Fundamentals

Venecijanski bijenale 2014. prekida veze sa suvremenom arhitekturom

Autor/izvor: DAZ / Dezeen 18/03/2014

Rem Koolhaas, izbornik ovogodišnjeg Bijenala arhitekture u Veneciji, objavio je nove detalje o izložbi te istaknuo kako se želi udaljiti od trenutačnog stanja arhitekture koja, kako kaže: 'Nije dobrog zdravlja'.

Koolhaas je prošlog tjedna, u Talijanskom institutu za kulturu u Londonu, rekao kako mu je namjera prekinuti sve veze sa suvremenom arhitekturom koja unatoč impresivnim manifestacijama nije dobrog zdravlja, te se fokusirati prvenstveno na globalni napredak arhitekture u zadnjih 100 godina.

Izložba nazvana 'Fundamentals' (Osnove) zasniva se na istraživanju glavnih arhitektonskih elemenata te pojave globalnog arhitektonskog stila. Ova tema obuhvatit će prostor Arsenala i Centralnog paviljona u Giardinima, ali i 65 nacionalnih paviljona, po prvi puta u povijesti.

'Nakon nekoliko Bijenala arhitekture koji su slavili suvremenu produkciju, 'Fundamentals' će probati rekonstruirati kako se arhitektura našla u sadašnjoj situaciji te što možemo predvidjeti po pitanju budućnosti', rekao je Koolhaas.
Ovogodišnja izložba odmaknuti će se od prezentacije objekata i samih arhitekata, te umjesto toga predstaviti rezultate istraživanja provedenog tijekom prošle godine. Koolhaas također tvrdi da će prikazati život i humor arhitekture.
'Nadamo se da ćemo kroz Bijenale smanjiti pritisak za konstantnom ozbiljnošću u ovoj struci. Arhitektura se doživljava kao nešto mrtvo ozbiljno, ali ja mislim da postoji života u arhitekturi', vjeruje Koolhaas.

Tema dodijeljena nacionalnim paviljonima je 'Absorbing Modernity: 1914-2014', pa će se tako u svakom paviljonu predstaviti jedinstveni arhitektonski stil određene države kao i tipologije prisutne u posljednjih 100 godina.


Konceptualni dijagrami za nacionalne paviljone

Izložba planirana u Centralnom paviljonu nazvana je 'Elementi arhitekture', a sastojat će se od niza prostorija od kojih će svaka biti posvećena drugom arhitektonskom elementu, uključujući balkon, zid, vrata i prozor.

Postav planiran u Arsenalima nazvan je 'Monditalia', a prikazat će arhitekturu i povijest Italije. Velika povijesna karta protezat će se središnjim prostorom, a arhitektonske instalacije bit će upotpunjene filmom, plesom, glazbom i kazalištem.


Modeli postava unutar Arsenala

Predsjednik Bijenala, Paolo Baratta, izjavio je da je cilj organizatora da ovo bude izuzetno, istraživački orijentirano Bijenale i da će zahvaljujući Remu Koolhaasu svakako biti vrlo inovativno postavljeno. 'S velikom hrabrošću i ambicijom, nakon što je istražio povijest moderniteta u proteklih 100 godina, on identificira i predstavlja elemente koji bi trebali djelovati kao reference za obnovu odnosa između nas i arhitekture', dodao je Baratta.

Pojedinačni kustosi 'Monditalie'
Grafički prikaz koji definira geografiju izložbe, 41 projekt preko talijanskog teritorija, od juga do sjevera, naročito od Afrike do Alpa i Europe

Za one koji još ne znaju, zagrebačka arhitektica Ana Dana Beroš izabrana je u tim kustosa čiji je zadatak pripremiti središnju skupnu izložbu 'Monditalia'.

Kustoski projekt Ane Dane Beroš 'Intermundia' odgovara na Koolhaasovo traganje za originalnim projektima koji odražavaju suvremeno stanje u Italiji i zapadnoj Europi, arhitektonski istražujući transeuropske i intraeuropske migracije. Umjesto da promatra centre za ilegalne migrante kao autonomne zone u žarištima društvenih sukoba, Ana Dana Beroš nastoji istražiti taj problem kroz prizmu ambivalentnog 'stanja između'. Centri su mjesta u kojima se istodobno isprepleću snage autoriteta (političkog, društvenog), autentičnosti jedinki iz najrazličitijih kulturnih sredina svijeta i njihove (ne)mogućnosti kulturnog prijevoda.
Projekt propituje načine na koji se može destabilizirati rigidnost institucije 'zatvorenih čekaonica' ulaska u tvrđavu Europu, redefinirajući pritom i naše stalno mijenjajuće identitete, u kojima nisu pošteđeni ni klimavi temelji tzv. 'afektivne solidarnosti', empatije i povezivanja s drugima.

Na projektu surađuju multimedijalni umjetnik Bojan Gagić, kao oblikovatelj svjetla i zvuka, Rafaela Dražić, umjetnica i grafička dizajnerica, te ARCHIsquad – odred za arhitekturu savjesti, kao istraživači.

Venecijanski arhitektonski bijenale 2014. otvara se već 07. lipnja i traje do 23. studenog 2014.

 

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.