretvaranju krova garaža u novi javni prostor susjedstva. Cilj ove intervencije je inicirati projekt rekonstrukcije krova garažnog objekta u otvoreno ograđeno višenamjensko igralište, a koji bi bio rezultat uključivanja lokalnog stanovništva u promišljanje projekta. Na završnoj diskusiji u subotu u 16 sati predstavit će se rezultati interakcije sa lokalnim stanovništvom, njihovi prijedlozi i prikupljeni materijal te će arhitektica predložiti slijedeće korake u smjeru realizacije konkretnog projekta

U suvremenom trenutku krize javnog urbanog prostora privremena arhitektura ima sposobnost komentirati postojeće prostorne odnose i uvesti neke nove, kroz istraživanje postojećih karakteristika i specifičnosti mjesta kao otvorene inspiracije te kroz uključivanje lokalne zajednice u sam proces projektiranja. Naziv rada naglašava dva aspekta intervencije - prostorni i socijalni - koji se mogu postaviti u višesmjeran odnos: privremena arhitektura kao sredstvo kojim se intervenira u društveni prostor i sudjelovanje zajednice kao sredstvo u ostvarivanju nove urbane situacije. Ovakav oblik arhitektonske prakse preispituje predodžbe o dvostrukoj ulozi arhitekta, kao profesionalca i kao člana zajednice, te preispituje participaciju javnosti u stvaranju i korištenju urbanog prostora.
 
*Ured na otvorenom/Otvoreni ured - privremena arhitektura kao kritičko promišljanje urbanog prostora je doktorski umjetnički projekt na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, na Interdisciplinarnim studijama – Scenski dizajn.


Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: