Simpozij

Završio simpozij u Grožnjanu

Autor/izvor: Ivana Šajn, DAZ 23/08/2011

Osmi međunarodni Simpozij za teoriju i oblikovanje u digitalno doba održan je već tradicionalno početkom kolovoza u Međunarodnom centru Hrvatske glazbene mladeži (HGM) u Grožnjanu.

Eminentna arhitektonska imena te studenti arhitekture i dizajna okupili su se uz ovogodišnju temu nazvanu Social Consciousness. Uz stalno prisutni duh britanskog arhitekta Cedrica Pricea te nedavno preminulog teoretičara vizualnih umjetnosti Nigela Whiteleya, predavanja su održali Yoshiharu Tsukamoto i Momoyo Kaijima (Atelier BOW-WOW, Japan), Roger Riewe (RIEGLER-RIEWE, Austrija), James Njoo (MUTA, Francuska), Ivan Rašković (AGM studio, Srbija), te inicijatori Vinko Penezić i Krešimir Rogina (PENEZIĆ&ROGINA, Hrvatska).

Trodnevni teorijski diskurs popratio je sva predavanja i naglasio važnost anticipativne arhitekture, shvaćanje trenutka u kojem živimo i djelovanje u skladu s priceovskom pop-tezom 'here&now'. Projekcija filma 'Working Men's Death' njemačkog redatelja Michaela Glawoggera dodatno je upotpunila program simpozija. Uz sudjelovanje arhitekata i studenata arhitekture i dizajna iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Italije, Španjolske, Francuske i Japana ovo je zasigurno godina sa najviše inozemnih polaznika.

Arhitektonska radionica bavila se, uz glavnu, podtemom 'Re-Playing Grožnjan'. Od sudionika se tražilo da osmisle najintrigantniji scenarij za Grožnjan 2050.godine. Čaroban istarski gradić nevjerojatne umjetničke energije potaknuo je maštu i rezultirao najrazličitijim pričama: otok, privatno vlasništvo, grad mačaka i magaraca, vampira i karnevala, tržnica informacija, centar masovnog turizma, pleasure dome, brisanje kolektivne memorije, poljoprivreda u ledeno doba, sveučilišni kampus, itd.

Slučajnim odabirom, sudionici su dobili određeni scenarij i počeli razvijati svoju priču. Analizirajući osnovnu pretpostavku zadane priče i njenu arhitektonsku manifestaciju na Grožnjan, istu je bilo moguće doživjeti na potpuno drugi način, te djelovati u skladu sa digitalnom erom u kojoj živimo. Vođeni činjenicom da bi povijest bila bitno drugačija da se prevrti na početak i proživi ponovno, kreirana su 'pravila igre', te uvjeti i okruženje unutar kojih pojedinac i zajednica počinju biti socijalno osvješteni u prostoru i vremenu. Mijenjajući pretpostavke mijenjamo svijet. Zato je konstantno preispitivanje dužnost i zadaća arhitekta današnjice.

Završna prezentacija radova polaznika održana je u grožnjanskoj gradskoj loži. Tijekom simpozija održan je 'Cedric Price & Nigel Whiteley tribute party', a predstavljena je i spomen ploča uz prozor na kojem je Whiteley običavao čitati.

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: