Web portal

Vizkultura

Autor/izvor: DAZ 22/04/2013

Danas, 22. travnja u 14h s radom počinje novi web portal vizkultura.hr. Portal je namijenjen afirmaciji vizualne kulture, umjetnosti, fotografije, dizajna i arhitekture s naglaskom na domaću kreativnu produkciju. Ovom prigodom ostvaren je i projekt promocije PLAKATIRANJE - Ulica je postala galerija, za potrebe jačanja vizualne kulture!

,Ako ste proteklog vikenda po Zagrebu, odnosno Citylights «kutijama» uz ceste ili tramvajske i autobusne stanice, primijetili neke originalne, vizualno atraktivne, drugačije i sadržajno (ne)primjerene vizuale, svjedočili ste prvom hrvatskom izlaganju unikatnih dizajnerskih plakata u «galeriji» na otvorenom.

Sedamnaest vrsnih domaćih dizajnera i dizajnerskih timova osmislilo je isto toliko plakata, koji su "random" postavljeni po ulicama Zagreba, parazitirajući u prostor inače rezerviran za reklamnu industriju. Svojim sadržajem, tekstualno, slikovno i kontekstualno se ističući iz okruženja, kroz efekt iznenađenja i neuklapanja, plakati nastoje provocirati ili oduševiti prolaznika te potaknuti njegovu reakciju.


 

Riječ je o projektu kojim se najavljuje novi, svjež i domaćoj medijskoj sceni sadržajno prijeko potreban internetski portal, o vizualnim umjetnostima i vizualnoj kulturi. Portal vizkultura.hr svoj internetski život započinje danas 22. travnja, a kroz «poklanjanje» oglasnog prostora autorima koji kroje vrsni vizualni jezik današnjice, ili bi to trebali raditi, portal jasno naglašava svoj stav o važnosti i marginalnoj poziciji vizualne kulture u suvremenom hrvatskom društvu.

Portal će se baviti suvremenom likovnom umjetnošću, suvremenom fotografijom, grafičkim i produkt dizajnom te arhitekturom, dominantno ciljajući na konstantnu promociju domaće kreativne scene iz sfere vizualnih umjetnosti.

Iza portala stoji skupina entuzijasta koji smatraju da su u domaćem medijskom prostoru vizualna kultura i vizualne umjetnosti medijski potpuno zanemarene, s jedne strane bivajući potpuno banalizirane ili s druge strane sasvim nepristupačne i ekskluzivne. Naš će cilj biti sustavan trud da se ovakva situacija promijeni te da suvremena likovna umjetnost, fotografija, dizajn i arhitektura, kao i svi autori koji stvaraju u navedenim nišama, dobiju medijski prostor kakav zaslužuju, nudeći čitatelju kroz aktualan i odabran sadržaj mogućnost za konstantno jačanje njegove vizualne kulture.

Autori koji potpisuju plakate su talentirani, nagrađivani, osebujni i hrabri domaći dizajneri i vizualni umjetnici, a to su (abecednim redom): Ana Labudović i Matea Jocić, Booboo Tannenbaum, Dario Dević i Hrvoje Živčić, Fiktiv, Ivor Tomljanović, Ivorin Vrkaš (Rational International), Karlo Kazinoti i Mišo Komenda, Kuna Zlatica, Manasteriotti Marić, Oaza (Bačun, Borovnjak, Bratović, Ivezić, Kolar, Poljanec), Oleg Šuran, Pero Vojković, Sensus Design Factory, Studio Borčić i Tanja Prlenda, Superstudio 29, Šesnić& Turković te Vedran Klemens.

U priloženim materijalima možete vidjeti malu selekciju spomenutih plakata. Svi radovi, uz tekstualna obrazloženja koncepata autora, kao i «otkrivanje» gradskih lokacija gdje se plakati točno nalaze, bit će predstavljeni tijekom ovog tjedna na portalu vizkultura.hr. Osim plakata, na vizkultura.hr Vas čekaju intervjui, kolumne, osvrti, tjedna predstavljanja recentnih dostignuća domaćih umjetnika, dizajnera, fotografa i arhitekata te niz ostalih sadržaja zato posjetite vizkultura.hr, portal za jačanje Vaše vizualne kulture.

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Projekt

STUDIO UP: Hotel Amarin

09/03/2017

Predstavljamo projekt Studija Up, Hotel Amarin smješten u Rovinju.

Projekt

SODA arhitekti – Kuća B

16/02/2017

Predstavljamo projekt studija SODA arhitekti: Kuća B

Projekt

Dinko Peračić i Roman Šilje - Građevinski fakultet u Osijeku

09/02/2017

Predstavljamo projekt autora Dinka Peračića i Romana Šilje: Građevinski fakultet u Osijeku