Akcija

Žene u arhitekturi

Autor/izvor: www.cab.rs 28/08/2013

Centar za arhitekturu Beograd pokrenuo je akciju "Žene u arhitekturi“ s namjerom da se ovom, globalno vrlo aktualnom temom, pozabavi na lokalnom nivou.

Akciju započinju s nizom tekstova koji će tijekom rujna biti objavljeni na njihovoj stranici www.cab.rs, a u kojima će predstaviti značajne dame tamošnje suvremene i povijesne arhitektonske scene. Akciju potom planiraju proširiti, te organizirati niz događaja u suradnji s drugim institucijama i njihovim partnerima.

Globalna arhitektonska zajednica se već neko vrijeme bavi temom žena u arhitekturi. Od istraživanja o učešću i položaju žena u arhitektonskoj praksi, rasprava o Architect Barbie, preko tekstova koji skreću pažnju na rad i dijelo arhitekata ranijih generacija, do angažiranja specifičnih strukovnih udruženja, ova tema prerasta u ozbiljan pokret koji teži da osvijesti i osuvremeni način na koji funkcionira arhitektonska profesija, te da hermetičnu arhitektonsku zajednicu pretvori u suvremenu i živu profesiju koju obogaćuje i poboljšava raznovrsnost i različitost njenih članova.

Centar za arhitekturu Beograd želi doprinjeti razgovoru o ženama i ženskom utjecaju u arhitekturi kroz osvrt na lokalnu arhitektonsku povijest i suvremenu praksu.

Žene arhitektice u Srbiji aktivne su od početka 20. stoljeća, a neke od njih, ponekad i iz sjene, ostavile su značajan i vidljiv trag u tamošnjoj izgrađenoj sredini. Od Jelisavete Načić, preko arhitekata modernističkog pokreta, do uspješnih arhitekata i urbanista u suvremenoj praksi, žene su uspjele svojim djelovanjem obilježiti gotovo svaku fazu razvoja srpske arhitekture.

Bez obzira na današnju ravnopravnost u arhitekturi, kao i u drugim profesijama, ostaje činjenica da su žene u arhitektonsku profesiju ušle i u njoj dobile priznanje značajno kasnije od muškaraca, kao da i dalje ne poznajemo dobro rad i djelo žena iz arhitektonske povijesti. Organizatori vjeruju da je ova tema značajna i zanimljiva svima koji se bave i koji vole arhitekturu, a prije svega ženama u arhitekturi, koje aktivno oblikuju izgrađenu sredinu. Pored toga, prikaz ženske strane srpske arhitekture mogao bi mladim pripadnicama ove struke omogućiti da pronađu uzore i primjere s čijim se senzibilitetom mogu lakše identificirati.

Zbog toga se u rujnu pokreće akcija “Žene u Arhitekturi”. Tijekom 5 tjedana Centar za arhitekturu Beograd će kroz niz tekstova i intervjua na njihovom sajtu, kao i objavama na društvenim mrežama, predstaviti neke od žena iz tamošnje arhitektonske povijesti i suvremene prakse. U pokušaju da nađu odgovore na pitanja poput toga postoji li ženski princip u arhitekturi i šta čini posebnim ženski doprinos arhitekturi, nadaju se da će skrenuti pažnju na bogato djelovanje i značajan doprinos te samostalan i timski rad žena arhitekata u njihovim gradovima i izgrađenoj sredini.

Više o projektu “Žene u arhitekturi” i ostalim aktivnostima Centra za arhitekturu Beograd pratite na njihovim profilima na društvenim mrežama www.facebook.com/cab.beograd i twitter feed twitter.com/cab_beograd

Osnivači Centra za arhitekturu Beograd // Goran Petrović, dipl. ing. arh. / Milena Zindović, dipl.ing.arh, M.Arch. / Vanja Petrović, dipl. ing. arh.

Centar za arhitekturu Beograd je nezavisna organizacija, koja djeluje kao nacionalni centar za održivi razvoj u arhitekturi, urbanizmu, stanovanju i srodnim disciplinama. Osnivači Centra za arhitekturu već godinama zajednički rade na različitim projektima, uvijek u skladu sa ključnim principima na kojima je zasnovana ova organizacija. Konstantno se obraćaju stručnoj i široj javnosti, kroz organizaciju ili sudjelovanje na različitim skupovima, izložbama, predavanjima i drugim događajima. 
Djelovanje Centra za arhitekturu obuhvaća niz aktivnosti, koje za cilj imaju promoviranje uloge i značaja arhitekture i arhitekata, uspostavljanje dijaloga u okviru arhitektonske struke, kao i s ostalim činiocima urbanog razvoja, i podršku inovativnim i naprednim metodama projektiranja. Tom dijalogu i sami doprinose konkretnim arhitektonskim i urbanističkim prijedlozima i rješenjima koja za cilj imaju unaprjeđenje izgrađene sredine.

 

 

 

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.