Predavanje

Židovi i Jelačić plac

Autor/izvor: DAZ 14/12/2015

U sklopu izložbe "Židovi i Zagreb" u srijedu, 16. prosinca 2015. s početkom u 18h u Gliptoteci HAZU, Medvedgradska 2, predavanje „Židovi i Jelačić plac“ održat će dr. sc. Snješka Knežević.

Izložba Židovi i Zagreb temelji se na kulturno-povijesnom vodiču Židovski Zagreb, objavljenom 2011. i tvori s njim cjelinu. Slikom i tekstom, ograničenom na činjenice, na 56 panoa, u 26 tematskih cjelina s 415 slikovnih priloga izložba predstavlja postojanje i život  Židova u Zagrebu od osnutka Izraelitske bogoštovne općine i razdoblja modernizacije – od sredine 19. stoljeća sve do 1941. godine, kad počinje vrijeme patnje i stradanja, doba Holokausta.

Težište je prikaza udio Židova na svim područjima života: u privredi i industriji, trgovini i bankarstvu, znanosti i medicini, sportu, izdavaštvu i publicistici, kulturi i filozofiji, arhitekturi  i umjetnosti.

Ukratko, izložba upućuje na ulogu Židova u nastanku modernog Zagreba kao i modernog društva. No predstavlja i sadašnjost – život Židovske općine Zagreb, njezine tradicionalne, ali i javne aktivnosti, uglavnom na području kulture i umjetnosti, napokon malu galeriju ličnosti koje su svojim radom zadužile Zagreb i ujedno se ubilježile u povijest Židova u Zagrebu.

Izložbu možete pogledati do 20. prosinca 2015. , a ulaz na predavanje u srijedu 16. prosinca u 18h je slobodan.

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Projekt

STUDIO UP: Hotel Amarin

09/03/2017

Predstavljamo projekt Studija Up, Hotel Amarin smješten u Rovinju.

Projekt

SODA arhitekti – Kuća B

16/02/2017

Predstavljamo projekt studija SODA arhitekti: Kuća B

Projekt

Dinko Peračić i Roman Šilje - Građevinski fakultet u Osijeku

09/02/2017

Predstavljamo projekt autora Dinka Peračića i Romana Šilje: Građevinski fakultet u Osijeku