Serpentine paviljon

UVA svjetlosna oluja

Autor/izvor: DAZ 01/08/2013

United Visual Artists (UVA) su ovogodišnji Serpentine paviljon odveli korak dalje. Svojom svjetlosno-akustičnom instalacijom oživili su paviljon japanskog arhitekta Sou Fujimota.

Ovog lipnja otvoren je 13. u nizu Serpentine paviljon u londonskim Kensington Gardens u Hyde parku. Od 2000. galerije Serpentine svake godine angažira neke od najrenomiranijih svjetskih arhitekata za izradu privremenog paviljona koji se postavlja na travnjaku ispred galerije te je poprište posebnih programa, prezentacija i razgovora. Ove godine autor je poznati japanski arhitekt Sou Fujimoto s paviljon koji nalikuje oblaku stvoren je od niza trodimenzionalnih čeličnih modula, koji se prekidaju i propuštaju posjetitelja unutar strukture, stvarajući time različite modalitete uporabe u sebi, okolo te iznad, o kojem smo pisali ovdje.

Međutim ove godine Serpentine Gallery je otišla i korak dalje angažiravši londonski studio specijaliziran za arhitekturu zvuka i svijetla United Visual Artists (UVA). Galerija, zajedno s kreativnom agencijom My Beautiful City, je predala Fujimotov paviljon u ruke UVA koji imaju iskustva sa svjetlosnim instalacijama, kao npr. visećom skulpturom ispod Manhattan mosta u New Yorku 2011. Pristup i ovom projektu je bio izrazito predan, a jedan od ciljeva, da instalacija bude ne vidljiva danju, čime ne bi interferirala s delikatnom i elegantnom konstrukcijom paviljona koji nestaje u krajobrazu Kensington Gardens. Za ovu priliku UVA je dizajnirao visoko sjajne LED trake u plastičnim cjevčicama koje su se magnetima pričvrstile na konstrukciju paviljona. Kako UVA ističe, težili su impresivnom i iznenađujućem efektu električne oluje. Ovaj dojam naglašava i popratni soundtrack električnih zujanja i ostalih zvukova koji su ciljano povezani sa svjetlosnim sekvencama, na način sličan grmljavini, pri čemu zvučni efekti korespondiraju sa svjetlosnim. Da li im je uspjelo pogledajte u videu.

fotografije i prikazi: UVA

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: