Javni prostor

Web stranice o urbanističkim projektima i uređenju javnog prostora

Autor/izvor: Fani Frković, DAZ 14/02/2012

U moru internetskog sadržaja teško je pratiti sve, a još teže odabrati ono što vrijedi pogledati. Svima već dobro poznati portali poput ArchDailya i sličnih vrve od različitih urbanističko-arhitektonskih projekata, studija i natječaja, no ono što smo za vas odabrali kao zanimljivo i vrijedno pažnje su dva portala o uređenju javnog prostora i urbanim intervencijama.

Uoči održavanja radionice Parkovi Vukovara i natječaja Blok Badel koji je u tijeku, primjeri suvremenog promišljanja javnog prostora sigurno su dobri za edukaciju i inspiraciju. Primjera kvalitetnog uređenja otvorenih gradskih prostora, većeg i manjeg mjerila, ima mnogo, a na sljedeće dvije stranice možete pratiti sve novosti u ovom području arhitekture i urbanizma.

Laud8 - Landscape Architecture + Urban Design je blog koji je pokrenuo Suveyda B. (Istanbul Technical University) uz podršku Alija Cana A. (Istanbul Technical University, TU Darmstadt). Blog se fokusira na krajobraznu arhitekturu, urbanizam i uređenje javnih prostora, a zadnji post prenosi urbane intervencije umjetnika pod imenom SpY. Postovi na ovom blogu nisu česti, ali su zanimljivi i ako ih do sada niste još imali priliku vidjeti, naći ćete i više nego dovoljno zanimljivog sadržaja.


Schandorff Square, Oslo


Picnurbia, Vancouver

Landezine, jedna je od najažurnijih stranica koja se bavi ovom tematikom. Prate većinom realizirane svjetske projekte uređenja javnog prostora, koje prati tekst, fotografije i nacrti. Projekti se mogu pretraživati po lokaciji, tipologiji (park, trg, vrt, igralište, obala,...), korištenim materijalima ili elementima urbane opreme. Nedavno je na tim stranicama objavljen projekt 3LHD-a za Most hrvatskih branitelja u Rijeci te je Hrvatska dobila treću oznaku na Landezine karti, nakon splitske rive i zadarskih morskih orgulja.

Na svojim stranicama, Landezine nudi dodatne poveznice na stranice koje oni preporučuju, stoga, ako vam ovo nije dovoljno, slobodno se bacite na istraživanje. Sigurni smo da ćete pronaći nešto baš za sebe.


City Square Developing, Luxemburg


Lalaport Toyosu, Tokio

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: