Kalendar

Novija arheološka istraživanja u Zagrebu – zaštita / valorizacija / prezentacija

10.11.2011 - 10.11.2011
Ciklus: Arhitektura i naslijeđe III
Predavanje

U četvrtak 10.11.2011. u 19h u DAZ-u održano je predavanje na temu novijih arheoloških istraživanja u Zagrebu  koje je vodio Boris Mašić dipl. arheolog . Predavanja su uvrštena u  Program stalnog stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata i boduju se s dva (2) boda.

Kroz prikaz rezultata novijih arheoloških istraživanja koja je Muzej grada Zagreba, na inicijativu Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, proveo  od 1997. godine, tematizirati će se arheološka slojevitost Grada te materijalna svjedočanstva njegove povijesti u kontekstu valorizacije nalaznih cjelina. Naglasak će biti na istraživanjima provedenim u današnjem Centru Kaptol, u Parku Grič, na Trgu sv. Marka, Vranicanijevoj poljani te uz crkvu Blažene Djevice Marije u Remetama. Izlaganje može biti polazište za raspravu o arheološkim nalazima kao značajnom dijelu podloge za revitalizaciju spomeničkih cjelina te njihovu valorizaciju kroz razne vidove vizualizacije.


Arheološka istraživanja crkve u Remetama

Boris Mašić (1963.) viši kustos Muzeja grada Zagreba, arheologiju je diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a u Muzeju grada Zagreba zaposlen je od 1997. godine. Od 2004. voditelj je srednjovjekovne arheološke zbirke. Vodio je i sudjelovao pri istraživanjima niza arheoloških lokaliteta unutar stare jezgre Zagreba. Proučava urbanu arheologiju i povijesno nasljeđe Grada, o čemu objavljuje radove u stručnoj i znanstvenoj literaturi te dnevnom tisku (http://www.mgz.hr/hr/zbirke/2-srednjovjekovna-arheoloska-zbirka,5.html).

Član je ICOM-a, Hrvatskog arheološkog društva i Hrvatskog muzejskog društva.

Izložbe i katalozi: Kasnogotički pećnjaci s Nove Vesi (MGZ, 2002. / Povijesni muzej Budimpešte, 2003. / Muzej grada Umaga, 2003. / Pokrajinski muzej Koper, 2005.); Mister Morgen – Ivo robić (koautor, MGZ, 2007. / Pučko otvoreno učilište Krapina, 2007. / Pokrajinski muzej Maribor, 2008 / Hrvatski muzej Turizma, 2008.); kustos izložbe Dobro mi došel prijatel – Viki Glovacki (MGZ, 2006.); Poštujte naše tragove (koautor, MGZ, 2007.). Koordinator gostujućih izložaba: Otpadci prošlosti (MGZ, 2002.) Budimpešta povijest Trga sv. Jurja (MGZ, 2003.), Moskva 17. stoljeća očima Jurja Križanića (MGZ, 2004.), Kopar između Rima i Venecije (MGZ, 2004.), Od ulomka do ulomka (MGZ, 2004.) i dr..
bmasic@mgz.hr

 

Ciklus predavanja Arhitektura i naslijeđe

Sekcija za Arhitektonsko naslijeđe DAZ-a pokrenula je  seriju stručnih predavanja, tribina i prezentacija na temu arhitektonske baštine. Cilj ovog pvog programa je potaknuti aktivniji odnos arhitekata prema radu na zaštiti i očuvanju povijesnih prostora grada Zagreba.

Odabir tema obuhvaća raznovrsnu problematiku rada na arhitektonskoj baštini kojim se želi osnažiti stručna platforma i pristup projektiranju i planiranju u najvrijednijim gradskim prostorima. Predstavljaju se realizirani projekti i projekti u pripremi s naglaskom na specifičnost svakog pojedinog slučaja te se diskutira o polazištima koja se baziraju na stručnim konzervatorskim principima, istraživanju i kompleksnom sustavu vrednovanja. Pokazat će se principi rada na pojedinačnim zaštićenim kulturnim dobrima i u zaštićenim ambijentima.

Predavanja su popraćena pitanjima o zakonskim procedurama i važećoj legislativi u domeni glavnih zakona (Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara i Zakona o gradnji i prostornom planiranju) te drugih zakona i propisa. Tribina problematizira raskorak između metodologija rada na arhitektonskoj baštini koja je definirana međunarodnim stručnim kodeksima i njihove primjene u našim zakonskim dokumentima i praksi. Diskusije poslije predavanja doprinose formiranju stavova i radu na zaštiti arhitektonskog naslijeđa. Uz predavanja će se organizirati obilasci uz stručno vodstvo.
 
Predavanja su uvrštena u  Program stalnog stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata i boduju se s dva (2) boda.

 

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Arhitektura i naslijeđe III

Treći ciklus stručnih predavanja, tribina i prezentacija na temu arhitektonske baštine. Cilj ovog pvog programa je potaknuti aktivniji odnos arhitekata prema radu na zaštiti i očuvanju povijesnih prostora grada Zagreba.

Iz ciklusa

01.12.2011 - 01.12.2011
Strategija obnove i zaštite kulturne baštine

20.10.2011 - 20.10.2011
Arhitektonsko naslijeđe Podsuseda - stanje i mogućnosti

06.10.2011 - 06.10.2011
Počinje novi ciklus predavanja Arhitektura i naslijeđe III


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2023 DAZ.