Marinović-Uzelac Ante

Tvrtka:

dekan Arhitektonskog fakulteta , redovni profesor Arhitektonskog fakulteta.
Rodjen je 19. travnja 1930. u Zagrebu. Diplomirao je studij arhitekture na Tehnickom fakultetu Sveucilista u Zagrebu 1954, a poslijediplomski studij urbanizma na l'Institut d'Urbanisme de l'Universite de Paris 1963. Od 1954. do 1961. zivio je i radio kao arhitekt u Parizu.
Na Sveucilistu u Parizu obranio je 1963. tezu Contribution a l'etude du zonage, doktorat geografskih znanosti stekao je 1976. na Prirodoslovno-matematickom fakultetu a doktorat tehnickih znanosti 1984. na Arhitektonskom fakultetu Sveuclista u Zagrebu.
Izabran je za docenta 1968. a za redovnog profesora 1979. godine. Od 1973. do 1993. predstojnik je Katedre za urbanizam a od sk. g. 1993/94. dekan Fakulteta. clan je Francuske akademije arhitekture od 1978. Predaje predmete Urbanizam II (Town planning-master plan) i Prostorno planiranje (Regional planning) te vodi prakticnu nastavu iz urbanizma. Sudjeluje u poslijediplomskim studijima na Arhitektonskom i na drugim fakultetima.
Na Hrvatskim studijima predaje predmet Naselja, gradovi i prostori Hrvatske. Izradio je kao glavni planer brojne detaljne i nekoliko generalnih urbanistickih planova te regionalnih prostornih planova. Posebice se bavio, prakticno i teoretski, prostornim uredjenjem nacionalnih parkova i parkova prirode. Veca su mu arhitektonska ostvaranja u Zagrebu (stambeni stepenasti niz u Ulici Gualdo Tadino) i u Zadru (stambeni blok i Veslacki dom na Branimirovoj obali).Objavio je veci broj znanstvenih i strucnih radova (22 znanstvena rada, 33 velika strucna rada, 31 strucni clanak) u domacim i stranim casopisima (Urbanisme, Pariz, L'Architecture d'Aujourd'hui, Pariz, i Parametro, Bologna), sudjelovao je u sedam medjunarodnih i 11 domacih znanstvenih skupova s referatom, odrzao je brojna javna predavanja i dr. te izradio veci broj strucnih i istrazivackih studija, ekspertiza i sl.Objavio je tri znanstvene knjige: Socijalni prostor grada (Liber, Zagreb, 1978), Naselja, gradovi, prostori (Tehnicka knjiga, Zagreb, 1986), i Teorija namjene povrsina u urbanizmu (Tehnicka knjiga, Zagreb, 1989).Bio je clan brojnih strucnih odbora i savjeta, utemeljitelj je i glavni urednik znanstvenog casopisa Arhitektonskog fakulteta Prostor koji redovito izlazi od 1992. s dva dvobroja godisnje.

Projekti


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.