Zagreb

Zagreb - nekad i sada

Autor/izvor: DAZ / vizkultura.hr 15/04/2015

Ognjen Ivanović autor je zanimljivog fotografskog projekta „Zagreb – nekad i sada“ koji popularizirao vedute grada objedinjujući digitalnu i analognu fotografiju i izvan granica države.
 

Spajanje analognog s digitalnim i prošlosti sa sadašnjosti skoro da je postao trend sam za sebe koji, čini se po popularnosti brojnih projekata baziranih na ovom konceptu, preplavljuje brojne svjetske portale. U bespućima interneta svako se toliko pojavi fotografski projekt koji kombinira neke stare fotografije nekog grada ili područja, s identičnim kadrovima snimljenim danas.Ovakav način komparacije za rezultat može imati puku usporedbu, kritiku javnog prostora, reminiscenciju, analizu promjena, socijalnog i tehnološkog napretka, ali i samo nostalgiju za nekim prošlim vremenima kada je valjda sve bilo drugačije. Nedavno je i Zagreb dobio svoju varijantu projekta u kojem se fotografije iz neke davne ili malo manje davne prošlosti spajaju s onima današnjeg stanja.

Projekt zagrebačke ‘now and then’ usporedbe zove se “Zagreb – nekad i sada”, a autor je Ognjen Ivanović. Prije nego je projekt prepoznala domaća javnost i mediji isti je objavljen na popularnom blogu Bored Panda i tako razglednicu Zagreba, ovu suvremenu i onu arhivsku, poslao u svijet.Kako sam autor kaže, projekt je pokrenuo jer ga grad kao takav inspirira i fotogeničan je, pa je odlučio spojiti uspomene iz prošlosti s ovim današnjim motivima. Ono čemu se nadao postići projektom je poticanje želje gledatelja da, ako već nije, posjeti Zagreb. Nadamo se da je u tome uspio.

U nastavku pogledajte zanimljive kombinacije odabranih gradskih veduta kako su izgledale nekada i kako izgledaju danas, o kojima ‘spojene’ fotografije pričaju priču prošlosti i sadašnjosti.Više o ostalim projektima Ognjena Ivanovića autora pogledajte ovdje.
via: Vizkultura

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Projekt

STUDIO UP: Hotel Amarin

09/03/2017

Predstavljamo projekt Studija Up, Hotel Amarin smješten u Rovinju.

Projekt

SODA arhitekti – Kuća B

16/02/2017

Predstavljamo projekt studija SODA arhitekti: Kuća B

Projekt

Dinko Peračić i Roman Šilje - Građevinski fakultet u Osijeku

09/02/2017

Predstavljamo projekt autora Dinka Peračića i Romana Šilje: Građevinski fakultet u Osijeku