Priopćenje

Usvojen dokument "ApolitikA"

Autor/izvor: DAZ 04/12/2012

Na 64. sjednici  Vlade Republike Hrvatske pod točkom 17. jednoglasno je prihvaćen prijedlog dokumenta Arhitektonske politike Republike Hrvatske 2013-2020, ApolitikA , Nacionalne smjernice za vrsnoću i kulturu građenja, priopćeno je iz Hrvatske komore arhitekata.

Od 2004.godine u Republici Hrvatskoj stvorena je zakonska regulativa te postavljen sustav prostornog uređenja kojim je definirano raspolaganje prostorom i građenje. Inicijativa za izradu i donošenje dokumenta Arhitektonske politike Republike Hrvatske 2013-2020, ApolitikA, Nacionalne smjernice za vrsnoću i kulturu građenja pokrenuli su Razred arhitekata HKAIG i Udruženje hrvatskih arhitekata na 1. kongresu hrvatskih arhitekata 2004. godine, te nastavljena na 2. kongresu hrvatskih arhitekata 2007. godine. Na 3. kongresu hrvatskih arhitekata ApolitikA 2013., održanom 2010. promovirane su smjernice za izradu Hrvatske arhitektonske politike, te je započeto s radom na definiranju i izradi dokumenta.

Prepoznavanje mjesta arhitekture u smislu njene kulturne, estetske i društvene vrijednosti dovelo je do potpisivanja zajedničke Izjave Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Savjeta za prostorno uređenje Republike Hrvatske, Hrvatske komore arhitekata i Udruženja hrvatskih arhitekata, kojom su se obvezali na promicanje i kontinuirano sudjelovanje u aktivnostima vezanim uz donošenje dokumenta, čime je započeto stvaranje nacionalne platforme. Izrada dokumenta naslanja se na proces pristupanja Europskoj uniji, a neki oblik arhitektonskih politika ili pravila prihvaćen je do sada u 16 od 27 zemalja članica Europske unije, te Norveškoj i Turskoj, a u mnogima od njih uočen je značajan napredak u ekonomskom razvoju.

Dokument Arhitektonskih politika kojim se iskazuje javni interes za kvalitetu sveukupnog izgrađenog okoliša će nužno postati dio politike kao katalizator procesa održivog razvoja, brige o javnom prostoru, unapređenja oblikovnih vrijednosti zasnovanih na lokalnim specifičnostima, zaštiti zdravlja, klime i sigurnosti.

U priopćenju Hrvatske komore arhitekata naglašava se da su u izradi ovog dokumenta sudjelovala sva relevantna ministarstva, a kroz rad komora sudjelovala je kompletna stručna i akademska javnost, te da je provedena javna rasprava u trajanju od 23. svibnja do 18. lipnja 2012. zajedno s radionicama održanim na K1 konferenciji, na kojima su sudjelovali predstavnici lokalne i regionalne samouprave i županijski zavodi.

Dokument je dostavljen na mišljenje Uredu za zakonodavstvo Vlade Republike Hrvatske, svim ministarstvima i jedinicama područne (regionalne) samouprave, a svi konstruktivni prijedlozi ugrađeni su u konačnu verziju dokumenta.

Nosioci izrade dokumenta:
Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja
Savjet prostornog uređenja Države
Hrvatska komora arhitekata
Hrvatska komora inženjera građevinarstva
Udruženje hrvatskih arhitekata

Download/pregled:
Konačna i usvojena verzija dokumenta Arhitektonske politike Republike Hrvatske 2013-2020, ApolitikA – Nacionalne smjernice za vrsnoću i kulturu građenja (PDF, 540 KB)
 

 

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: