Nekonferencije

Završila je 2. Think Space Nekonferencija

Autor/izvor: DAZ 22/02/2013

Još se sliježu dojmovi 2. Think Space Nekonferencije. Kako je bilo ove godine u Laubi pročitajte u nastavku uz dnevne izvještaje i kratki osvrt na završeni ciklus Past Forward.

Zatvorili smo 2. Think Space Nekonferenciju i priveli kraju Past Forward ciklus započet 2012. U još uvijek teškim i turbulentnim vremenima za arhitekturu i arhitekt, gdje se nalazimo između redefiniranja same uloge arhitekta u društvu kao i cijele struke, koja još trpi posljedice globalne gospodarske krize, Think Space – platforma i inicijativa Društva arhitekata Zagreba po drugu godinu za redom uspješno okončava ciklus natječaja s Nekonferencijom u Laubi - kući za ljude i umjetnost. 

Polagano odrastanje još uvijek mladog Think Space-a ne prolazi bez poteškoća, ali zadovoljstvo donosi činjenica da Think Space postaje sve priznatiji u internacionalnim krugovima arhitekture. Prisjetimo se samo izložbe „The Competitive Hypothesis“ u njujorškoj galeriji Storefront, koje je Think Space Past Forward bio sastavni dio ovog siječnja. Priznanja dolaze i od gostiju s kojima smo se družili ovaj vikend, natjecatelja i svih uključenih. Nalazimo se u neizvjesnom vremenu u kojem je Think Space platforma svojevrsno osvježenje arhitektonske mislim u Hrvatskoj, regiji i mnogo šire. Puneći jednu rupu i otvarajući esencijalna pitanja suvremene arhitektonske misli, ova platforma u inat okolnostima u kojima živimo nudi jedan novi pomalo nepoznati aspekt u promišljanju prostora, arhitektonske struke i šire kod nas podsjećajuči nas na ono bitno u arhitektonskoj struci – razmišljanje i propitivanje prostora, ideja i koncepata suvremene arhitekture.

Neupitno je da će stasavanje Think Space u idućim godinama napredovati i privlačiti nove mislioce prostora i izvan arhitektonske struke ta da će zasjati jače i kod nas u trenutnoj pomalo sumornoj arhitektonskoj atmosferi.

Pogledajte na našim facebook stranicama album s fotografijama sva tri dana našeg fotografa Gorana Hrubija. Podsjećamo da sve nagrađene projekte možete vidjeti na web stranicama Think Space-a. Pratite Think Space i dalje na web-u i facebook-u. Think Space ide dalje, novi ciklus počinje već na proljeće! Zahvaljujemo svim sponzorima, sudionicima Nekonferencije, natjecateljima, svima koji su pomogli oko organizacije, uložili svoje vrijeme i trud u Think Space inicijativu, a u nastavku pročitajte izvještaje po danima.


registracija


prezentacija radova


Open Space on Think Space

Dan prvi

U pomalo božićnom raspoloženju crna Lauba zabijeljena laganim snježnim pokrivačem u petak je  zaželjela dobrodošlicu sudionicima Think Space 2012 - Past Forward Nekonferencije. Uvodno upoznavanje sa Zagrebom za sve na&ˇe inozemne održao je Luka Korlaet u 12.30h, a u 14.00h slijedilo je službeno otvorenje Nekonferencije na kojem je predstavljena tema i natječajni radovi iz ciklusa Past Forward kojeg ovaj vikend zatvaramo i nagovješćujemo novi. 

Tijekom popodneva imali smo priliku vidijeti prezentacije nagrađenih radova na Past Forward natječaju iz sve tri kategorije - The Paek, Blur Building i Yokohama Terminal. Horatiu Valcu i Daniel Reist prezentirali su na dojmljiv način svoj reinterpretaciju Zahinog The Peak Leisure Club iz 1982. Svojom pomičnom gastro-kapsulom osvojili su drugu nagradu. U pojašnjenju rada, istaknuli su film Touch of Evil Orsona Wellesa, snimljenog u jednom kadru te konotaciju s pomičnim restoranom iznad Hong Konga.

Jorge Suro iz Meksika predstavio je svoj Yokohama terminal i objasnio artikulaciju prostora provlačenjem komunikacija kroz terminal i govorio o programiranju u projektu i arhitekturi te difuziji granica između različitih programa. Topological Songlines for Yokohama je projekt španjolca Pedra Pitarch Alonsa u kojem uz arhitekturu do izražaja dolazi njegova druga strast – skladanje suvremene glazbe.

Jakša Kalajdžić i Tomislav Katić, dva splitska dobitnika posebnog priznanja u kategoriji Yokohama terminal osvijetlili su obraz hrvatske arhitekture unutar ovogodišnjeg Think Space natječaja. Obojica su svoje radove prezentirali na duhovit način, osvrnuvši se na masovnu produkciju i zadržavanje jedinstvenosti arhitektonskog projekta, odnosno digitalnu fabrikaciju i mogućnosti primjene u arhitektonskoj produkciji.

U večernjem programu od 20h u Društvu arhitekata Zagreba, Trga bana Josipa Jelačića 3/1 družili smo se i zaključili prvi dan Nekonferencije.


Zagreb intro - Luka Korlaet


Open Space on Think Space


Call for papers prezentacija

Dan drugi

S malim zakašnjenjem krenuo je i drugi dan na Think Space konferenciji. Slušali smo izlaganje Ethel Baraona Pohl i Cesara Reyes Najera o programiranju, reprogramiranju i disprogramiranju te o nepotrebnosti arhitekta u današnjem društvenom trenutku. Ethel i Cesar iz dpr-Barcelona su jedni od sudionika ovogodišnjeg Think Space Call for Papers. Na njihovo izlaganje nadovezao se Pedro Pitarch Alonso iz Madrida, kojeg smo slušali i jučer, ovog puta s radom koji propituje identitet arhitekta i arhitektonskih ureda. Koliko je egocentričnosti i koliko taštine danas prisutno u struci te na koji način funkcioniraju poznate renomirane arhitektonske firme i arhitekti. Pedro je ponudio neke od odgovora i primjera, iz svog iskustva - rada u mnogobrojnim radnim grupama, OMA-i te analizirajući ovu zanimljivu temu.

U nastavku dana Miljenka i Jasmina iz HUB Zagreb uvele su nas u Open Space on Think Space, zanimljivu formu manjih grupnih diskusija moderiranih i predloženih od strane samih natjecatelja. Teme i dvojbe naslovljene su većinom vezane uz društveni moment arhitekture i same struke danas. Pitanja poput autonomnosti arhitekture te neizvjesnosti prevladavaju, a u Open Space diskusijama da li smo se u potragu za odgovorima i perspektivama.

U večernjem djelu programa otvorenom za publiku i ostale radoznale goste nazočili smo svečanosti dodijele nagrade prisutnim natjecateljima. U kategoriji Yokohama terminala dodijeljeno je 7 posebnih priznanja, od kojih su 2 ostala u Hrvatskoj. Ranije tijekom dana u Skype konferenciji pridružio nam se i Greg Bencivengo, koji je uz Marissu Tirone također jedan od dobitnika posebnog priznanja. Za rad u kategoriji The Peak, Daniel Reist i Horatiu Valcu primili su drugu nagradu, a pored toga dodijeljena je i 3. te dva posebna priznanja. Blur Building, jedina od 3 ovogodišnje kategorije u kojoj je dodijeljena 1. nagrada nam je donijela jedan uistinu internacionalni tim koji je stigao u Zagreb u punom sastavu, redom: Andrei Olaru iz Rumunjske, Anna Gulinska iz Poljske, Elena Romagnoli iz Italije te Pablo Roman iz Španjolske su pokazali sa svojim projektom „The Cloud* as an Archive“ što je međunarodna suradnja. Nagrade su uručili Siniša Staničić iz tvrtke ACO, predstavnica Zagrebačke banke i predsjednik DAZ-a Damir Ljutić.

Druženje se nastavilo u veselom raspoloženju uz domjenak i razmjenu dojmova među sudionicima, organizatorima i gostima.


svježe pristigla izložba iz New Yorka


internacionalni tim - pobjednici Blur Buildig natječaja


ugodno i ukusno druženje

Dan treći

Zadnji dan Think Space Nekonferencije smo proveli u diskusijama o perspektivama i budućnosti Think Space Programa te zaključili s Open Space-om World Café-om te našim moderatoricama iz HUB-a Zagreb. U nagradnoj igri podijelili smo 3 Samsung Galaxy tab 2 tableta sretnim dobitnicima i zaključili ovogodišnji ciklus.


sretni dobitnici Samsung Galaxy tba 2 tableta


završno fotografiranje


organizatori

 

Sponzori:

 

       

      

          

           

      

    

ˇ style=width: 60px; height: 46px;nbsp;

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.